Intel zet in op ultrazuinige Ivy Bridge-chips

© CIDimport

Intel zet in op ultrazuinige Ivy Bridge-chips

Geplaatst: 8 december 2011 - 06:34

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Jasper Bakker

Intel schrapt de zuinige variant van zijn mobiele processors en houdt het voortaan op standaard of ultrazuinig. De Ivy Bridge-chips van begin 2012 brengen ook betere graphics.

De planning voor Intels nieuwe generatie mobiele processors ligt op straat, nadat eerder al de roadmap voor de desktopvarianten is uitgelekt. Die Ivy Bridge-chips debuteren in mei, in uitvoeringen voor laptops en voor desktops. Intel zet voor laptops nu meer in op energiezuinig, volgens onder meer Wired bewust om ultradunne machines met lange levensduur tot massaproduct te bombarderen.

Die zogeheten UltraBooks zijn een door Intel opgezette nieuwe pc-categorie, die afgekeken lijkt van Apple's MacBook Air. Processormaker Intel legt computerfabrikanten strikte eisen op voor het gebruik van zijn merknaam UltraBook, waarbij zowel gezamenlijke marketing als financiële stimulans meespeelt.

Geen middenmoot meer

Uit de uitgelekte plannen, in handen gevallen van techsite VR-zone, blijkt dat Intel een streep trekt door de bestaande zuinige variant van zijn mobiele chips. Die categorie onder de reguliere variant en boven de ultrazuinige uitvoeringen zit qua verbruik rond de 25 Watt. Voor Ivy Bridge is dat straks geen optie meer. Die nieuwe processors komen in de 'smaken' standaard of ultra(zuinig).

De standaardvariant heeft een energieverbruik van 35, 45 of 55 Watt - net zoals het geval is bij de huidige Sandy Bridge-chips. Bij de volgende generatie bestaat de tussenmaat niet langer. Qua aantallen modellen is de zuinigste uitvoering, met een verbruik van slechts 17 Watt, nog niet de hoofdmoot. Volgens de uitgelekte roadmap komen er in eerste instantie maar twee modellen daarvan uit: een i7 en een i5.

Automatische overklok

Beide zijn dualcore-processors waarbij één core volledig kan worden uitgeschakeld om de overgebleven core op hogere kloksnelheid te laten draaien. Standaard haalt de ultra-variant van de i7 2 GHz en de i5 1,8 GHz. Deze chips kunnen zichzelf automatisch overklokken tot respectievelijk 3 en 2,6 GHz, terwijl dat op een enkele core respectievelijk 3,2 en 2,8 GHz is.

Alle aankomende Ivy Bridge-processors hebben net zoals de huidige Sandy Bridge een grafische processor (gpu) ingebouwd. Voor de twee ultrazuinige Ivy Bridge-varianten draait die gpu standaard op slechts 350 MHz, maar dat kan automatisch omhoog tot wel 1150 MHz (1,1 GHz).

GPU-achterstand dichten

Intels volgende generatie processors belooft niet alleen hoge kloksnelheden, maar ook prestatieverbetering voor de grafische functie. Op dat vlak loopt het bedrijf nogal achter vergeleken met de concurrentie, van zowel grafische chipsets van Nvidia als ingebouwde gpu's van processorrivaal AMD.

De gpu's in Ivy Bridge-chips brengen naar verluidt een prestatieverbetering van zeker 30 procent. Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld spreekt zelfs van 60 procent. Intel dankt deze vooruitgang aan de fabricage op een kleinere transistormaat (22 nanometer) op de chip én aan het gebruik van zijn geavanceerde tri-gate technologie. Het werkt daar al zeker 9 jaar aan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten