In 15 stappen je iPhone vakantieklaar

© PXimport

In 15 stappen je iPhone vakantieklaar

Geplaatst: 12 augustus 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:02

Richard Veenstra

Ook als je op vakantie gaat, neem je je iPhone natuurlijk mee. Het is leuk om af en toe een sms naar familie of vrienden te sturen, maar de iPhone is ook hartstikke handig voor andere zaken. In deze how to maken we je iPhone in een half uur klaar voor de vakantie.

Een iPhone is allang niet meer alleen een apparaat om mee te bellen, te sms'en of om statusupdates de wereld in te helpen. Zo is de kaarten-app van Apple een volwaardig alternatief voor je TomTom-apparaat. Ook is het niet meer nodig om een lading reisgidsen en vertaal-boekjes mee te nemen, je kunt dit allemaal digitaal op je iPhone laden. Naast het installeren van de juiste apps op je iPhone voordat je op vakantie gaat, is het ook goed om de instellingen eens door te nemen.

Je wilt niet dat je bij thuiskomst een torenhoge rekening van je telefoonprovider op de mat hebt liggen. Ook is het handig om de beveiliging van je iPhone iets strakker te zetten dan je thuis zou doen, de kans op een onachtzaam moment is in de vakantie nu eenmaal iets groter. In deze workshop laten we in vijftien simpele stappen zien hoe je je samen met je iPhone goed op de vakantie voorbereidt.

 

© PXimport

Voordat je je iPhone meeneemt op vakantie is het handig om een paar instellingen bij langs te gaan.

1 iPhone opschonen

Je iPhone heeft maar een beperkte opslagcapaciteit en je wilt er natuurlijk niet halverwege je vakantie achter komen dat je geen ruimte meer vrij hebt voor foto's. Daarom is het aan het raden om voor vertrek je foto's naar je pc te kopiëren, op elk besturingssysteem werkt dit ietsje anders. Na het importeren kies je ervoor om de foto's van je iPhone te verwijderen. Ga op je iPhone ook nog even naar Instellingen / Algemeen / Gebruik en wacht tot de lijst onder Opslag wordt weergegeven. Verwijder grote apps die je niet gebruikt door op de app te tikken en voor Verwijder app te kiezen. Ook apps waarvoor je betaald hebt, kun je na je vakantie gewoon weer opnieuw installeren.

 

© PXimport

Verwijder grote apps die je op vakantie niet gebruikt.

2 Boeken kopen

Je iPhone kan een digitale boekenkast zijn, al moet je wel genoegen nemen met het kleine scherm. Je kunt gewoon pdf-bestanden via iTunes op je iPhone zetten, maar je kunt ook speciale e-books kopen. Deze zijn flexibeler aangezien je makkelijk de tekstgrootte en weergave kunt wijzigen. Installeer de app iBooks en tik op Winkel. Kies een boek en schaf het aan door met je Apple ID in te loggen. Wil je de pdf-bestanden op je iPhone lezen in iBooks, tik dan op Boeken en selecteer Pdf's. Sluit af met Gereed. Gratis boeken zijn er ook.

 

© PXimport

In de winkel van iBooks koop je e-boeken voordat je op vakantie gaat.

3 Apps installeren

Ga voordat je op reis gaat eens na welke apps je graag wilt gebruiken op je vakantiebestemming. Voor verschillende landen of regio's zijn handige apps te vinden van de landelijke of regionale VVV. Algemene apps zoals TripAdvisor (ook voor Android), Triposo (Android) of de ACSI campinggids (Android) kunnen handig zijn als je onderweg op zoek bent naar onderdak, een restaurant of bezienswaardigheid. Voor veel apps heb je op locatie echter wel een actieve internetverbinding nodig. Hetzelfde geldt voor de meeste vertaal-apps, goede apps zijn iTranslate (Android) of Google Translate (Android). De app Languages kost je 2,69 euro, maar kan wel offline gebruikt worden.

 

© PXimport

De ACSI campinggids is handig als je gaat kamperen.

4 Roaming uitschakelen

Ga je op vakantie in Nederland, dan kun je je databundel waarschijnlijk ongelimiteerd gebruiken zonder dat het je veel gaat kosten. In het buitenland is dit anders. Al het dataverkeer wordt namelijk via een buitenlandse provider doorberekend als roaming-kosten. Roaming in de EU is duur, je betaalt tot wel 20 cent per megabyte. Ga naar Instellingen / Mobiel netwerk en zet de schuif achter Dataroaming uit. Wil je af en toe even je mail checken, dan zet je de schuif even kort aan, maar vergeet niet om het hierna weer uit te zetten. Wil je geen risico lopen, ga dan in het buitenland alleen via een wifi-verbinding het internet op.

