'iPhone 6 is 85 keer sneller dan eerste iPhone'

Door: chris-koenis | 17 september 2014 10:46

Nieuws

De interne prestaties van mobiele apparaten hebben de afgelopen jaren een ongekende vlucht genomen. Het beste voorbeeld is de nieuwe iPhone 6, die intussen 85 keer sneller is dan de iPhone 1.

Qua mobiele rekenkracht zijn we er toch behoorlijk op vooruit gegaan. De bekende Apple-blogger en criticaster John Gruber van Daring Fireball gaat in een diepgaande blogpost over de vergankelijkheid van hardware zoals de Apple Watch in op het snel oud worden van technologie. Dus hoe rap een gekocht apparaat vervangen wordt door een sneller, slanker en duurzamere opvolger. "Want dat is hoe computertechnologie werkt."

Het mooiste voorbeeld in zijn verhaal is misschien wel de vooruitgang van de iPhone. "Een iPhone gekocht in 2007 [oftewel de eerste iPhone -red.] is 85 keer langzamer in CPU-prestaties dan een iPhone 6, en ik wil niet eens nadenken over hoeveel langzamer EDGE is vergeleken met het gebruik van het LTE-netwerk", reflecteert Gruber.

De 64-bit A8-SoC in de nieuwste iPhone heeft onder meer een kloksnelheid van 1.4 GHz. De A8-chip bevat 2 miljard transistoren en is ook qua energieverbruik opnieuw flink efficiënter dan al zijn voorgangers. De iPhone 1 moest het doen met 412 MHz (ARM 11), al draait het bij CPU's om veel meer dan alleen kloksnelheid.

Het blijft een computer

Gruber verwacht dat de Apple Watch ook snel vooruitgang boekt, bijvoorbeeld op het vlak van batterijduur. Iets wat essentieel is voor de verkoop van wearables, denkt hij. Maar, zo beredeneert de Apple-watcher verderop in zijn verhaal, de Apple Watch is en blijft een computer. "En alle computers hebben een levensduur gemeten in slechts een handjevol jaren voordat ze achterhaald zijn."

Apple zelf omschrijft de chipset overigens als 50 keer sneller (CPU) en 84 keer sneller (GPU) :

2 Reactie(s) op: 'iPhone 6 is 85 keer sneller dan eerste iPhone'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 september 2014 13:58 Anoniem
  En toch slomer dan de Nexus 4 uit 2012… Hmm..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 september 2014 15:44 Anoniem
  even snel als een samsung galaxy s2 (niet helemaal hoeveel in de 1,2ghz kan worden gedaan gaat ook voorruit) maar toch
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.