iPad laat ouderen langer zelfstandig wonen

© CIDimport

iPad laat ouderen langer zelfstandig wonen

Geplaatst: 1 juni 2013 - 09:11

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Wouter Hoeffnagel

Een iPad kan ouderen helpen langer zelfstandig te wonen en leven. De tablet kan voor allerlei doeleinden worden ingezet, zoals het opvragen van informatie over gezonde voeding of het ontvangen van thuiszorg op afstand. De ouderenorganisatie Unie KBO geeft 25 Nederlandse ouderen een iPad voor een pilot.

De ouderenorganisatie Unie KBO is samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea en zorginnovator Focus Cura een project gestart om het effect van tablets op de zelfstandigheid van ouderen te testen. 25 ouderen uit Den Helder hebben een iPad aangeboden gekregen die zij drie maanden lang kunnen gebruiken. De iPad is voorgeprogrammeerd en dus standaard voorzien van apps die ouderen kunnen helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Meer grip op eigen leven

De iPad moet ouderen helpen meer grip te houden op hun eigen leven. Ouderen kunnen de iPad voor allerlei doeleinden inzetten. Denk hierbij aan het ontvangen van thuiszorg op afstand en het opzoeken van instructies om veilig om te gaan met medicijnen. Daarnaast kunnen ouderen via de tablet maaltijden bestellen en informatie over de voedingswaarde van deze maaltijden ontvangen.

Het project in Den Helder is een pilot die drie maanden duurt. Unie KBO heeft een begeleider aangesteld die de 25 ouderen ondersteunt bij het gebruik van de iPad. De organisatie kondigt aan op termijn de iPad tegen een aantrekkelijke prijs beschikbaar te willen stellen aan alle ouderen in Nederland.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten