Intel bestrijdt tablet met netbook 2.0

Door: jasper-bakker | 31 mei 2011 15:26

Nieuws

Intel wil de opmars van de tablet stuiten door de netbook in een nieuw jasje te gieten. De maker van pc-processors wil zo de concurrentie van ARM-chips tegengaan.

Intel presenteert op de Computex-beurs in Taiwan een ultraplatte laptop die diverse tableteigenschappen heeft, zoals instant-aan en een lange batterijduur (maar geen touch-scherm). De zogeheten Ultrabook is maximaal 20 milimeter dik en moet minder dan duizend dollar kosten. De chipmaker denkt dat dit nieuwe type laptop goed is voor 40 procent van alle verkochte consumentenlaptops tegen het einde van komend jaar.

Eind 2011 pas

De eerste modellen op basis van Intels ontwerp verschijnen naar verwachting tegen het einde van dit jaar op de markt, meldt Computerworld.com. Die machines komen dan van verschillende pc-fabrikanten. Daaronder in ieder geval Asus die zijn UX21 (gepland voor september) nu alvast toont op Computex. Andere Ultrabook-producenten zijn nog onbekend.

De eerste generatie Ultrabooks gebruikt Intels huidige Core i-processors (Sandy Bridge), verklaart de chipmaker. In de eerste helft van komend jaar moet de tweede generatie Ultrabooks uitkomen. Die gebruiken dan de aankomende Ivy Bridge-processors, een verfijning van de huidige Sandy Bridge-chips (recente Core i3, i5 en i7).

De Ivy-chips worden geproduceerd op 22 nanometer, wat een lager energieverbruik of een hoger prestatieniveau mogelijk maakt. Daarbij zet Intel ook zijn nieuwe productietechniek in voor driedimensionale transistors op de chip.

Derde generatie alvast aanprijzen

De Ivy Bridge-chips moeten een 20 procent hoger prestatieniveau halen dan de huidige Sandy Bridge-chips. Dat is wat de cpu zelf betreft; voor de ingebouwde graphische chip (gpu) mikt Intel op een 30 procent hoger prestatieniveau. Het is nog onbekend of het energieverbruik van Ivy Bridge (veel) lager is. Intel prijst in het Ultrabook-persbericht wel alvast de voor 2013 geplande Haswell-chips aan: die halveren het energieverbruik vergeleken met hedendaagse (Sandy Bridge-)laptops.

Intel wil met de UltraBooks enerzijds mooiere, dunnere en mobielere laptops aan de man brengen. Het voorbeeld daarbij lijkt de ultradunne MacBook Air, nu nog met de vorige generatie (Core 2 Duo) van Intels processor, die een batterijduur van 5 tot 7 uur haalt. Anderzijds wil de marktdominante maker van pc-processors de opkomst van tablets, met veelal ARM-processors, tegengaan.

Tabletdreiging

Terwijl de laptopverkoop nog altijd groter is dan de tabletverkoop, maakt Intel zich wel zorgen. In het eerste kwartaal van dit jaar is de pc-verkoop, met name in de consumentenmarkt, flink ingezakt. Niet alleen netbooks maar ook notebooks zijn minder in trek en leggen het af tegen de iPad, blijkt uit metingen van onderzoeksbureau IDC.

In Nederland was de daling in de pc-verkoop met 7 procent nog relatief mild; in België en Duitsland was het 15 procent. Wereldwijd was de daling relatief klein (3,2 procent volgens IDC, 1,1 procent volgens Gartner), maar de trend baart Intel zorgen.

Platformgebrek

Aloud Intel-partner Microsoft heeft tot op heden de boot gemist wat tablets betreft, en Intels initiatief voor een 'eigen' besturingssysteem is nog niet van de grond gekomen. Intel heeft het open source Moblin gesteund en dat later samengevoegd met Nokia's tegenhanger Maemo. Dat heeft geleid tot MeeGo, waarvan nu net versie 1.2 uit is met daarin een netbook-interface en de bèta van een tablet-interface.

Kort voor die release heeft Nokia plots wat smartphones betreft gekozen voor Windows Phone 7, boven het eigen Symbian en het samen met Intel ontwikkelde MeeGo. Op Computex in Taiwan toont Intel nu tien tabletmodellen, met zijn zuinige Atom-processor erin. Die draaien pc-besturingssysteem Windows 7, MeeGo of Google's tabletplatform Android 3.0 (Honeycomb).

Zelf Honeycomb porten

Honeycomb is door Intel zelf overgezet naar de tabletvariant (codenaam Oak Trail) van zijn Atom-processors. Tablets met die nieuwe chips, begin april onthuld, en de naar x86 geporte Android-variant komen "in de loop van dit jaar" op de markt, aldus Intel-ceo Paul Otellini eind vorige maand. Diverse grote notebookfabrikanten werken hieraan mee, maar het is onbekend welke bedrijven dat zijn en wanneer ze met hoeveel Honeycomb-tabletmodellen komen.

Techblog Engadget bekijkt op Computex Asus' Ultrabook, de UX21 (met een Core i7-processor), en houdt het naast een 11 inch MacBook Air:

[youtube]-aLwBxaNDiA[/youtube]

0 Reactie(s) op: Intel bestrijdt tablet met netbook 2.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.