iPad of Macbook: Wat is voor jou de beste keuze?

Door: | 21 maart 2014 10:03

Apple

Stel: je wilt binnenkort een MacBook of een iPad aanschaffen, die je voornamelijk onderweg gaat gebruiken om te e-mailen, documenten te schrijven en soms gebruik je een flash-drive. Een CD luisteren of DVD kijken doe je ook graag. Kan je dan beter voor de tablet of de laptop kiezen?

Zoals je zou verwachten kun je met een laptop doen wat je maar wilt (okay, je hebt ook een externe CD/DVD-speler nodig als je iets anders wilt dan de oude niet-retina 13 inch MacBook Pro die Apple nog steeds verkoopt). Laten we je lijstje aflopen met betrekking tot de iPad.

E-mail: Geen probleem. Je kunt de iPad met alle e-mailaccounts die je hebt configureren. Elke iPad kan via wifi een verbinding met het internet maken. Betaal 100 euro extra en je hebt een iPad die ook mobiele data ondersteunt.

Documenten schrijven: Hoewel het klopt dat er momenteel geen native Microsoft Office suite voor de iPad is, kun je op de iPad Word-compatibele documenten openen en aanmaken met Apple's Pages app (8,99 euro). (Pages en andere iWork en iLife apps worden gratis meegeleverd met nieuwe iOS apparaten en Macs.) Als je alle functies van Word nodig hebt zul je aan Pages niet veel hebben, maar voor algemene tekstverwerking is het een prima vervanging. Verwacht wordt overigens dat Microsoft zeer binnenkort met een Office-app voor de iPad komt.

Als je van plan bent om lange documenten te schrijven, zou ik aanraden dat je een Bluetooth-toetsenbord aanschaft. Apple's Wireless Keyboard (69 euro) is goed, maar je kunt goedkopere Bluetooth-toetsenborden vinden die ook prima zijn.

CD en DVD's: Dit is een gebied waarop je je gewoonten zult moeten veranderen. Apple heeft deze schijven grotendeels genegeerd, zowel op iOS-apparaten als computers (behalve de oude 13 inch niet-retina MacBook Pro, zoals ik eerder al zei). Als je naar muziek wilt luisteren of naar films wilt kijken moet je de schijven rippen (gebruik op je Mac iTunes voor je CD's of een tool zoals HandBrake voor de DVD's die je in je bezit hebt - schijven die je niet in je bezit hebt mag je niet rippen - en synchroniseer ze met je iPad) of stream je muziek vanaf diensten zoals Pandora, iTunes Radio, Spotify, Rhapsody, of Beats Music en stream video vanaf Netflix en Hulu.

Flashdrives: De iPad heeft geen manier om een flashdrive te bevestigen. Dit is dus ook iets waarvoor je je gewoonten aan zult moeten passen. In plaats van de data tussen een computer of mobiel apparaat en een flashdrive te kopiëren, synchroniseren steeds meer mensen die data naar een of andere clouddienst - Dropbox, Google Drive, en Box zijn populaire keuzes. Elke dienst biedt wat gratis opslag aan, die je kunt gebruiken om bestanden tussen je computer, iPad en de cloud te synchroniseren.

Het werkt als volgt. Zet thuis bijvoorbeeld een bestand in je Dropbox. Open de app onderweg als je een internetverbinding hebt en download het bestand naar je iPad. (Uiteraard moet het bestandsformaat compatibel zijn met een app die je op de iPad hebt om het te kunnen gebruiken). iWork documenten - bestanden geproduceerd door Apple's Pages, Numbers, en Keynote - kun je naar Apple's gratis iCloud-dienst synchroniseren.

Ik ben de laatste persoon om te beweren dat een iPad een volledige vervanging is voor een laptop. Er zijn veel dingen die een laptop kan die een iPad niet kan (of die met een iPad lastig zijn). Als je ontevreden bent met alles wat minder is dan een traditionele computer, kies dan voor de laptop. Maar als je bereid bent om iets flexibeler te zijn met de manier waarop je je data benadert en gebruikt, kan een iPad een redelijke oplossing zijn.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.