iPhone haakt aan op universele oplader

Door: jasper-bakker | 06 oktober 2011 09:36

Nieuws

Apple komt als hekkensluiter met een universele oplaadstekker voor zijn smartphone. Het heeft dit in 2009 al beloofd aan de EC.

De iPhone-maker staat in het rijtje telefoonfabrikanten dat in juni 2009 de toezegging heeft gedaan om hun apparaten te voorzien van een universele oplaadmogelijkheid. Daarbij is gekozen voor micro-usb. De bedrijven hebben hiervoor een formele overeenkomst gesloten met de Europese Commissie, die de universele oplader verplicht stelt in de EU. Deze norm is op de valreep van 2010 officieel beklonken.

Eigen dock-connector

De verplichting gaat vanaf dit jaar in. Veel fabrikanten hebben hun toestellen al standaard voorzien van usb-aansluitingen, voor opladen en synchroniseren. Apple hanteert al sinds de eerste iPhone een eigen, gesloten 30-pins connector. Daarmee kan ook de randapparatuur worden gebruikt, zoals een connector voor digitale camera's en sd-geheugenkaartjes.

Apple past zijn dock-connector niet aan voor de universele Europese oplader. In plaats daarvan biedt het een adapter, die een aansluiting geeft op micro-usb. Die door techblog Electronista ontdekte accessoire is te bestellen in de Britse Apple Store. Opvallend genoeg is de iPhone daarmee niet alleen op te laden, maar ook qua content (muziek, foto's, video en apps) te synchroniseren. De ondertekende EC-overeenkomst gaat alleen over de mogelijkheid van een universele oplader.

Nederland?

Die adapter van 8 Britse pond is echter niet te vinden in de Nederlandse winkelsite van de iPhone-maker. Het is onbekend of en wanneer de adapter uitkomt in andere landen en wat het dan kost. Vragen van Webwereld hierover zijn uitgezet bij Apple Benelux. Aan een universele standaard voor telefoonopladers wordt al sinds februari 2009 gewerkt. Apple bevond zich toen nog niet onder de medestanders.

0 Reactie(s) op: iPhone haakt aan op universele oplader

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.