 

© PXimport

Dataroaming zet je het beste uit in het buitenland.

5 Hoge kosten voorkomen

Kies je ervoor om roaming aan te laten staan, zorg er dan voor dat je een paar instellingen verifieert of wijzigt. Allereerst kijk je of bij Instellingen / iTunes en App Store de schuif achter Gebruik mobiele data uitstaat. Zo worden geen apps automatisch gedownload via je mobiele dataverbinding. Een andere handige tip is om bij Instellingen / Berichten de optie Stuur als sms uit te zetten. Zo worden iMessage-berichten niet als normale sms-berichten verzonden. Bij Instellingen / E-mail, contacten, agenda's kun je de optie Laad afbeeldingen uitschakelen. Zo kun je zonder veel dataverbruik toch je e-mail even checken.

 

© PXimport

Zet een aantal opties uit om hoge kosten te voorkomen.

6 Persoonlijke hotspot inschakelen

Als je naast je iPhone ook je tablet meeneemt, dan kun je met je tablet ook zonder wifi-verbinding het internet op. Je maakt een draadloze verbinding met je iPhone. Het internetsignaal komt via 3G of 4G binnen op je iPhone en stuur je vervolgens draadloos naar je tablet. Ga op je iPhone naar Instellingen / Mobiel netwerk / Persoonlijke hotspot en zet deze functie aan. Achter Wi-Fi-toegang geef je een wachtwoord op. Op je tablet maak je via wifi nu verbinding met je iPhone en geef je het opgegeven wachtwoord op. Het is aan te raden deze functie alleen te gebruiken als je in Nederland op vakantie bent en je databundel groot genoeg is.

 

© PXimport

Gebruik een persoonlijke hotspot om andere apparaten toegang tot je dataverbinding te geven.

7 iPhone aan autoradio koppelen

Je iPhone is een mobiel entertainmentsysteem en dit is handig in de auto. Heb je een redelijk moderne autoradio, dan is deze zeker uitgerust met bluetooth. Maak een draadloze verbinding tussen je iPhone en de autoradio door op je iPhone naar Instellingen / Bluetooth te gaan en de schuif achter Bluetooth aan te zetten. Zodra onder Apparaten de naam van je autoradio verschijnt, tik je erop en de apparaten worden gekoppeld. Alle audio die nu vanaf je iPhone wordt afgespeeld, wordt draadloos naar je autoradio gestuurd. Meestal worden ook inkomende gesprekken nu doorgestuurd.

 

© PXimport

Koppel je iPhone met je autoradio en luister draadloos muziek in de auto.

8 Liedjes offline opslaan

Deze bluetooth-koppeling werkt met alle muziek die op je iPhone staat. Maar je kunt ook streaming-muziek van bijvoorbeeld Spotify of Deezer doorgeven. Heb je een Premium-abonnement van Spotify, dan kun je tot wel 3333 liedjes offline op je iPhone opslaan zodat je (in het buitenland) niet online hoeft om ze te beluisteren. Voor deze functie moet je eerst een afspeellijst aanmaken. In de afspeellijst zet je de schuif achter Offline beschikbaar aan. Let er wel op dat je genoeg vrije schijfruimte op je iPhone hebt, een album is al snel zo'n 40 tot 60 megabytes. In Spotify kun je bij Instellingen / Geluidskwaliteit onder Synchroniseren de kwaliteit van je offline afspeellijsten instellen.

 

© PXimport

De optie om afspeellijsten offline op te slaan is erg handig als je geen internetverbinding hebt.

9 Kaarten van tevoren laden

De kaarten-app is hartstikke handig om je te oriënteren op vakantie, maar je hebt er wel een actieve internetverbinding voor nodig. Er is echter een truc, maar dit werkt alleen als je op locatie een tijdje toegang hebt tot een wifi-netwerk, bijvoorbeeld als je even een kop koffie in een café drinkt. Open de app Kaarten, verken het gebied om je heen en zoom af en toe even in en uit. De app zorgt dat deze kaarten in het tijdelijk geheugen van je iPhone worden geladen. Zodra je het café verlaat, zijn de gedownloade kaarten nog steeds in te zien, ook zonder internetverbinding. De gps-ontvanger in je iPhone is altijd actief, dus je weet altijd waar je bent.

 

© PXimport

Ondanks dat er geen internetverbinding is, weet de iPhone wel waar je bent.

