iPad Air beter repareerbaar dan Surface 2 Pro [Foto's]

Door: Jasper Bakker | 04 november 2013 12:11

Apple

De nieuwe iPad van Apple, de iPad Air, is dunner en lichter en daardoor slecht te repareren. De iPad Air scoort wel net boven de Surface 2 Pro-tablet van Microsoft.

Reparatiesite iFixit heeft de iPad Air ontleed en is daarbij gestuit op vastgelijmde componenten én op een accuschroef die ook nog eens zit vastgeklemd. "Deze batterij is superfrustrerend", vermeldt iFixit in de ontmanteling van de dunne iPad die Apple's snelle A7-processor bevat.

Lijm, schroef, klem

Het scherm valt redelijk los te peuteren, met de speciale toolkit die iFixit nu ook in Europa verkoopt, maar daarna is de ontleding flink moeilijker. Niet alleen zit de tweecels-accu goed vastgelijmd, ook zit de batterij vast met zowel een schroef als een klem aan het moederbord van de Apple-tablet. De accu heeft het loswrikken niet goed doorstaan: het trekt behoorlijk krom door het repareerwerk van iFixit.

Uiteindelijk krijgt de iPad Air het cijfer 2 op een schaal van 10 voor de mate waarin het apparaat valt te repareren. Die score hebben de vorige iPads, inclusief de iPad mini, ook al gekregen. Toch is de Apple-tablet iets beter te repareren dan de Pro-uitvoering van Microsofts Surface-tablet. Zowel de nu uitgekomen tweede generatie als de oorspronkelijke versie krijgen slechts een '1' van iFixit.