“Eigenlijk is het niet veel meer dan een grote iPhone” was een veelgehoorde opmerking toen de iPad in januari van dit jaar werd onthuld. Een begrijpelijke teleurstelling. De hype rond het mysterieuze en langverwachte tablet van Apple had zulke extreme vormen aangenomen dat, tenzij het kon vliegen en met een druk op de knop onzichtbaar kon worden, de realiteit daar nooit aan kon tippen. Vliegen kan de iPad niet (tenminste niet lang) en onzichtbaar worden ook niet. De grote vraag is dan ook: wat kan de iPad wel? Is het meer dan een grote iPhone en wordt de iPad de e-bookreader van de toekomst?

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s

Pagina 1 (huidige pagina): Uitpakken iPad; Helder scherm; Supersoepele bediening

Pagina 2: De iPad als e-reader?; Zakelijke toepassing; Conclusie

Bij het openen van de doos wordt één ding direct weer duidelijk: Apple weet hoe het apparaten moet ontwerpen. Het ontwerp van de iPad is zo strak en gladjes, dat het bijna onmogelijk is het apparaat niet eerst even te bewonderen. Dat moet ook wel, want net als bij de iPhone kunt u het apparaat niet inschakelen zonder het eerst te activeren via iTunes. U dient overigens de laatste versie van iTunes geïnstalleerd te hebben: een oudere versie wordt door de iPad niet herkend. Het apparaat wordt in principe vrij ‘leeg’ geleverd. Op de iPad treft u dezelfde pictogramman aan als op de iPhone, met uitzondering van de rekenmachine. In juli komt de iPad in Nederland op de markt, wij bekeken alvast een Amerikaans exemplaar.

© PXimport

De iPad wordt vrij kaal geleverd, een duidelijke hint dat de App-makers het succes moeten bepalen.

Helder scherm

Het grote display ziet er fantastisch uit en oogt heerlijk helder. Apple heeft dan ook een IPS-paneel gebruikt met een goede kleurweergave en inkijkhoek. Dat valt vooral op wanneer u foto’s bekijkt, die werkelijk van het scherm afknallen. Overigens is het menu Foto’s flink onder handen genomen. Zo kunt u nu kiezen voor indeling op foto’s en albums, waarbij u snel even in een album kunt spieken door uw vingers een stukje van elkaar te bewegen. Helaas ontbreekt nog altijd de mogelijkheid om vanuit dit menu snel een nieuw album aan te maken. Video’s zien er schitterend uit en ook met de geluidskwaliteit is niets mis. Helaas hebben wij in Nederland nog altijd niet de mogelijkheid om video’s te downloaden via de iTunes Store, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen films op de iPad plaatsen of clips bekijken via de YouTube-speler, die - afhankelijk van uw internetverbinding - lekker snel en soepel laadt.

© PXimport

Video’s op de iPad zien er heerlijk strak uit.

Supersoepele bediening

Qua bedieningsgemak scoort de iPad zeker punten. Apple heeft uiteraard een reputatie hoog te houden, maar op de iPad zien en werken de fraaie geanimeerde menu’s wel heel erg soepel. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de Apps, die, uiteraard afhankelijk van de maker, aantonen dat het grotere scherm van de iPad wel degelijk extra mogelijkheden biedt. Een mooi voorbeeld is de gratis eBay-app, die bijzonder fraai is vormgegeven met grote beelden en heldere kleuren. Ontwikkelaars hebben de ruimte om grafisch uit te pakken en dat is duidelijk te merken!

De iPad als e-reader?

Dan komen we uiteraard bij de, misschien wel, belangrijkste App: iBooks. Met iBooks op de iPad probeert Apple bestaande e-book readers van de troon te stoten, en de grootste vraag is dan ook of de iPad dat waar kan maken. Het echte antwoord zal de tijd ons leren, maar zeker is dat boeken lezen op de iPad zeker geen teleurstelling is. Het simpele gegeven van de grafisch weergegeven boekenplank en het feit dat u pagina’s fysiek kunt omslaan of met de vinger razendsnel kunt doorbladeren, ziet er fantastisch uit. Handig is dat u kunt kiezen voor één pagina tegelijk (iPad rechtop) of twee zoals in een echt boek (iPad op z’n kant). Slim is de optie om de rotatie van het scherm te vergrendelen met een schuifje aan de zijkant. Zo is het toch mogelijk om één pagina te tonen met de iPad op zijn kant. Het zijn natuurlijk allemaal fratsen, maar het werkt wél. Daar moet wel bij gezegd worden dat de iPad niet heel licht is. Lezen in bed wordt - tenzij u het apparaat op de knieën legt - na een tijdje wel een enigszins vermoeiende aangelegenheid.

