iOS weer in de fout met tijdwaarneming

Door: andreas-udo-de-haes | 03 januari 2013 11:47

Nieuws

De 'niet storen'-functie in iOS6 is gestruikeld over de jaarwisseling. Een klein probleem, maar de zoveelste gênante fout van Apple met klok- en kalenderfuncties.

Na oud & nieuw bleek dat de 'niet storen'-functie in iOS6 zichzelf niet meer uitschakelde, ook al had de gebruiker dat ingesteld. Uitschakelen kan wel handmatig, dus het probleem is klein en simpel te verhelpen. Maar uit een verklaring van Apple blijkt dat het gaat om een fout met tijdwaarneming in de software. Dat is de zoveelste keer dat iPhone-software struikelt over de datum en tijd.

'Niet storen' is een handige functie, nieuw in iOS6, zodat gebruikers kunnen instellen wanneer inkomende belletjes en meldingen stil worden gehouden, behalve van bijvoorbeeld vrienden of familie. Goed voor de nachtrust.

Maar na oudjaar bleef de 'niet storen'-functie om mysterieuze wijze ingeschakeld. Apple erkent de bug maar gaat het niet fixen, want de fout lost zich vanzelf op vanaf 7 januari, meldt het bedrijf. Dat duidt erop dat er iets is misgegaan met de tijdwaarneming, waarschijnlijk met het tellen van de weken van het jaar.

Verschillende verklaringen

The Guardian verzamelde verschillende verklaringen van externe developers, waaronder een mogelijke fout in de jaarnotering. Door het jaar in hoofdletters de programmeren (YYYY) in plaats van kleine letters (yyyy) zou de 'niet storen'-app de ISO-kalender aanroepen die pas op 7 januari zegt dat het week 1 is. Maar die verklaring snijdt geen hout, omdat het volgens de ISO-kalender nu al gewoon week 1 is. Een andere verklaring is een mismatch met de UNIX timestamp database, een bekend euvel. Hopelijk komt Apple nog met een gedetailleerde uitleg.

Twee jaar geleden struikelde de iPhone-wekker in een vergelijkbaar incident over oud & nieuw. En meerdere malen is het tijdmechanisme in iOS op hol geslagen bij de overgang van winter- naar zomertijd.

0 Reactie(s) op: iOS weer in de fout met tijdwaarneming

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.