iPhone 12 Mini of iPhone SE: dit zijn de verschillen

Door: Rens Blom | 27 november 2020 06:03

Apple iPhone 12 Mini
Blog

Wil je een compacte iPhone en twijfel je tussen de betaalbare SE-versie en de betere maar duurdere 12 Mini? Computer!Totaal legt uit wat de grootste verschillen zijn en welk model het beste bij jou past: de iPhone 12 Mini of iPhone SE.

De iPhone SE (2020) is in het voorjaar van – inderdaad – 2020 uitgebracht en is verkrijgbaar vanaf 489 euro. Apple lanceerde de iPhone 12 Mini in november 2020 vanaf 809 euro. Een flink prijsverschil dus, maar hoe uit zich dat in het ontwerp, de specificaties en de mogelijkheden? Je leest het in deze vergelijking.

Ontwerp: vertrouwd of vernieuwend

Een blik op de twee smartphones maakt meteen duidelijk dat ze anders zijn. De iPhone SE oogt als een oudere iPhone, terwijl de 12 Mini vernieuwend overkomt. Dat komt omdat hij veel kleinere schermranden heeft en een notch gebruikt voor de Face ID-gezichtsbeveiliging. De iPhone SE heeft dikkere randen en een Touch ID-knop met vingerafdrukscanner. De 12 Mini is kleiner, terwijl hij een groter scherm heeft.

De iPhone SE (2020)

De glazen behuizing van de 12 Mini is beter waterdicht (tot niet één maar zes meter diepte) en gebruikt een scherm dat minder snel beschadigt bij een val. De iPhone 12 Mini is ook geschikt voor MagSafe, een functie die debuteerde op de iPhone 12-reeks. MagSafe is een magnetische, cirkelvormige aansluiting in de behuizing. Accessoires met een vergelijkbare magneetaansluiting klikken stevig aan de iPhone vast. Apple verkoopt zelf kaarthouders, draadloze opladers en hoesjes. Andere merken doen dit ook. Vind je dit een cool concept? Kijk dan naar de 12 Mini, want de iPhone SE is er niet compatibel mee.

De achterkant wijkt ook af: de iPhone SE heeft één cameralens, tegenover twee op de 12 Mini. Hier komen we later op terug.

Apple iPhone 12 Mini
De iPhone 12 Mini

Scherm: klein met grote verschillen

Beide iPhones hebben een klein scherm, maar daar houdt de vergelijking op. De iPhone SE gebruikt een 4,7 inch lcd-display met relatief lage hd-resolutie. Op de iPhone 12 Mini vind je een oled-scherm van 5,4 inch met full-hd-resolutie. Het beeld van de iPhone 12 Mini oogt daarom kleurrijker en scherper, en het scherm verbruikt minder stroom. Zoals eerder gezegd betekent het grotere scherm niet dat de 12 Mini daadwerkelijk groter is. Integendeel zelfs.

Prestaties en accuduur

De iPhone 12 Mini en iPhone SE zijn van niet alleen van buiten anders, maar ook van binnen. Zo draait de SE-variant op een A13-processor, terwijl de 12 Mini een A14-processor heeft. Die is sneller en energiezuiniger. Het verschil is niet bijzonder groot, maar dankzij de krachtigere processor is de 12 Mini wel meer toekomstbestendig.

Apple iPhone 12 Mini

Een ander verschil is de accuduur. De iPhone 12 Mini houdt het bij normaal gebruik een uurtje langer vol. Niets schokkends dus, maar wel iets om in het achterhoofd te houden. Het opladen gaat in beide gevallen via de Lightning-poort of draadloze Qi-oplader. Zoals eerder genoemd kan de iPhone 12 Mini ook opladen via MagSafe. Beide toestellen hebben 64 GB opslaggeheugen en zijn te koop in varianten met meer geheugen. Je kunt het geheugen niet uitbreiden.

Camera's: de 12 Mini is duidelijk beter

Op de achterkant van de iPhone SE is één camera geplaatst. Die zit qua kwaliteit tussen de iPhone X en 11 in. Gewoon goed, maar niet bijzonder indrukwekkend. In het donker vallen de cameraprestaties wat tegen, mede omdat de camera-app geen nachtmodus heeft. De iPhone 12 Mini schiet beduidend betere foto’s, zowel overdag als in het donker. Het toestel heeft ook een nachtmodus. De tweede cameralens is een groothoekcamera, waarmee je extra wijde foto’s maakt. Een handige toevoeging die de camera veelzijdiger maakt.

Apple iPhone 12 Mini

5G en accessoires

De iPhone 12 Mini is geschikt voor 5G, de SE niet. Op dit moment maakt dat nog weinig uit. 5G-internet is vanwege technische beperkingen even snel als 4G en 4G blijft nog jaren beschikbaar. Pas in 2022 wordt 5G écht snel omdat er dan een nieuwe frequentie beschikbaar komt. Als je verwacht dat je tegen die tijd weer een nieuwe iPhone gaat kopen, hoeft 5G nu geen verkoopargument te zijn. Wil je langer met je toestel doen en straks wel profiteren van 5G, dan is de iPhone SE een minder verstandige keuze.

Goed om te weten: de iPhone 12 Mini wordt geleverd met enkel een usb-c-naar-lightning-kabel. Oordopjes en een oplader zijn achterwege gelaten, volgens Apple om het milieu te sparen. Voor jou als consument is dat niet zo handig. De iPhone SE kwam wél met een compleet verkooppakket, maar sinds oktober stopt Apple ook bij deze smartphone alleen nog een usb-kabel in de doos. Een tip: als je een oplader wilt kopen voor één van deze toestellen, neem dan een 20 Watt-oplader. Zo laadt de accu het snelst op.

Apple iPhone 12 Mini

Conclusie: iPhone 12 Mini of iPhone SE kopen?

Nu je op de hoogte bent van de belangrijkste verschillen tussen de twee iPhones, is het tijd om de balans op te maken. Welke iPhone past het beste bij jou: de iPhone 12 Mini of iPhone SE? Het antwoord start bij je portemonnee. De iPhone SE is verkrijgbaar vanaf 489 euro en hiermee aanzienlijk betaalbaarder dan de iPhone 12 Mini (vanaf 809 euro). Speelt het prijsverschil geen rol dan is de 12 Mini de beste keuze. Het toestel heeft een mooier scherm, betere camera’s en ondersteunt nieuwe functies als 5G en MagSafe. Bovendien is hij sneller en het ontwerp verbeterd. Dat wilt niet zeggen dat de iPhone SE een slechte keuze is. Als je een ‘gewoon goede’ iPhone zoekt en niet het mooiste scherm of 5G-internet hoeft, doe je een prima koop met de SE. Beide toestellen staan in ieder geval garant voor jarenlang plezier.

0 Reactie(s) op: iPhone 12 Mini of iPhone SE: dit zijn de verschillen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.