Intel legt Ultrabooks hogere eisen op

Door: jasper-bakker | 31 mei 2012 11:47

Nieuws

Intel past de vereiste specificaties voor Ultrabooks aan. Dunne laptops met die Intel-merknaam moeten aan hogere eisen voldoen, waaronder usb 3 en Thunderbolt.

Ultrabook is een merknaam van Intel, die daarmee een consistente en betrouwbare categorie van dunne, lichte en toch krachtige laptops wil neerzetten. Dit om herhaling te voorkomen van de wildgroei die netbooks heeft geteisterd, waarbij sommige goedkope modellen onder de maat presteerden. Apple heeft dat probleem niet met zijn dunne, maar niet goedkope, MacBook Air. Intel legt voor Ultrabooks dan ook specificiaties op; onder meer voor maximale dikte en minimale batterijduur.

Eisenpakket

Deze vereisten aan laptopmakers zijn nu aangescherpt, wat de besparingsopties van laptopmakers wat inperkt. De nieuwe eisen vallen samen met de komst van nieuwe Ivy Bridge-processors voor laptops. Intel heeft de eerste Ivy Bridge-chips eind april gelanceerd, maar dat waren toen alleen varianten voor desktops en voor grotere laptops (zogeheten desktopvervangers). Nu komen de energiezuinige varianten uit van de nieuwste generatie Core i-processors.

De eerste Ultrabooks met deze nieuwe, krachtige processors zijn vanaf komende week te koop. Daaronder bevinden zich dertig modellen die zijn uitgerust met touch-schermen, meldt Intel aan Webwerelds Amerikaanse zustersite PCWorld. Het prijsniveau van deze dunne laptops zit nog altijd op 800 dollar en hoger, waarbij het verschil met de MacBook Air klein is. Intel stelt dat goedkopere Ultrabooks in aantocht zijn: tegen het einde van dit jaar komen er exemplaren vanaf 699 dollar.

Reactiesnelheid benchmarken

Voor het zover is, legt Intel dus wel hogere eisen op, waarbij meer en iets duurdere chips vereist zijn. Nieuw is dat een Ultrabook aansluitingen moet hebben voor usb 3.0 óf voor Intels supersnelle Thunderbolt-technologie. Gebruik van alleen het langzamere, maar qua componenten goedkopere, usb 2.0 mag niet.

Daarnaast moet zo'n ultradunne laptop met de Intel-merknaam 'vlot reageren' tijdens gebruik. Dit betekent volgens de chipmaker dat de computer “favoriete applicaties snel start en draait".

Tech-nieuwssite The Verge meldt dat Intel de reactiesnelheid gaat meten met benchmarktool PCMark Vantage, specifiek op basis van de scores voor de Storage- en Video Editing-tests van dat testpakket. De processorproducent laat echter niet aan de buitenwereld weten wat de specifieke ondergrens is waar een laptop boven hoort te zitten om de merknaam Ultrabook te mogen dragen.

Eigen beveiliging eerst

Een derde nieuwe vereiste is dat Ultrabooks standaard komen met beveiligingsvoorzieningen van Intel, ingeschakeld en wel. Dit betreft specifiek de Identity Protection en Anti-Theft technologie die de processormaker inbouwt in zijn chips. Eerstgenoemde komt neer op twee-factor authenticatie op hardware-basis. De antidiefstaltechnologie komt neer op een combinatie van locatiebepaling en een killswitch.

De nieuwe eisen gelden overigens alleen voor Ivy Bridge-Ultrabooks. Bestaande modellen met Intels voorgaande processorgeneratie (Sandy Bridge) blijven vallen onder de vorige specificatielijst.

0 Reactie(s) op: Intel legt Ultrabooks hogere eisen op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.