iOS tips: 3 dingen die je nog niet wist van iMovie

© PXimport

iOS tips: 3 dingen die je nog niet wist van iMovie

Geplaatst: 13 februari 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:35

Martin Gijzemijter

iMovie is voortdurend in ontwikkeling, waarbij Apple probeert om de software krachtiger te maken, zonder in te boeten op gebruiksvriendelijkheid. Het kan dus best eens zijn dat er nieuwe functies in iMovie zitten waar je nog geen weet van hebt. We lichten drie onbekende functies voor je uit.

Audio en video loskoppelen

Het is één van de fijnste mogelijkheden in videobewerkingsprogramma's: de mogelijkheid om de audio los te koppelen van de video. De reden daarvoor is dat het je in staat stelt om soundbytes te gebruiken, oftewel, stukken audio te laten afspelen bij beelden die helemaal niet bij de originele audio horen.

In iMovie voor iOS lijkt dat niet te kunnen, maar het is maar schijn. Wanneer je namelijk drukt op de videotrack, zie je rechtsonder (onder het pictogram van de prullenbak) twee rondjes staan, waarmee je naar een volgende pagina kunt scrollen. Op die pagina zie je de mogelijkheid om audio en video van elkaar te scheiden. Je kunt nu de audiobalk in een aparte track verslepen en onder een hele andere videotrack plaatsen.

 

© PXimport

Het zit wat verborgen, maar je kunt audio en video wel degelijk loskoppelen.

Video roteren

Een klein pareltje dat niet heel erg bekend is bij gebruikers van iMovie voor iOS, is de mogelijkheid om video's te roteren. Daar heb je uiteraard niets aan als de video verticaal is geschoten, want als je die video roteert staat alles op z'n kant, maar het is absoluut handig als je per ongeluk iets op z'n kant hebt gefilmd (dat wil nog wel eens gebeuren dankzij de rotatievergrendeling).

Het werkt kinderlijk eenvoudig, namelijk op dezelfde manier waarop je een foto roteert in de foto App: je plaatst twee vingers op de video, en draait deze de richting die je hem op wilt laten draaien. De video zal vanzelf meedraaien (zij het met wat vertraging).

 

© PXimport

Video's kun je met een vingerbeweging omdraaien.

Snelheid

Toen Apple net de iPhone 5s had gelanceerd, was iMovie op z'n minst gezegd wat teleurstellend, omdat de slow-motion beelden van de nieuwe camera totaal niet gebruikt konden worden. Wanneer je een slow-motion filmpje importeerde, werd deze op supersnelheid afgespeeld, zodat het ook als gewoon materiaal niet bruikbaar was. In de meest recente versie van iMovie is dat geen probleem meer.

Wanneer je een slow-motion filmpje importeert, dan wordt deze gewoon op de normale snelheid afgespeeld. Wanneer je met je vinger drukt op de video, verschijnt rechtsonder in beeld het kopje Snelheid. Druk je hierop, dan kun je zelf aangeven hoe snel de video moet worden afgespeeld, slow-motion of juist twee keer zo snel.

 

© PXimport

Je kunt de snelheid van je video's nu eindelijk aanpassen in iMovie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten