Apple iMac met Retina 5K-display - Bijna zo goed als zijn voorganger

Door: Jeroen Kuiper | 07 juli 2015 14:15

Review

In oktober werd de 27 inch iMac met Retina 5K-beeldscherm uitgebracht. Het was voor het eerst dat een iMac een Retina-scherm kreeg. Nadeel was echter het forse prijskaartje. De iMac heeft inmiddels een nieuw instapmodel dat een stuk goedkoper is, maar gaat dat niet ten koste van de prestaties?

Apple iMac met Retina 5K-display

Prijs € 2329,- (basisuitvoering)

Besturingssysteem OS X Yosemite (versie 10.10.2)

Beeldscherm 27 inch Retina (5120 x 2880 pixels)

Processor Intel Core i5 quadcore 3,3 GHz (Turbo Boost tot 3,7 GHz)

Geheugen 8 GB RAM

Grafisch AMD Radeon R9 M290

Opslag 7200-rpm 1 TB harde schijf

Webcam FaceTime HD met 5K-ondersteuning

Aansluitingen 4x usb 3.0, 2x Thunderbolt 2 (ook DisplayPort), 10/100/1000-netwerkaansluiting, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, SD(XC)-kaartlezer

Draadloos 802.11.a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0

Afmetingen 51,6 x 65 x 20,3 cm

Gewicht 9,54 kg

Meegeleverd Draadloos toetsenbord en draadloze muis

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Scherm
 • Uitbreidingen
 • Goede prestaties
 • Behuizing
 • Minpunten
 • Geen Fusion Drive
 • Kaartlezer
 • Koeling

Apple bracht de vernieuwde iMac uit in mei. Onlangs introduceerde Apple een instapmodel dat driehonderd euro goedkoper is dan zijn voorganger. Voor 2329 euro heb je de prachtigste en krachtigste iMac tot nu toe in huis, althans dat zegt Apple zelf over de 27 inch iMac. Waar is die prijsverlaging in gaan zitten? Lees ook: LG onthult per ongeluk 8K iMac.

Volgens Apple de prachtigste en krachtigste iMac tot nu toe.

Iets minder snel

De belangrijke verandering ten opzichte van de eerste 27 inch iMac die je nog steeds kunt kopen is de processor. De Apple-computer draait nog altijd op een Intel Core i5 quadcoreprocessor, maar is wel iets langzamer geworden. Het vernieuwde instapmodel heeft een processor van 3.3 GHz met een Turbo Boost tot 3.7 GHz. De andere uitvoering heeft een 3.5GHz-processor met een Turbo Boost tot 3.9 GHz. Een kleine verandering waarvan je eigenlijk niet heel veel merkt. De 27 inch iMac is nog steeds erg snel en daar valt weinig op aan te merken.

Ook de grafische kaart is vervangen voor een net iets langzamer model. De iMac uit oktober heeft een 2 GB AMD Radeon R9 M290X-kaart terwijl de vernieuwde iMac het met een X in de naam minder moet doen. De 2 GB Radeon R9 M290 die in de instapuitvoering zit, is hierdoor iets minder in prestatie maar ook hier merk je maar weinig van. Een echte verslechtering is het dus niet.

Geen Fusion Drive

Een andere verandering ten opzichte van de duurdere uitvoering is de opslagtechnologie. De duurdere uitvoering heeft een 1 TB Fusion Drive die een stuk sneller is dan de 7200-rpm 1 TB harde schijf die in de vernieuwde iMac is geplaatst. Het is wel mogelijk om te kiezen voor de Fusion Drive of een SSD, maar dat kost je dan weer 240 euro waardoor je al weer dicht tegen de prijs van de duurdere uitvoering aan zit. Dit is jammer, want we raden je echt een Fusion Drive of SSD aan. Er is op zich prima mee te werken, maar het vlotte gevoel van een op flashopslag gebaseerde computer ontbreekt en dat is jammer voor een verder indrukwekkend systeem.

Alle aansluitingen zitten nog steeds op de achterkant.

Verder gewoon hetzelfde

Verder is er niets veranderd ten opzichte van de 27 inch iMac. De behuizing is hetzelfde als die van de eerdere iMacs en het Retina-scherm is nog steeds schitterend en haarscherp. Teksten zijn goed te lezen, foto's en video's zijn een lust voor het oog en er is geen pixel te zien. Het enige nadeel is nog steeds dat alle aansluitingen aan de achterkant van de iMac zijn geplaatst. Vooral de plaatsing van de SD(XC)-kaartlezer zien we als een minpunt. Aan de achterkant vind je daarnaast ook nog vier USB3.0-poorten, twee Thunderbolt-poorten (ook DisplayPort), een netwerkaansluiting en de aansluiting voor een koptelefoon.

Conclusie

We waren erg te spreken over de iMac die in oktober werd uitgebracht en ondanks de wellicht wat mindere prestaties is ook de vernieuwde 27 inch iMac een geweldig apparaat. Voor driehonderd euro minder heb je nog steeds een snelle iMac. Van de vermindering in prestatie merk je niet veel en het prachtige 5K Retina-scherm maakt daarnaast een hoop goed. Wel is het jammer dat de flashopslag in de vorm van de Fusion Drive is gesneuveld, eigenlijk hoort dat er tegenwoordig wel een beetje bij. Je kunt de Fusion Drive wel toevoegen, maar dan zit je qua prijs weer dicht tegen de duurdere configuratie die een snellere processoren grafische kaart heeft aan. Nadeel blijft de plaatsing van de SD(XC)-kaartlezer, maar dat had de eerste iMac ook dus dat kunnen we de vernieuwde versie niet aanrekenen. En ja, hadden we het Retina-scherm al genoemd?

3 Reactie(s) op: Apple iMac met Retina 5K-display - Bijna zo goed als zijn voorganger

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 juli 2015 20:15 Anoniem
  geen i7, ventilatie?, geen SSD
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2015 11:26 Rob1998
  Superleuk zo'n nieuw 5K display alleen dan moeten er wel video's zijn die het ondersteunen. Daarnaast moet ik zeggen dat de SSD die gebruikt wordt door Apple bij mij niet stabiel draaide. Ik wou deze laten vervangen bij Apple maar dat was niet mogelijk omdat het scherm verlijmd was. Uiteindelijk een andere partij gevonden via http://www.pcservice.nl die het wel kon.

  Verder ben ik wel erg te spreken over de 5K iMac. Vooral met het nieuwe 5K scherm is het bewerken van foto's echt super! De RGB kloppen helemaal. Wel een aanrader voor de photo shopper of video bewerker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 14:15 Anoniem
  @Rob1998
  De aRGB waarden van de 5k kloppen helaas niet. Het is een prachtig scherm maar de adobe rgb klopt niet. Dit geven ze bin apple ook niet aan in de specs.
  Maar wel erg indrukwekkend 5K!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.