Instagram foto's zijn niet vanzelf van Facebook

© CIDimport

Instagram foto's zijn niet vanzelf van Facebook

Geplaatst: 26 april 2012 - 10:50

Aangepast: 13 december 2022 - 18:51

Redactie ID.nl

Wie graag foto’s uploadt naar Instagram, hoeft zich geen zorgen te maken dat deze door de overname van Facebook in het bezit komen van laatstgenoemde site. Alleen wie de foto’s binnen de app publiek beschikbaar maakt, kan hiermee het intellectueel eigendom overdragen, afhankelijk van de voorwaarden van het platform waarop de foto’s gepubliceerd worden.

“Een ander belangrijk gegeven is of je de foto’s die je in de cloud van Instagram uploadt op ‘privé’ of ‘publiek’ zet”, vertelt Tielemans. “Doe je het laatste, dan kunnen je de voorwaarden gaan gelden van het sociale netwerk waar de foto’s geplaatst worden, dan kunnen toch de voorwaarden van Facebook gaan gelden.” Wil je zeker weten dat er niets aan intellectueel eigendom wordt overdragen aan wie dan ook, laat je foto’s dan in de privéstand staan.

De vraag rond het intellectueel eigendom van naar Instagram geüploade foto’s is ook actueel inzake het dinsdag gelanceerde Google Drive. Hoewel Google in zijn onlangs vernieuwde voorwaarden expliciet stelt dat er geen sprake is van overdracht van intellectueel eigendom, behoudt Google zich wel het recht voor om content binnen de diensten (en dus ook Google Drive) te verwijderen of aan te passen. Eventueel gebeurt dit door een partner van Google en kunnen de voorwaarden op elk door Google gewenst moment gewijzigd worden. Altijd nuttig om te weten, lijkt ons.

Binnen het Amerikaanse recht is het mogelijk om intellectueel eigendom over te dragen; iets wat in het geval van Facebook de nodige controverse heeft opgeleverd. De vaak gehoorde veronderstelling dat er binnen het Nederlands recht geen sprake van overdracht van intellectueel eigendom kan zijn, is volgens De Voldere onjuist. “Ook binnen het Nederlands recht kunnen in beginsel alle intellectuele eigendomsrechten worden overgedragen, behalve persoonlijkheidsrechten. Hieronder valt bijvoorbeeld het portretrecht.”

Dat Nederlanders die zich op een buitenlandse site registreren onder het Nederlands recht blijven vallen, berust op een misvatting. Nederlanders die akkoord gaan met de voorwaarden van een Amerikaanse site of app, ‘contracteren’ in dit geval veelal de voorwaarden van de buitenlandse partij. “Hierin is Facebook geen uitzondering, al ga je als Nederlander een overeenkomst aan met het Nederlandse filiaal van Facebook. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Apple, bij hen is wel degelijk het Amerikaanse recht (van de staat Californië) van toepassing wanneer je iTunes installeert”, aldus De Voldere.

Wanneer de ene partij de andere overneemt door middel van een aandelentransactie, is er nooit sprake van dat de voorwaarden van de partij die de ander overneemt, ook automatisch gaan gelden voor de gebruikers van de over te nemen organisatie. “Dat zou wel heel absurde situaties opleveren”, zegt De Voldere. “In beginsel kan dat dus niet gebeuren. Het blijven twee aparte entiteiten.” Fotofielen kunnen dus nog even rustig blijven fotograferen via Instagram.


Instagram foto's zijn niet vanzelf van Facebook-15082296

© CIDimport

Via Instagram fotograferen betekent ouderwetse foto's nemen met een moderne smartphone. Waarom is dat nou zo leuk? - Foto: Creative Commons

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten