iPhone 5 kan via GSM én CDMA bellen

Door: kristian-van-tuil | 09 februari 2011 12:48

Nieuws

De onlangs uitgebrachte iPhone voor het CDMA-netwerk van Verizon geeft veel details prijs over het ontwerp van de iPhone 5, zegt onderzoeksbureau iSupply. Duidelijk is dat de telefoon een chip krijgt om via meerdere typen netwerken te bellen.

“Apple zal waarschijnlijk ongeveer 95 procent van het design van de CDMA-iPhone overnemen”, zegt IHS iSupply analist Wayne Lam. Insiders verwachten dat Apple de iPhone 5 op 6 juni officieel zal introduceren.

iSupply ontleedde de CDMA-smartphone onlangs volledig en kwam erachter dat de grote verandering ten opzichte van de iPhone 4 een Qualcomm baseband-processor is. Met deze siliciumchip kan de telefoon gesprekken starten en aannemen. Voorheen leunde Apple op een baseband-processor van fabrikant Infineon.

Volgens Lam kan ook de volgende iPhone daardoor overweg met zowel CDMA als GSM-technologie en dat er per land en/of operator slechts kleine verschillen in het ontwerp zullen zijn. AT&T, Apple’s grootste afnemer van iPhones, gebruikt nog het oudere GSM. In Nederland gebruiken alle providers GSM. Een woordvoerder van KPN geeft aan dat in het bedrijf in november 2009 met de bouw van een CDMA-netwerk begonnen is, maar stelt deze techniek niet voor consumententelefoons beschikbaar. Zij gaan de techniek louter voor machine-to-machine communicatie gebruiken.

CDMA is een van de snelst groeiende van alle draadloze technologieën, met meer dan 100 miljoen gebruikers wereldwijd. Naast een grotere capaciteit biedt CDMA nog andere voordelen aan gebruikers zoals betere geluidskwaliteit, een grotere bereikbaarheid en een sterkere veiligheid.

Doordat de chip van Qualcomm zowel CDMA als GSM ondersteunt, kan Apple dezelfde processor in alle nieuwe varianten toepassen. Dit kan gunstig zijn voor Nederlanders op vakantie of zakenreis die niet van toestel willen wisselen. Analisten hadden verwacht dat Apple twee verschillende varianten van de iPhone 5 zouden uitbrengen, aangezien een ongebruikte chip voor CDMA pure geldverspilling zou zijn.

Andere antenne

Lam is enthousiast over het antenneontwerp van de Verizon iPhone en noemt deze robuust en technisch beter dan de antenne in de iPhone 4, waar zoveel over te doen was. Hij constateert dat het systeem voor het eerst ‘antennediversiteit’ gebruikt. Hierdoor worden meerdere antennes gebruikt, waardoor de ontvangst verbetert en minder telefoongesprekken wegvallen.

“De antenne van de iPhone 4 was een technische misser van Apple”, zegt Lam. Hij verwacht dat in de nieuwe telefoon veel van het antenneontwerp van de Verizon iPhone 4 zal worden overgenomen.

Over de vernieuwde antenne is niet iedereen te spreken. Zo constateerde een blogger van de site iLounge dat ook bij de CDMA iPhone 4 signaalverlies optreedt wanneer deze verkeerd wordt vastgehouden. Apple heeft nog niet op deze nieuwe aantijgingen gereageerd.

iPhone XXX?

Het staat trouwens nog niet vast staat dat de naam van het nieuwe toestel ook daadwerkelijk iPhone 5 zal zijn. De nu al veel besproken telefoon zal voor het eerst te zien zijn op het Wordwide Developers Conference op 6 juni. Sinds 2008 heeft het bedrijf dit jaarlijkse evenement aangrepen om de nieuwe iPhone te presenteren.

0 Reactie(s) op: iPhone 5 kan via GSM én CDMA bellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.