iPhone 6 - Is de beste iPhone ook de beste smartphone?

Door: Elmar Rekers Elmar | 04 oktober 2014 18:10

Apple

De iPhone 6 is groter, dunner en sneller dan zijn voorgangers, waarmee Apple - niet geheel onverwacht - zijn beste iPhone ooit heeft afgeleverd. Maar is de iPhone 6 dan ook de beste smartphone die je in 2014 kunt kopen? Je leest er alles over in de iPhone 6 review.

Apple maakt zijn iPhones ieder jaar een tikje sneller, voegt een paar toffe features toe en zo nu en dan wordt ook het design herzien. Een werkwijze die het bedrijf al zeven jaar onafgebroken verzekert van een zeteltje aan de top van de smartphonemarkt. Maar deze markt verandert sneller dan ooit, en de roep op alsmaar grotere telefoons heeft ook Apple niet onberoerd gelaten. Met de iPhone 6 wordt dan ook afscheid genomen van het kleine 4 inch-scherm op de iPhone 5 en 5s, en krijgen we een 4,7 inch Retina HD-display voorgeschoteld. Tel dit op bij het compleet vernieuwde uiterlijk en de berg aan nieuwe functies, en we kunnen niet anders dan stellen dat de iPhone zijn grootste metamorfose tot op heden heeft ondergaan. Lees ook: iPhone 6 of iPhone 6 Plus - Welke iPhone is geschikt voor jou?

Pak hem op, die iPhone 6

Apple lijkt zich vooral te hebben gericht op de manier waarop de telefoon in je hand ligt. En op dat punt slaag de iPhone 6 in mijn ogen dan ook glansrijk. Door de aluminium behuizing, de ronde afwerking en het aflopende glas aan de voorkant, is de iPhone 6 ondanks zijn forse formaat heerlijk om vast te houden. Iets dat ongetwijfeld niet het geval zou zijn wanneer het hoekige design van de vorige generaties was doorgetrokken. Het is een massief blokje technologie dat in alles hoogwaardig aandoet, iets dat we in het Android-kamp dit jaar toch alleen bij HTC en Sony hebben kunnen constateren. Door zijn formaat (slechts 6,9mm dik!) en gewicht (129 gram) schuif ik de iPhone ook nog eens ongemerkt in m'n broek- of jaszak.

Je moet het toestel echt zelf vasthouden om de designkeuzes van Apple te kunnen waarderen.

Toch valt er ook wel wat af te dingen op het nieuwe uiterlijk. Zo doen de opvallende antennebanden aan de achterkant afbreuk aan het stijlvolle design. Daarnaast is ook de cameralens opmerkelijk, deze steekt ongeveer een millimeter uit de behuizing. Niet des Apple's, en het zorgt er ook nog eens voor dat de telefoon minder stevig op zijn rug ligt.

Beste iPhone-camera ooit

De niet al te charmante camera brengt gelukkig wel wat voordelen met zich mee. De iPhone 6 schiet namelijk schitterende plaatjes en video's met de aanwezige 8 megapixel-camera. Zoals we van de Apple-camera gewend zijn is de kleurreproductie schitterend, de bediening kinderlijk simpel en de autofocus is sneller dan ooit tevoren. Maar het zijn toch vooral de foto's bij weinig omgevingslicht die indruk maken.

Veel smartphonecamera's hebben last van zogenoemde 'ruis' in donkere omgevingen, maar de iPhone 6 weet opvallend scherpe en heldere foto's af te leveren onder vrijwel iedere omstandigheid. De hoeveelheid licht die wordt binnengelaten is net als de softwarematige beeldverwerking indrukwekkend, en weet vrijwel alle ruis te verdoezelen. De 1,2 megapixel-camera aan de voorzijde doet het ook niet onaardig, en is prima geschikt voor de nodige selfies en FaceTime-gesprekken. Deze camera haalt het echter niet bij de dikke 8 megapixel-camera van de Huawei Ascend P7, voor mij nog altijd de selfie-telefoon bij uitstek.

De camera steekt helaas iets uit, maar daar krijg je wel schitterende foto's voor terug.

Verder is de iPhone 6 ook een uitstekende telefoon als je graag video's schiet. De beeldstabilisatie is verbeterd ten opzichte van de iPhone 5s, waardoor je dus minder schokkerig beeld krijgt bij de full hd-video's (60fps) die je schiet. Op de iPhone 6 Plus heeft Apple zelfs een optische beeldstabilisatie ingebouwd, daarover meer in de iPhone 6 Plus review. Zelf ben ik erg gecharmeerd van de slowmotion video-optie, die je nu in staat stelt om opnames met 240 frames per seconde te maken op 720p. Erg indrukwekkend, en het blijft leuk om mee te spelen.