10 Navigatie-instellingen wijzigen

Je iPhone kan dienstdoen als gratis navigatie-apparaat als je een actieve internetverbinding hebt. In het buitenland niet zo verstandig dus. Wil je de instellingen voor de navigatie-modus wijzigen, ga dan op je iPhone naar Instellingen / Kaarten en wijzig bijvoorbeeld het volume voor de stem bij Stemvolume voor navigatie. Verifieer ook even of In kilometer is geselecteerd en onder Voorkeursroute selecteer je de optie Rijden. In de kaarten-app tik je op de pijl linksboven om een navigatie-route te kiezen. Start de navigatie door op Start te tikken. Onderweg kun je op Overzicht tikken als je de gehele route wilt zien.

 

© PXimport

De turn-by-turn-navigatie in de kaarten-app werkt alleen met een actieve internetverbinding.

11 Offline navigatie-app installeren

Er zijn ook zogenaamde offline navigatie-apps te koop in de App Store. In tegenstelling tot de gratis apps van Apple en Google hebben deze offline-apps geen actieve internetverbinding nodig. Deze apps kosten geld en laden de kaarten van tevoren op je iPhone. Een goede optie is bijvoorbeeld TomTom, voor verschillende regio's zijn hier versies voor te koop. Voor West-Europa kost dit je echter al wel vijftig euro. Een goedkopere optie is Galileo (Android), voor een paar euro download je de offline kaarten voor Europa. De kaarten zijn wel van een iets mindere kwaliteit dan die van TomTom.

 

© PXimport

Een goede offline navigatie-app kost geld.

12 Skypetegoed kopen

Als je op de camping of in het hotel een wifi-netwerk tot je beschikking hebt, kun je naar huis bellen met een dienst als Skype. Uiteraard kun je gratis met andere Skype-gebruikers bellen of videobellen, maar het is ook mogelijk om met mobiele of vaste nummers in Nederland te bellen. Hiervoor heb je wel Skypetegoed nodig. Dit koop je door in de app op Profiel / Skypetegoed te tikken en te kiezen voor Koop 4,49 € tegoed. Je saldo wordt bovenaan weergegeven. Je kunt dit geld gebruiken om tegen lage kosten naar gewone telefoons te bellen. De verbinding wordt via wifi gemaakt en dit kost je veel minder dan een gewoon telefoongesprek.

 

© PXimport

Koop thuis alvast een beetje Skypetegoed.

13 Fotostream inschakelen

Wist je dat je gemaakte foto's meteen kunt uploaden naar iCloud? Zo heb je altijd een reservekopie van je foto's online staan. Zorg dat je bij Instellingen / iCloud bent aangemeld bij Apples cloud-dienst en tik op Foto's. Zet de schuif achter Mijn fotostream aan en alle foto's die je maakt worden dertig dagen opgeslagen in je iCloud-account. Bij thuiskomst moet je niet vergeten de foto's te downloaden naar je pc. iCloud kopieert alleen foto's naar je fotostream als je een wifi-verbinding hebt.

 

© PXimport

Met de fotostream-functie maak je automatisch een kopie van je foto's op iCloud.

14 Automatisch slot instellen

Zorg er vooral in de vakantie voor dat je je iPhone goed beveiligt. Als het apparaat gestolen wordt, wil je niet dat onbevoegden toegang hebben tot al je foto's, e-mails en andere persoonlijke informatie. Ga naar Instellingen / Algemeen en tik op Automatisch slot. Het beste is om hier een zo kort mogelijke tijd in te stellen. Als je je iPhone bijvoorbeeld een minuut niet gebruikt, gaat het slot er automatisch op. Onder Touch ID en toegangscode stel je een viercijferige code in. Wil je een moeilijkere code ingeven, zet dan de schuif achter Eenvoudige code uit.

 

© PXimport

Zorg ervoor dat je een automatisch slot hebt ingesteld.

15 Weten waar je iPhone is

Als je iPhone wordt gestolen of als je het apparaat kwijtraakt, dan kun je hem met de functie Zoek mijn iPhone weer terugvinden of op afstand vergrendelen of wissen. Belangrijk is wel dat je deze functie thuis al hebt ingesteld en getest. Ga naar Instellingen / iCloud en zet de schuif achter Zoek mijn iPhone aan. Als je je iPhone kwijt bent, ga je op een andere computer, smartphone of tablet naar www.icloud.com. Log in met je iCloud-gegevens en de locatie van je iPhone wordt op een kaart weergegeven.

 

© PXimport

Zoek mijn iPhone is noodzakelijk als je je iPhone wilt kunnen vergrendelen of wissen na diefstal.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten