iOS domineert het Nederlandse mobiele internet

Apples mobiele platform iOS domineerde in 2010 het mobiele internet. Het besturingssysteem heeft een marktaandeel van meer dan 50 procent. Het gebruik van apps is daarbij niet meegerekend.

Apparaten met het iOS platform van Apple waren in 2010 verreweg het meest populair om mobiel te internetten in Nederland. Dat blijkt uit gegevens van StatCounter. Het mobiele besturingssysteem, dat gebruikt wordt voor de iPhone en iPad, heeft hier momenteel een marktaandeel van 52,31 procent. Dat is ongeveer 7,5 procentpunt meer dan gemiddeld over heel Europa.

Android veel groter, Blackberry kleiner

Ook de grootste rivaal van Apple op mobiel gebied doet het goed in Nederland. Android heeft momenteel een marktaandeel van bijna 26 procent. Het besturingssysteem van Google is daarmee tweede. Over heel Europa genomen is dat mobiele platform pas derde met een marktaandeel van iets meer dan 16 procent.

Opvallend is dat Blackberry het in Nederland erg slecht doet. Telefoons met dat besturingssysteem halen hier nog geen marktaandeel van 5 procent. Datzelfde OS haalt Europees gezien met bijna 17 procent juist de tweede plaats. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat Nederlanders hun Blackberry met name gebruiken om te bellen en mailen. Bijvoorbeeld omdat ze het als tweede, zakelijk, toestel gebruiken.

Geen Windows Mobile

De verschillen tussen de andere, kleinere, smartphone platforms zijn een stuk minder. Zo gebruiken Nederlanders Symbian ongeveer twee procentpunt minder voor internet dan heel Europa. In Nederland haalt het platform met 10,3 procent overigens nog altijd een derde plaats.

Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn, is Symbian waarschijnlijk nog wel het grootste mobiele platform. Dat betekent bijvoorbeeld dat gebruikers van dat mobiele platform hun mobieltje minder gebruiken om websites te bezoeken dan mensen met meer geavanceerde toestellen.

In de statistieken komt opmerkelijk genoeg geen Windows Mobile voor. Microsofts vorige mobiele platform was kennelijk niet groot genoeg om mee te doen met de acht grootste platforms. Dat terwijl Windows CE, voor embedded systemen, wel een aandeel van meer dan 1 procent heeft.

Android enorm gegroeid

Kijkende naar het afgelopen jaar zijn er wel een paar grote verschuivingen te zien in het platform dat Nederlanders gebruiken voor mobiel internet. Zo werd Symbian vorig jaar januari nog ruim twee keer zoveel gebruikt. Android is juist met meer dan 20 procentpunt gegroeid. Dit platform had een jaar geleden een marktaandeel van iets meer dan 4 procent.

De andere platforms zijn op enkele oplevingen na het afgelopen jaar redelijk gelijk gebleven. Zo is de groei inmiddels uit iOS. Het marktaandeel was een jaar geleden nog zo’n 59 procent. Ook de groei van Android is inmiddels redelijk afgevlakt.

Opmerkelijk onderzoek

Omdat het onbekend is wat het martkaandeel van deze platforms in Nederland is, valt moeilijk te zeggen of dat het beeld wat StatCounter schetst juist is. Het gaat zoals al aangegeven namelijk puur om gebruik op webpagina’s. Dat kan betekenen dat gebruikers van iOS veel vaker hun browser gebruiken dan mensen met bijvoorbeeld Android of Blackberry.

Onderzoeksbureau GfK stelde vorige maand opmerkelijk genoeg vast dat de gemiddelde Europeaan met Android wel meer webpagina’s per dag bezocht dan Europeanen met iOS. Zij bezochten 8 keer per dag een site op hun mobiel terwijl dat voor Android gebruikers 9,1 was en voor Symbian gebruikers nog altijd 5,2 keer.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten