Apple iMac met Retina 5K-display - Bijna zo goed als zijn voorganger

Door: Jeroen Kuiper Jeroen | 07 juli 2015 14:07

Apple

In oktober werd de 27 inch iMac met Retina 5K-beeldscherm uitgebracht. Het was voor het eerst dat een iMac een Retina-scherm kreeg. Nadeel was echter het forse prijskaartje. De iMac heeft inmiddels een nieuw instapmodel dat een stuk goedkoper is, maar gaat dat niet ten koste van de prestaties?

Apple bracht de vernieuwde iMac uit in mei. Onlangs introduceerde Apple een instapmodel dat driehonderd euro goedkoper is dan zijn voorganger. Voor 2329 euro heb je de prachtigste en krachtigste iMac tot nu toe in huis, althans dat zegt Apple zelf over de 27 inch iMac. Waar is die prijsverlaging in gaan zitten? Lees ook: LG onthult per ongeluk 8K iMac.

Volgens Apple de prachtigste en krachtigste iMac tot nu toe.

Iets minder snel

De belangrijke verandering ten opzichte van de eerste 27 inch iMac die je nog steeds kunt kopen is de processor. De Apple-computer draait nog altijd op een Intel Core i5 quadcoreprocessor, maar is wel iets langzamer geworden. Het vernieuwde instapmodel heeft een processor van 3.3 GHz met een Turbo Boost tot 3.7 GHz. De andere uitvoering heeft een 3.5GHz-processor met een Turbo Boost tot 3.9 GHz. Een kleine verandering waarvan je eigenlijk niet heel veel merkt. De 27 inch iMac is nog steeds erg snel en daar valt weinig op aan te merken.

Ook de grafische kaart is vervangen voor een net iets langzamer model. De iMac uit oktober heeft een 2 GB AMD Radeon R9 M290X-kaart terwijl de vernieuwde iMac het met een X in de naam minder moet doen. De 2 GB Radeon R9 M290 die in de instapuitvoering zit, is hierdoor iets minder in prestatie maar ook hier merk je maar weinig van. Een echte verslechtering is het dus niet.

Geen Fusion Drive

Een andere verandering ten opzichte van de duurdere uitvoering is de opslagtechnologie. De duurdere uitvoering heeft een 1 TB Fusion Drive die een stuk sneller is dan de 7200-rpm 1 TB harde schijf die in de vernieuwde iMac is geplaatst. Het is wel mogelijk om te kiezen voor de Fusion Drive of een SSD, maar dat kost je dan weer 240 euro waardoor je al weer dicht tegen de prijs van de duurdere uitvoering aan zit. Dit is jammer, want we raden je echt een Fusion Drive of SSD aan. Er is op zich prima mee te werken, maar het vlotte gevoel van een op flashopslag gebaseerde computer ontbreekt en dat is jammer voor een verder indrukwekkend systeem.

Alle aansluitingen zitten nog steeds op de achterkant.

Verder gewoon hetzelfde

Verder is er niets veranderd ten opzichte van de 27 inch iMac. De behuizing is hetzelfde als die van de eerdere iMacs en het Retina-scherm is nog steeds schitterend en haarscherp. Teksten zijn goed te lezen, foto's en video's zijn een lust voor het oog en er is geen pixel te zien. Het enige nadeel is nog steeds dat alle aansluitingen aan de achterkant van de iMac zijn geplaatst. Vooral de plaatsing van de SD(XC)-kaartlezer zien we als een minpunt. Aan de achterkant vind je daarnaast ook nog vier USB3.0-poorten, twee Thunderbolt-poorten (ook DisplayPort), een netwerkaansluiting en de aansluiting voor een koptelefoon.

Conclusie

We waren erg te spreken over de iMac die in oktober werd uitgebracht en ondanks de wellicht wat mindere prestaties is ook de vernieuwde 27 inch iMac een geweldig apparaat. Voor driehonderd euro minder heb je nog steeds een snelle iMac. Van de vermindering in prestatie merk je niet veel en het prachtige 5K Retina-scherm maakt daarnaast een hoop goed. Wel is het jammer dat de flashopslag in de vorm van de Fusion Drive is gesneuveld, eigenlijk hoort dat er tegenwoordig wel een beetje bij. Je kunt de Fusion Drive wel toevoegen, maar dan zit je qua prijs weer dicht tegen de duurdere configuratie die een snellere processoren grafische kaart heeft aan. Nadeel blijft de plaatsing van de SD(XC)-kaartlezer, maar dat had de eerste iMac ook dus dat kunnen we de vernieuwde versie niet aanrekenen. En ja, hadden we het Retina-scherm al genoemd?