In 3 stappen: Bereid jezelf voor op iOS 7

Door: Martin Gijzemijter Martin | 18 september 2013 12:09

Apple

Vanavond is het zover, de release van iOS 7: het nieuwe besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod touch. Installeren is eenvoudig, maar mocht er iets misgaan, dan wil je natuurlijk wel dat alles veilig staat. Wat zijn de voorbereidingen die je kunt treffen, oftewel, ben jij klaar voor iOS 7?

01. Foto's en video's back-uppen

Er staan ongetwijfeld allerlei belangrijke apps op je iPhone en / of iPad. Apps zijn echter opnieuw te downloaden. Veel belangrijker nog (en vaak over het hoofd gezien) zijn de foto's en video's die op het apparaat staan. Niets is zo erg als na een update ontdekken dat al je foto's zijn verdwenen, zonder een manier om dat waardevolle materiaal terug te halen.

Zorg er daarom voor dat je een reservekopie maakt van al je foto's. Dat kun je natuurlijk online doen (handige tips daarvoor vind je hier), maar de snelste manier is wellicht om alle foto's even op je harde schijf te plaatsen.

Dat doe je door je iPhone aan je computer te koppelen met behulp van de oplaadkabel. Gebruik je een PC, dan verschijnt je iPhone als apparaat in Windows Verkenner, waarna je het materiaal eenvoudig naar een lokale map kunt kopiëren. Gebruik je een Mac, dan verschijnt (afhankelijk van je instellingen) de Fotolader, waarmee je het materiaal kunt importeren. Zodra je foto's en video's veilig staan, weet je in ieder geval dat je behoed bent voor de grootste ramp op dit gebied.

Maak een reservekopie van je foto's en video's op de harde schijf.

02. Algehele reservekopie

Daarnaast bevat de iPhone / iPad / iPod touch natuurlijk ook nog een ingebouwde manier om een reservekopie te maken van de inhoud van het toestel, via iCloud. De reden dat we foto's hier niet in mee hebben genomen, is dat je - als je een beetje fanatiek filmt en fotografeert - binnen een week door je gratis opslagruimte heen bent en dat is zonde. Technisch gezien kun je ook een reservekopie maken via iTunes, maar omdat Apple steeds meer richting iCloud stuurt, is dat de methode die we bespreken.

Navigeer op je iPhone naar Instellingen / iCloud. Daar zie je direct een overzicht van de zaken die opgeslagen worden in iCloud. Zorg ervoor dat dat de belangrijke items (zoals Contacten, Agenda's enzovoort zijn ingeschakeld. Wanneer deze uit staan is er dus geen reservekopie van deze zaken aanwezig. Scroll nu naar onderen en druk op Opslag en reservekopie. Onderin zie je wanneer er voor het laatst een reservekopie is gemaakt. Is dit te lang geleden naar je zin, druk dan op Maak reservekopie. Eventueel kun je nog drukken op Wijzig opslagabonnement om aan te geven welke appgegevens je wel en niet wilt meenemen in je reservekopie. Bijvoorbeeld handig wanneer je geen vrije opslagruimte meer hebt.

Via iCloud maak je een reservekopie van het gehele toestel.

03. Updaten en opladen

Tot slot geen vereiste van Apple, maar wel verstandig om even te doen. Wanneer je drukt op Instellingen / Algemeen en je ziet een badge met een 1 staan bij Software-update, dat betekent dit dat je nog niet alle updates van Apple hebt doorgevoerd (foei!). Doe dit alsnog door te drukken op de update en vervolgens op Installeer nu. Je weet dan direct hoe de installatie van iOS 7 straks verloopt, want dat gaat op precies dezelfde manier.

Zorg ervoor dat je iDevice volledig is opgeladen óf aan het stroom hangt (we raden het eerste aan, je zult maar net door een stroomstoring getroffen worden) voordat je begint met het bijwerken van de firmware. Nu ben je volledig klaar voor de update naar iOS 7 en loop je, zelfs áls het misgaat geen enkel risico!

Zorg dat je de laatste updates hebt gedraaid en je bent klaar om te gaan.

Benieuwd hoe iOS 7 er uitziet? Check hier de compleet vernieuwde interface.