iOS 7: De complete gids

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 december 2013 10:56

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Apple bracht op 18 september iOS 7 uit. Vergeleken met de voorgaande versies, zijn de veranderingen dit keer zeer ingrijpend. De vormgeving van het besturingssysteem ondergaat een ware metamorfose en er zijn talloze nieuwe functies toegevoegd. We verdiepen ons in dit nieuwe besturingssysteem.

Voor het eerst sinds de lancering van iOS heeft een andere ontwerper de leiding over het design van het mobiele besturingssysteem. En dat is goed te merken, want het uiterlijk is radicaal omgegooid. Nadat Jonathan (Jony) Ive de ontslagen Scott Forstall vorig jaar opvolgde, werd al vrij snel duidelijk dat iOS na zes jaar eindelijk een ander sausje krijgt.

Verder voegt Apple allerlei slimme functies toe, zoals het Controlecentrum, AirDrop en meer camera-mogelijkheden. De nieuwe update is verschenen voor iPhone 4, iPad 2, iPod touch (5e generatie) en latere modellen.

Zodra je de update installeert, is meteen het vernieuwde design van iOS 7 zichtbaar.

Deel 1: Vernieuwd design

Apple heeft de vormgeving van iOS in de voorgaande versies alleen op kleine punten aangepast. Het technologiebedrijf vindt de tijd nu eindelijk rijp om iPhone- en iPad-gebruikers te laten wennen aan een compleet nieuwe interface.

Gebruiksgemak

De doelstelling van de vormgevers is om een minimalistisch en eenvoudiger design te ontwikkelen, waarbij alles (nog) gemakkelijker te vinden is. Het eerste dat opvalt, is dat de pictogrammen allemaal zijn vervangen door een nieuw exemplaar. De golvende lijn is in de iconen niet meer zichtbaar. De interface oogt bovendien strakker en platter.

Doordat er in iOS 7 (review) als het ware meerdere lagen over elkaar heen liggen, ontstaan er dankzij vernuftige transparantietechnieken evengoed mooie diepte-effecten op je iPhone. Het lijkt wel of de iconen op de achtergrond drijven! De vormgeving van alle functies binnen iOS is opgepimpt. Safari, Siri en de Weer-app zien er bijvoorbeeld heel anders uit. De ontwerpers van Apple hebben gekozen voor een fijne letter met dunne lijnen, waardoor iOS een elegante uitstraling heeft gekregen.

De pictogrammen hebben in iOS 7 een ander uiterlijk gekregen. Daarnaast heeft Apple gekozen voor een kleurrijke standaardachtergrond.

Afgeslankte interface

De designers van het nieuwe iOS zijn zeer nauwkeurig te werk gegaan om het uiterlijk te perfectioneren. Het resultaat is een adembenemend mooie vormgeving die zelfs tot in de uiterste hoekjes uitmuntend is uitgewerkt. Ze hebben gepoogd ieder scherm op de iPhone zo overzichtelijk mogelijk te houden. Dat betekent dat er geen plaats meer is voor onnodige balken, knoppen en iedere andere vorm van franje. Je vindt op het scherm simpelweg alleen zaken die je echt nodig hebt. De agenda is bijvoorbeeld overzichtelijker vormgegeven, waarbij je meteen ziet op welke dagen er activiteiten gepland staan.

In de agenda zie je aan het grijze bolletje dat er een activiteit gepland staat.

De standaard-apps vormen qua vormgeving een schril contrast met het kleurrijke iconenvenster. Opmerkelijk veel apps zijn namelijk voorzien van een witte achtergrond, waaronder Foto's, Berichten, Notities, App Store en Game Center. Hierdoor krijgen de ogen meer rust, zodat gebruikers zich beter kunnen concentreren op de inhoud. In de Mail- en Berichten-app zijn de blauwe werkbalken verdwenen. Een goede keuze, want de nadruk ligt nu veel meer op binnenkomende e-mails, chats en gesprekken.

In iOS 7 ligt de nadruk op eenvoud. Standaard-apps zijn zeer minimalistisch vormgegeven en hebben doorgaans een witte achtergrond.

Oog voor detail

Niet alle veranderingen springen direct in het oog, maar daarom zijn ze niet minder belangrijk. Zo is de bekende ontgrendelknop op het beginscherm verdwenen. Voortaan maak je op iedere plek een veegbeweging naar rechts om naar het hoofdscherm met apps te gaan. In eerdere versies gaf iOS linksboven de signaalsterkte aan met streepjes. Deze streepjes hebben de designers vervangen voor bolletjes. Voorheen waren de signaalsterkte, tijd en resterende acculading verwerkt in een zwarte statusbalk. Apple heeft er nu voor gekozen om de achtergrond naar de bovenkant door te trekken, waardoor er nu één geheel is ontstaan.

