iOS en Android krijgen Microsoft-applicaties

Door: jasper-bakker | 29 november 2011 14:50

Nieuws

iOS en Android krijgen apps die aanhaken op Microsofts bedrijfssoftware, waaronder Active Directory, SharePoint, Windows Azure en Remote Desktop. Dit gebeurt via een derde partij.

Microsoft heeft hiervoor een licentiedeal getekend met het bedrijf AgreeYa Mobility dat de bewuste apps gaat maken. Die dochter van dienstverlener AgreeYa Solutions heeft nu een licentie op de protocollen van Microsoft voor zijn pc- en serverproducten. Het gaat om onder meer beheersoftware voor Active Directory, samenwerkingspakket SharePoint, cloudplatform Windows Azure en beheertool Remote Desktop.

Achterlopen met mobiel

Apps op niet-Microsoft besturingssystemen kunnen hierdoor beter aansluiten op die veelgebruikte bedrijfssoftware. “Een erg groot percentage ondernemingen gebruikt Microsoft-applicaties en zij eisen toegang tot die applicaties op hun mobiele apparaten en tablets", verklaart ceo Krish Kupathil van AgreeYa Mobility in het persbericht. Hij belooft voor apps een naadloze samenwerking met Microsoft-technologieën.

In schril contrast met Microsofts positie op de desktopmarkt en in het bedrijfsleven staat het kleine aandeel op de mobiele markt. Windows Phone 7 is een kleine speler en op tablets doet Microsoft in wezen niet mee. Tablets met pc-besturingssysteem Windows 7 zijn nauwelijks aangeslagen en het voor touch-schermen flink aangepaste Windows 8 komt naar verluidt pas over een jaar op de markt.

Brede deal

Microsoft zet de brede protocoldeal met de mobiele softwareontwikkelaar neer als een algehele ontsluiting van werktoepassingen op consumentenapparatuur van werknemers. Algemeen directeur Sandy Gupta van Microsofts open solutions group schetst het scenario van SharePoint-documenten bekijken op een persoonlijk apparaat om het dan te kunnen afdrukken op een bedrijfsprinter.

“Dit is natuurlijk maar één stap, zij het een concrete stap, om bedrijfsdiensten te laten samenwerken met mobiele applicaties", vertelt hij aan InfoWorld. Microsoft heeft eerder al soortgelijke licentieovereenkomsten gesloten met andere bedrijven, maar die zijn volgens Gupta in de regel alleen voor een enkel apparaat of een bepaald besturingssysteem.

Ook RIM en WebOS

Naast iOS en Android noemt Microsoft ook “RIM en WebOS" als platformen die onder deze deal vallen. Het is nog niet duidelijk of met 'RIM' het huidige smartphonebesturingssysteem BlackBerry OS van het bedrijf RIM wordt bedoeld, of ook tabletplatform QNX. Dat laatste wordt ook het smartphoneplatform van de Canadese leverancier.

WebOS is het mobiele platform van het door HP opgekochte Palm. De huidige eigenaar heeft nu net de stekker uit zijn WebOS-tablet getrokken, maar stelt dat het besturingssysteem zelf nog wel een toekomst heeft. Het is tot op heden niet bekend wat die toekomst dan inhoudt. Onder het bewind van de net ontslagen HP-ceo Leo Apotheker heeft de computerproducent nog aangekondigd de hele pc-divisie, inclusief WebOS, van de hand te willen doen. Dat plan is door de nieuwe ceo Meg Whitman weer teruggedraaid.

Voorwaarden geheim

Microsoft en AgreeYa hebben hun overeenkomst onthuld op een gezamenlijke bijeenkomst in Bejing. De waarde en details van de deal zijn niet bekendgemaakt. De Mobility-dochter gaat prat op kantoren in China, India, Zuid-Korea, Polen en de Verenigde Staten. Het ontwikkelt software en diensten op uiteenlopende mobiele besturingssystemen, waarbij het Android en andere Linux-platformen noemt, naast Symbian, RIM (BlackBerry OS) en Windows Mobile.

0 Reactie(s) op: iOS en Android krijgen Microsoft-applicaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.