Geen full hd, wel schitterend beeld

Het 4,7 inch-beeldscherm (ips lcd) is door Apple omgedoopt tot Retina HD en heeft een resolutie van 1334 x 750 pixels, wat neerkomt op 326 pixels per inch (ppi). Dat is zeker niet de hoogste pixeldichtheid op een smartphone, die eer komt LG's G3 meer dan toe, maar Apple weet hiermee toch een van de mooiste telefoonschermen van het moment af te leveren. Dat komt naast de resolutie vooral door de hoge helderheid, natuurlijke kleurweergave en grote kijkhoek. Daarbij heeft Apple het display zo dicht op de glaslaag weten te zetten dat het lijkt alsof de app-icoontjes bovenop het glas liggen. Een schitterend effect!

Het lijkt of de icoontjes op het beeldscherm liggen. Schitterend!

Over de prestaties van een iPhone praten is altijd een lastige kwestie. Immers, kijk je puur naar de specificaties dan kan het toestel nog niet in de schaduw staan van directe Android-concurrenten als de Galaxy S5 of HTC One (M8). Toch zal iedere iPhone-gebruiker beamen dat de telefoons uit Cupertino aanvoelen als de snelste smartphones op de markt. En dat is bij de iPhone 6 gelukkig niet anders.

Met een startprijs van 699 euro voor het 16 GB-model is de iPhone 6 aan de prijzige kant.

De iPhone 6 (en 6 Plus) betekent de introductie van Apple's nieuwe A8-processor: een dualcore-cpu met een kloksnelheid van 1,4 GHz. Hoewel iOS 8 (ook na de 8.0.2-update) incidenteel nog voor een hapering of een crashende app zorgt, is de algehele gebruikservaring zeer prettig. De hardware laat alle apps vloeiend draaien, en vooral de snelheid waarmee je nieuwe apps kunt openen en foto's kunt schieten is indrukwekkend.

Daarbij neemt de nieuwe M8-coprocessor enkele taken van de cpu over, waardoor de A8 op minder hoge toeren hoeft te draaien. En dat is dan weer gunstig voor de batterijduur van het toestel. Ook biedt de M8 nieuwe mogelijkheden voor apps. Zo meet de chip naast bewegingen en stappen nu bijvoorbeeld ook hoogteverschillen. Apple's nieuwe Health-app wordt mede hierdoor een centrale hub voor al jouw biometrische gegevens waarin je al je activiteiten kunt bijhouden, van traplopen tot fietsen en van hardlopen tot slapen. Health kan ook met andere apps verbinden, waardoor je binnen de app een totaaloverzicht van al je persoonlijke fitness-, slaap- en bewegingsgegevens krijgt. Ik kan niet wachten om te zien op welke manier de Apple Watch hier op voort gaat bouwen.

Helaas is Siri nog altijd niet beschikbaar in het Nederlands. Dat wordt toch wel een keer tijd...

De iPhone 6 is ook het eerste Apple-toestel met NFC. Helaas kunnen we in Nederland nog geen gebruikmaken van de grootste functie die hiermee gepaard gaat: Apple Pay. Het betaalsysteem dat middels NFC en Touch ID de manier waarop we gaan betalen voorgoed moet gaan veranderen, zo claim de fabrikant.

Batterijduur van de iPhone 6

Loop je momenteel rond met een iPhone 5s (of een oudere iPhone) dan zal je regelmatig tegen een lege batterij aanlopen. De batterijduur van de iPhone 6 is gelukkig flink verbeterd ten opzichte van eerdere generaties. Waar ik met de iPhone 5s zeer bewust intensieve taken vermeed als gamen of het kijken van video's, laat de nieuwe iPhone me niet snel in de steek. Zelfs als ik in de trein even een grafisch intensieve game speel en tussendoor een video op Netflix kijk via 4G, heb ik nog 20 á 30 procent over zodra ik 's avonds onder de wol kruip. Daarnaast geeft iOS 8 je ook handige notificaties over apps die veel energie opslurpen. Voor Android-gebruikers niets nieuws onder de zon, maar een welkome aanvulling voor de iPhone-bezitter.

De opvallende antennebanden op de achterkant zijn minder charmant.

Conclusie

De iPhone 6 is een verfrissende verschijning met zijn ronde vormen, dunne behuizing en grotere vormfactor. Om de designkeuzes van Apple echter op waarde te kunnen schatten moet je het toestel zelf toch eens in de hand houden. Het is jammer dat de cameralens uit de behuizing steekt en dat de antennebanden op de achterkant foeilelijk zijn, maar het zijn slechts kleine smetjes op een verder perfect toestel. Daarbij hoort het Retina HD-scherm tot de mooiste displays van het moment, is de batterijduur meer dan prima en biedt de krachtige processor (en M8-coprocessor) toffe nieuwe mogelijkheden. De iPhone 6 is in niets wereldschokkend, maar doet precies genoeg om Apple weer een plekje aan de top van de smartphonemarkt te bezorgen. Zonder meer een van de beste telefoons die je in 2014 kunt kopen.