© PXimport

App-ontwikkelaars voor de iPad hebben meer ruimte tot hun beschikking en dat is te merken!

Apple gebruikt weliswaar geen E Ink-technologie, maar door het ­achtergrondlicht te dimmen, ontstaat er een fijn rustig beeld (dat ­helaas wel verstoord kan worden door de reflectie van bijvoorbeeld een lamp in het glanzende display). De eenvoud en snelheid waarmee u boeken kunt kopen en het fraaie uiterlijk maakt van de iPad een heel aantrekkelijke e-bookreader. Handig is dat Apple ook ­andere partijen toelaat om een leesapplicatie te maken, Amazon heeft bijvoorbeeld al een Kindle-applicatie geïntroduceerd. En wat dacht u van een applicatie van uitgeverij Marvel waarmee u comics kunt lezen?

© PXimport

Het toetsenbord is loeigroot en alleen met twee handen te bedienen als u de iPad neerlegt.

Zakelijke toepassing

Is de iPad ook geschikt voor (semi)zakelijke toepassingen? We hebben zo onze twijfels. Het toetsenbord werkt en reageert goed; wanneer u de iPad neerlegt, kunt u daadwerkelijk snel typen. Als u het apparaat vasthoudt, is het te breed om met uw duimen het gehele toetsenbord te kunnen bestrijken en moet u met één hand tikken. Uiteraard kunt u desgewenst een toetsenbord-dock gebruiken, maar in de auto of trein wilt u ook draagbaar kunnen typen. Een ander (mobiel) nadeel is dat de iPad zich niet laat opladen door ieder willekeurige usb-poort (veel poorten leveren te weinig stroom), waardoor u toch aan het stopcontact overgeleverd bent.

© PXimport

De Apps, de interface, het ziet er allemaal superstrak uit. De iPad heeft zonder enige twijfel de toekomst.

Conclusie

De iPad lijkt zijn waarde vooral te bewijzen als entertainmentapparaat. De kwaliteit van foto’s en video’s, het grote scherm en de soepele interface zorgen ervoor dat de iPad de status ‘grote iPhone’ zeker ontstijgt. Sterker nog, het ligt meer voor de hand om te stellen dat de iPhone een kleine iPad is... De echte waarde van het apparaat moet nog worden aangetoond met behulp van de toepassingen. Wie met een iPad in z’n handen een foto’s of een video heeft bekeken, een paar pagina’s in een boek heeft gelezen, even z’n mail heeft gecheckt of op internet heeft gesurft, zal moeten erkennen dat de iPad meer is dan een gadget of een hebbeding. Perfect is de iPad zeker nog niet, maar een ding is zeker: het tablet heeft de toekomst! Het wachten is op de eerste spectaculaire digitale tijdschriften!

Apple iPad Wi-Fi

Prijs $ 499,- (16 GB), $ 599,- (32 GB), $ 699,- (64 GB)

Taal Nederlands

Scherm 9,7 inch IPS-scherm met led-verlichting

Schermresolutie 1024 x 768 pixels bij 132 ppi (pixels per inch)

Afmetingen 242,8 mm x 189,7 mm x 13,4 mm (h x b x d)

Gewicht 680 gram

Communicatie 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR

Aansluitingen Apple dock connector, 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting

Accuduur Ongeveer 10 uur

Oordeel 7/10

Pluspunten

Groot helder display

Interface zeer strak en soepel

Toetsenbord zeer ­responsief

Zeer goede video- en audio- kwaliteit

E-books zijn lust voor het oog

Minpunten

Ligt wat zwaar in de hand (onhandig bij lezen)

Scherm spiegelt

Draagbaar tikken niet met twee handen

Apps best prijzig

Niet op te laden met iedere usb-poort (er moet genoeg voeding zijn)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten