iPad 3: veel Samsung-makelij en enorme batterij

Door: martin-bruining | 16 maart 2012 10:26

Nieuws

De iPad 3 bestaat voor een groot deel uit een accu, ontdekte iFixit dat het nieuwe apparaat helemaal uit elkaar heeft gehaald. Verder blijkt Samsung nog altijd een van de belangrijkste leveranciers.

Reparatiebedrijf iFixit sloopte de nieuwste iPad open en trof een enorme accu aan met bijna het dubbele vermogen dan de batterij in de iPad 2. Voor het aansturen van het nieuwe hoge resolutiesherm is veel meer elektriciteit nodig. En dat terwijl Apple dezelfde batterijtijd belooft als bij de iPad 2. Die tablet beschikte over een lithium-accu van 25 wattuur, bij de iPad 3 is dat opgeschroefd naar 42,5 wattuur.

De processor is de A5X-processor die Apple zelf heeft ontwikkeld. Dit is de opvolger van de A5-chip die in de iPad 2 en iPhone 4S zat. Vooral de verbeterde graphics in de nieuwe iPad vragen om een sterkere processor. De A4-processor (die debuteerde in de eerste generatie iPad), de A5-processor (te vinden in de iPad 2 en iPhone 4S) en de A5X-processor zijn door Apple zelf ontwikkeld. De processors zijn gebaseerd op ARM-technologie, en worden gefabriceerd door Samsung.

Verder blijkt uit de analyse van iFixit dat de chips voor mobiele communicatie in de iPad afkomstig zijn van Qualcomm. De chip van die maker levert zowel de 3G als de 4G/LTE-verbindingen voor de iPad. Qualcomm levert momenteel ook de chips die zijn verwerkt in de iPhone 4S.

Samsung levert nog steeds scherm

Een van de belangrijkste vernieuwingen in de iPad 3 is het scherm. De iPad 3 bevat een retina-scherm van 9,7 inch met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Dat scherm blijkt ironisch genoeg afkomstig van Apple's grootste rivaal: Samsung, dat concludeert iFixit op basis van het serienummer op het scherm.

In november zou Apple volgens de geruchten de Zuid-Koreanen gedumpt hebben ten faveure van Sharp en LG. Omdat die niet op tijd aan de strenge eisen van Apple konden voldoen moest het techconcern met hangende pootjes terug naar zijn grootste rivaal, waarmee het in verschillende landen patentoorlogen voert.

Zoals bij ieder nieuwe apparaat van Apple is het traditie dat reparatiebedrijf iFixit kijkt welke hardware er precies in zit. De site heeft een iPad 3 gekocht in Australië, vanwege het tijdsverschil was dat een van de eerste landen waar de nieuwe tablet in de verkoop ging.

Op de site van iFixit is een handleiding geplaatst voor het slopen van de nieuwe tablet. Stap voor stap leggen de makers uit hoe ze het apparaat uit elkaar hebben geschroefd, daarbij maakten ze voor een deel gebruik van zelf ontwikkelde tools.

'Moeilijk te repareren'

Aan het eind van de analyse geeft iFixit nog een cijfer voor het gemak waarmee het apparaat zelf te repareren is. De handleidingen van de site zijn gemaakt voor consumenten die zelf aan de slag willen als er iets mis is met de hardware. De iPad 3 scoort bijzonder slecht op de 'repareerbaarheid'. iFixit geef de nieuwe tablet het cijfer 2 uit 10 op dit vlak. Met name het vastgelijmde scherm en het gebruik van lijm binnenin de tablet verhogen het risico op verdere schade bij het openschroeven.

De iPad 3 gaat vanaf vandaag in de verkoop in onder meer de VS, Australië, Canada, Duitsland en Frankrijk. In Nederland moeten kopers wachten tot volgende week. Vanaf 23 maart is de nieuwe tablet ook in de Nederlandse winkels te krijgen.

0 Reactie(s) op: iPad 3: veel Samsung-makelij en enorme batterij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.