iPad Mini (2019) - Vernieuwde tablet in oubollig jasje

Door: Stephan Overbeeke | 13 mei 2019 15:23

iPad Mini (2019)
Review

Een snellere processor, een flink beter scherm en het feit dat hij met minimaal 64 GB wordt geleverd. Dat is eigenlijk alles wat de jongste iPad Mini van zijn voorgangers onderscheidt. Voldoende om zijn officieuze titel als beste mini tablet vast te houden? En, heeft de mini-tablet anno 2019 nog bestaansrecht?

Apple Mini (2019)

Prijs Vanaf € 449,-
Kleuren zilver, grijs, goud
Scherm 7.9 inch LCD (2048x1536)
Processor 2,12 GHz hexacore (Apple A12)
Werkgeheugen 3GB
Opslag Vanaf 64GB
Accu 5124 mAh
Camera 8 megapixel
Afmetingen 13 x 20 x 0,6 cm
Gewicht 300 gr
Website www.apple.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Ondersteuning
 • Scherm
 • Prestaties
 • Beste mini-tablet
 • Minpunten
 • Prijzig
 • Geen stereo-geluid
 • Oubollig ontwerp

Dat het antwoord op die eerst vraag 'ja' is zal niemand verbazen, want in de gekrompen markt voor kleine tablets zijn er feitelijk geen serieuze spelers meer. Het feit dat telefoons tegenwoordig nog maar nauwelijks kleiner zijn dan dergelijke tablets zal één reden voor de afgenomen populariteit zijn, het feit dat grotere tablets tegenwoordig een stuk dunner en lichter zijn dan toen de eerste iPad Mini uit kwam een ander. Het ons direct bij een kritische doch noodzakelijke vraag: hebben mini-tablets nog wel een plek tussen die twee populairdere productcategorieën in?

Een nieuwe iPad Mini kon dus maar één kant op gaan: Geen instap tablet zoals voorheen, maar een premium ervaring voor iedereen die persé dit maatje zoekt, en dan of getrouwd is met het Apple ecosysteem, of simpelweg niet zitten te wachten op de matige uitvoering van menig instap Android-tablet.

Ruim een maand leefden we met de nieuwe iPad Mini en inmiddels durven we te bevestigen dat Apple dat doel van een echt goede tablet eenvoudig heeft bereikt. De snelle A12 SOC uit o.a. de iPhone XS, XS Max en iPhone XR zorgt voor een razendsnelle ervaring, ongeacht wat je draait of speelt, en gecombineerd met een prachtig 7.9” gelamineerd scherm zorgt voor een uitstekende presentatie. Eerdere iPad Mini’s hadden minder zware processors en goedkopere schermen, dus voor iedereen die van een oudere iPad Mini-upgrade naar deze is het verschil in ervaring ook direct zichtbaar.

iPad Mini (2019)
iPad Mini (2019)

Concurrentie was toch beter geweest

Die basis is uitstekend, maar tegelijk moeten we opmerken dat Apple niet heel erg veel om de Mini lijkt te geven. Zo oogt de 5e generatie iPad Mini nog altijd exact hetzelfde als de 1e generatie van 7 jaar terug, en die dikke schermranden voelen inmiddels echt oubollig aan. Overigens leek het Apple wel zinnig om net voldoende cosmetische aanpassingen te doen aan onder andere de volumeknoppen waardoor je natuurlijk wel weer een nieuwe hoesje nodig hebt (met uitzondering van de smart cover) bovenop de niet geringe kosten van de iPad Mini zelf.

Ook hebben andere recentere foefjes zoals snellere 120 Hz schermen of stereo luidsprekers de iPad Mini nog niet bereikt, wat een gemiste kans is voor gamers en media liefhebbers, net als Face ID of USB Type-C wat de Apple standaard was de laatste jaren. Dezelfde groep kan gelukkig wel gebruik blijven maken van de 3,5 mm jack. Ook kun je nu de Apple's dure stylus (Apple Pencil) gebruiken.

Aan de andere kant heeft Apple wel een uitstekende reputatie wat betreft software updates. Of de Mini nu innovaties met zich mee brengt of niet, op de steun van updates en support zal de Mini lange tijd kunnen vertrouwen. Daarbij maakt Apple zijn claims wat accuduur betreft meer dan waar, we schieten de geclaimde 10 uur ruim voorbij als we films kijken, en met 64 GB is de instap-Mini een stuk minder ruimte-beperkt dan zijn voorgangers.

iPad Mini (2019)
iPad Mini (2019)

Conclusie

Het gebrek aan een echt nieuw en modern design op een prijzige tablet is jammer, net als het gebrek aan stereo speakers voor media-fanaten. De nieuwe Mini heeft echter een enorm krachtige processor aan boord waarmee je de komende jaren geen kracht te kort komt, en de komst van een hoogwaardig gelamineerd scherm naar de Mini maakt dit simpelweg de meest premium compacte tablet die er bestaat. De nieuwe iPad Air zal dankzij zijn extra schermruimte interessanter zijn voor de meeste doeleinden, maar als je persé een kleintje zoekt is dit een goede koop.

1 Reactie(s) op: iPad Mini (2019) - Vernieuwde tablet in oubollig jasje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 mei 2019 18:29 chrislaarman
  Ik heb dezer dagen ook (in gedachten) zitten kijken naar de iPad mini.
  Er zijn wel degelijk verschillen tussen "kleine tablets" en "grote smartphones".
  (1) De beeldverhouding. Deze iPad mini heeft 4:3, veel smartphones hebben een veel langwerpiger beeld.
  (2) Tablets hebben (volgens mij) als een pluspunt, dat ze zondermeer zowel "liggend" als "staand" te gebruiken zijn. (Met "liggend" als uitgangspunt: kijk maar naar de hoezen, zelfs die zonder toetsenbord.) Smartphones zijn doorgaans vooral "staand" te gebruiken. In beide gevallen zijn er apps die afwijken, ten goede (meedraaien op de phone) of ten kwade (niet meedraaien op de tablet, vaak wel met reden).

  Het ene hoeft niet beter te zijn dan het andere, je moet slechts beseffen waarvoor jij het toestel wilt gebruiken. Ja, je kunt aan films bekijken denken, maar denk ook eens aan spreadsheets, diagrammen en landkaarten (vaarkaarten!). Denk daarbij voorts aan de mogelijkheden (en beperkingen) van screen mirroring.

  Er is voorts een subtieler verschil: de bruikbaarheid van een drukgevoelige pen. Doorgaans zijn de schermen van smartphones en van Android tablets niet geschilt voor gebruik met drukgevoelige pennen, iPads wel.

  Het kan dus goed zijn, dat je uiteindelijk (net als ik) verschillende tablets en smartphones hebt. Zoals je waarschijnlijk ook een set schroevendraaiers hebt…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.