Zo kun je foto's, documenten en bestanden delen met iPhone en iPad

Door: Ronald Smit | 17 oktober 2019 14:03

iPad Pro (2018)
How To

iOS 13 (en ook iPadOS natuurlijk) kent tal van vernieuwingen, sommige groot andere klein. Je zult her en der onderdelen tegenkomen die weliswaar vertrouwd ogen, maar toch net iets anders werken. Zoals bijvoorbeeld de deelfunctie.

Het delen van bestanden (denk aan foto's, documenten en meer) is een van de essentiële taken die je uitvoert op je iPad of iPhone. Daarvoor is al sinds jaar en dag de deelknop beschikbaar, in de vorm van een aan de bovenkant geopend vierkantje met een uitstekend pijltje. Het menu dat in iOS 13 (en ook iPadOS) opent is anders dan in voorgaande versies van iOS. Wil je bijvoorbeeld in de nieuwste versie van iOS (en iPadOS) een foto delen vanuit de foto-app, dan zie je al meteen - als je delen al eens eerder hebt gebruikt in combinatie met de mail-app - suggesties voor mailadressen. Handig, want vaak stuur je foto's onderweg naar dezelfde mensen. Scheelt weer een e-mailadres invullen dus! Ook is het lijstje met apps waarnaar je kunt delen flink verkort. Wil je alle apps zien waarmee je een foto (of andere bestand uit een al even andere app) kunt delen, schuif de balk dan naar rechts en tik op Meer. Je krijgt nu een venster met bovenaan het kopje Favorieten en daaronder (onder Suggesties) alle apps die ontvankelijk zijn voor jouw te delen bestand. Open je bijvoorbeeld vaak een foto in je favoriete fotobewerker, dan is de lijst met favorieten aanpasbaar. Tik op Wijzig en dan op het groene plusje voor een of meer apps die je aan de favorieten toe wilt voegen. Ook kun je in het lijstje onder Suggesties apps uitschakelen waarvan je zeker weet die nooit te zullen gebruiken als 'deeldoel'. Dat houdt het allemaal lekker overzichtelijk! Tik op Gereed om de wijzigingen door te voeren.

De deelopties in iOS 13 zijn wat veranderd

Afdrukken en zo

Allerlei extra services die mogelijk zijn met een bepaald bestandstype (we houden het als voorbeeld nog maar even bij Foto's) vind je in zwart-wit onder de meer traditionele deelbalk. Daar vind je bijvoorbeeld de optie Druk af, maar ook bepaalde diensten die geïnstalleerde apps bieden. Denk aan bijvoorbeeld het opslaan van een foto naar je NAS, Synology-gebruikers herkennen ongetwijfeld Opslaan naar DS, een tik hierop leidt naar de app DS File. Ook deze takenlijst is naar wens aanpasbaar via een tik op - helemaal onderaan - Wijzig taken. Je kunt nu acties toevoegen of bestaande acties uitschakelen. Als je dat met een beetje beleid doet, ontstaat wederom een overzichtelijk en trefzeker geheel. Wat trouwens ook praktisch is, is de optie Bewaar in bestanden. Daarmee opent de inmiddels flink verbeterde bestandsbeheerder van iOS 13. Kortom: het eens goed doorspitten, optimaliseren en natuurlijk ook vooral uitproberen van het nieuwe deelmenu is de moeite waard. Bedenk daarbij wel dat de beschikbare zaken in het deelmenu per app verschillen (en dus ook weer configureerbaar zijn).

0 Reactie(s) op: Zo kun je foto's, documenten en bestanden delen met iPhone en iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.