Apps die op de onderste rij zijn vastgepind, worden met een subtieler lijntje gescheiden van de overige vijf rijen met toepassingen. Het virtuele boekenplankje onderaan is verdwenen. Verder zijn er geen spiegelingen meer zichtbaar van de vastgepinde apps. Ook het piepkleine vergrootglas om de zoekfunctie Spotlight te openen, heeft iOS 7 niet gehaald. Deze functie open je door op het iconenvenster een stukje naar beneden te vegen. Al deze piepkleine wijzigingen zorgen ervoor dat het iconenvenster strakker en overzichtelijker is geworden.

In het nieuwe vergrendelscherm is de ontgrendelknop verdwenen.

Grafische hoogstandjes

Ook op grafisch gebied heeft Apple flink uitgepakt. Er zijn namelijk allerlei prachtige effecten ingebouwd. De manier waarop na het ontgrendelen het hoofdvenster met apps op je iPhone verschijnt, oogt net even iets fraaier dan voorheen. Verder heeft de Weer-app prachtige visuele hoogstandjes in huis. Via wonderschone animaties op de achtergrond zie je meteen wat voor weer het momenteel is. Zeker als het buiten hagelt of bliksemt, is het de moeite waard om de Weer-app even te openen. Naar buiten kijken door het raam is voortaan niet meer nodig! Sowieso is deze toepassing dankzij een lichtere kleurstelling flink veranderd. Het is daarnaast mogelijk om de temperatuur en de tijd van alle geselecteerde steden op één scherm weer te geven, waarbij er op de achtergrond bewegende beelden zichtbaar zijn.

In de Weer-app zie je aan de bewegende animaties op de achtergrond of je een zonnebril op moet zetten.

Tijdens het installeren van apps verschijnt er voortaan een kleine animatie in beeld. In plaats van een klein voortgangsbalkje is er in iOS 7 een circulerend klokje te zien. Je volgt op deze manier nog duidelijker de voortgang van het installatieproces.

Bekijk het weerbericht van verschillende voorkeurssteden op één scherm.

Rigoureuze app-aanpassingen

Alle standaard-apps van je iPhone zijn op de schop gegaan en hebben een frisse lay-out gekregen, eentje die prima aansluit bij iOS 7. Sommige wijzigingen zijn zeer ingrijpend. De Dictafoon is hier een mooi voorbeeld van. De ontwerpers van Apple hebben besloten om de enorme microfoon uit iOS 6 weg te sluizen en deze te vervangen door een veel algemener uiterlijk.

Ook het sportieve hulpmiddel Nike + iPod heeft een vereenvoudigde interface gekregen. De rode kleuren hebben plaatsgemaakt voor een wit design met nieuwe pictogrammen. In de app Herinneringen koppel je voortaan aan iedere activiteit een andere kleur, waardoor de lijstjes iets sprankelijker ogen en je je activiteiten kunt categoriseren. De Kiosk bestaat niet langer uit een ouderwetse boekenkast, in plaats daarvan zijn digitale kranten en tijdschriften als losse pictogrammen beschikbaar.

Iedere herinnering geef je een eigen kleurtje.

3 Reactie(s) op: iOS 7: De complete gids

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 december 2013 13:23 Anoniem
  "Het resultaat is een adembenemend mooie vormgeving die zelfs tot in de uiterste hoekjes uitmuntend is uitgewerkt."… Iedereen zijn eigen smaak, maar voor mij is het een on-ogenlijk en vooral slecht leesbaar resultaat. Zoals witte letters op een fel groene achtergrond. Het 'Apple-gevoel' is voor mij helemaal weg…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2013 11:32 Anoniem
  ik vind het mooier, werkt fijner, maar blijf batterij problemen hebben. Schiet soms van 50% ineens naar 20% of bijvoorbeeld van 32% naar 2%. Als de iphone dan uit valt en ik hem aan de lader hang gaat me scherm aan en staat er zomaar ineens 27% of 62% in beeld. Ik ben helemaal de weg kwijt met dat apparaat, sinds de update naar IOS 7.x.x. Heel jammer want vind het persoonlijk nog steeds de meest fijne mobiele telefoon die ik heb gehad.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 december 2013 10:23 Anoniem
  hmm en wanneer komt de Jailbreak versie uit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.