10 iPad-problemen die je zelf kunt oplossen

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 juni 2014 12:06

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Sommige iPads vertonen vroeg of laat kuren. Gelukkig hoef je niet meteen naar de plaatselijke Apple-dealer te rennen, want veel problemen los je simpel zelf op. Om je de nodige rompslomp te besparen, zetten we tien veelvoorkomende problemen en de bijbehorende oplossingen op een rij.

Een iPad is natuurlijk een knap staaltje techniek, maar net zoals bij ieder ander apparaat zijn er jammer genoeg weleens defecten. Goed om te weten is dat er voor bijna ieder iPad-probleem wel een oplossing bestaat. Daar heb je lang niet altijd de hulp van een erkende reparateur voor nodig!

Check eerst of je de tablet zelf kunt oplappen. In veel gevallen is de oorzaak namelijk niet zo diep geworteld en kun je het probleem softwarematig verhelpen. Om deze laatste woorden kracht bij te zetten, laten we zien hoe je tien veelvoorkomende iPad-problemen in de kiem smoort.

01 Software-update lukt niet

Het is belangrijk om iOS altijd bij te werken naar de laatste versie. Wanneer dat niet lukt, zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Heb je een iPad van de eerste generatie in bezit, dan kun je iOS 7 helaas niet downloaden. De reden hiervoor is dat Apple deze versie alleen voor de iPad 2 en nieuwere apparaten heeft vrijgegeven. Voor de installatie is het een vereiste dat het toestel voldoende vrije schijfruimte bevat, anders verschijnt er een foutmelding.

Door apps, liedjes, filmpjes en andere ruimtevreters te verwijderen, ontstaat er weer ruimte voor de update. Soms lukt het niet om draadloos de software-update binnen te halen, bijvoorbeeld wanneer de batterij onvoldoende is gevuld. Koppel de tablet met een usb-kabel aan de pc en voer de update via iTunes uit. Zorg er wel voor dat de meest recente versie van dit programma op de computer is geïnstalleerd. Vervolgens selecteer je in iTunes de iPad en kies je onder het menu Overzicht voor Update zoeken. Nu kun je als het goed is de update installeren.

Zijn er nog steeds problemen? Ontkoppel dan overige usb-apparaten van de pc en probeer het opnieuw. Verder is het ook mogelijk dat een beveiligingsprogramma roet in het eten gooit.

Wanneer draadloos updaten van iOS niet lukt, haal je via iTunes de nieuwste versie binnen.

02 iPad weigert opladen

Als het niet meer lukt om je iPad op te laden, is dat natuurlijk erg vervelend. Als je het apparaat via een usb-bron oplaadt, heeft de pc of laptop mogelijk onvoldoende vermogen om voldoende energie te leveren. In dat geval verschijnt bovenaan in de statusbalk de melding Opladen uit.

Gelukkig is dit een onschuldig probleem dat eenvoudig te verhelpen is door je iPad met netstroom of een andere usb-bron te verbinden. Daarnaast komen defecte usb-kabels vaak voor. Controleer de kabel op vreemde kenmerken (kabelbreuk) en schaf zo nodig een nieuw exemplaar aan. Een vervuilde dock- of Lightning-connector kan ook oplaadproblemen geven.

Zet het toestel in dat geval eerst helemaal uit. Probeer op eigen risico met een paperclip, naald of wattenstaafje vuilresten heel voorzichtig te verwijderen en doe wederom een poging om de accu op te laden.

Als de usb-bron onvoldoende vermogen bevat, verschijnt rechtsboven de melding Opladen uit.

03 Geen wifi-ontvangst

Problemen met wifi komen helaas veelvuldig voor. Meestal is het draadloze toegangspunt hiervoor verantwoordelijk. Wellicht is bijvoorbeeld het bereik onvoldoende of zenden naburige netwerkapparaten op hetzelfde kanaal uit. Log met een pc in op het beheerpaneel van de router door het juiste IP-adres in de adresbalk van een browser te typen. Neem vooral de radio-instellingen grondig door.

Probeer bijvoorbeeld eens een ander radiokanaal uit. Verder kun je wellicht in plaats van de drukbezette 2,4GHz-band de 5GHz-band activeren. Zorg er ook voor dat de router op een centrale plek binnen de woning staat opgesteld.

Bij herhaaldelijke wifi-problemen is het zinvol om de routerinstellingen onder de loep te nemen.

04 Trage iPad

Net als een normale pc heeft ook een iPad zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Wanneer dat niet gebeurt, is de kans groot dat het systeem op den duur traag wordt. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat apps in het geheugen blijven staan. Druk maar eens tweemaal snel achter elkaar op de thuisknop en sluit alle toepassingen af die je momenteel niet gebruikt.

Vul de iPad vooral ook niet tot de nok toe met data. Als je ongebruikte apps, muziek, films en documenten regelmatig opruimt, komt dat de snelheid van het systeem ten goede. Verder is het verstandig om de iPad niet continu in de sluimerstand te laten staan. In plaats daarvan schakel je het apparaat geregeld volledig uit.

Laat niet te veel apps in het werkgeheugen van je iPad staan.