Apple iPhone Xs: volg hier vanavond de Keynote

Door: Martin Gijzemijter | 12 september 2018 15:49

iphone x bel bug
Nieuws

Aanstaande woensdag kondigt Apple de nieuwe generatie iPhones aan, niet één, niet twee, maar in totaal drie, áls de geruchten kloppen. De iPhone Xs, iPhone Xs Plus en iPhone Xc lijken in aantocht. Wij zetten alle geruchten op een rijtje.

Het Apple-event waarbij (naar verwachting) de nieuwe iPhones en Apple Watch worden gepresenteerd vindt plaats op 12 september. De livestream start om 18:00, de presentatie begint om 19:00.


Wil je de livestream van Apple's Keynote meekijken? Dat kan via de site van Apple, door deze link te openen in VLC Media Player of op Twitter.

Vorig jaar bestond de iPhone tien jaar, en kwam Apple met de iPhone X (en twee edities van de iPhone 8). Dit jaar verwachten we een iPhone XI, waarvan inmiddels aannemelijk is dat het standaard model de iPhone Xs gaat heten. Maar wat kunnen we allemaal van dit toestel verwachten? We zetten de geruchten voor je op een rij, inclusief onze mening of ze plausibel zijn of niet. Een ding weten we inmiddels zeker, op 12 september zal Apple de nieuwe iPhones aankondigen op z'n peperdure en hypermoderne spaceship-campus.

Drie nieuwe telefoons

De verwachting is dat we dit jaar niet één, maar wederom maar liefst drie nieuwe telefoons van Apple zullen zien verschijnen. Het zou daarbij gaan om een ‘kleine’ versie met een display van 5,8-inch (Xs), een versie met een display van 6,1-inch (Xc) en een supergrote versie met een display van 6,5-inch (Xs Plus). Ter vergelijking, het huidige plus-model van Apple, de iPhone 8 Plus, heeft een display van ‘slechts’ 5,5-inch. Het display is zélfs grote dan het display van de splinternieuwe Samsung Galaxy Note 9, die het met een inch minder moet doen. Toch hoef je waarschijnlijk niet met een gigantisch apparaat in je broekzak rond te lopen, omdat de omvang van de smartphone zelf beperkt blijft doordat het display het gehele toestel bedekt.

De drie nieuwe iPhones en hun schermformaten.

Design

We bevinden ons officieel in een s-jaar, (het jaar waarin Apple geen nieuw cijfer voor z’n smartphones bedenkt, maar er simpelweg een s achter plakt). Dat zou betekenen dat er geen tot weinig veranderingen in het design van de iPhone zullen zijn. Dat is echter slechts deels waarheid. Apple heeft vorig jaar immers twee verschillende ontwerpen gelanceerd, en de verwachting is dat alle toestellen dit jaar het ontwerp van de iPhone X zullen hebben. Dat is dus geen grote verandering voor bezitters van de iPhone X, maar wel een gigantische verandering voor bezitters van een iPhone 8 of ouder, en dat zullen er toch veel meer zijn. Het 6,5 en 5,8-inch model zullen identiek zijn, het 6,1-inch model zal er iets anders uitzien, en dat heeft alles te maken met het display.

OLED-displays

Waar het 6,5 en 5,8-inch model namelijk zijn voorzien van hetzelfde OLED-display als de iPhone X, zal het 6,1-inch model het moeten doen met een LCD-display. Verwacht wordt dat Apple dit toestel in de markt zal zetten als budget-model, en het gevolg hiervan is dat de randen om het display iets dikker zullen zijn. Niets schokkends, maar wel anders. Ook de uitsparing bovenin, waarin de camera zich bevindt, zou een stukje dikker zijn dan bij de andere twee modellen. Daarbij is LCD natuurlijk kwalitatief iets minder dan OLED, maar daar komt het budget-principe ook om de hoek kijken.

Vaarwel Touch ID

De gehele overstap naar het design van de iPhone X met de OLED-displays, betekent ook dat we voorlopig afscheid nemen van Touch ID, dat nu plaats maakt voor Face ID. Apple schijnt te werken aan een technologie die Touch ID dwars door het beeldscherm mogelijk maakt, maar die verwachten we in de lichting van 2018 in ieder geval nog niet.

Dual-sim

De geruchten die we tot nu toe hebben besproken durven we vrijwel allemaal te bestempelen als waarheid. Waar we nog een beetje over twijfelen is de introductie van de dual-sim. De nieuwe iPhone-modellen (met uitzondering van het budgetmodel) zouden ruimte bieden voor maar liefst twee simkaartjes, zodat je met twee nummers tegelijk gebruik kunt maken van het toestel. Daar hoef je geen belangrijke zakenman voor te zijn, het kan ook ideaal zijn voor iedereen die naar het buitenland reist, daar een lokaal simkaartje aanschaft, maar ook op z’n Nederlandse nummer bereikbaar wil blijven. We neigen naar plausibel voor dit gerucht, maar met zekerheid durven we het niet te zeggen.

Drie kleuren

Het is elk jaar weer grappig om te zien hoe opgewonden mensen raken over de kleur van een iPhone, om het toestel vervolgens volledig weg te stoppen in een beschermhoesje. Toch blijft kleur een belangrijk selling item, en verwacht wordt dat we de Oled-versies van dit toestel dit jaar in drie kleuren kunnen aanschaffen, te weten wit, zwart en goud. Het 'budgetmodel' zoals de 6.1-inch versie van de iPhone steeds vaker wordt genoemd, zal volgens nieuwe geruchten beschikbaar zijn in drie kleuren, namelijk rood, wit en blauw (toch fijn dat Apple eindelijk de Nederlandse vlag eert). Het uitbrengen van nieuwe kleurstellingen voor een wat goedkoper model is niet helemaal nieuw, Apple deed het eerder met de release van de iPhone 5c, die in allerlei felle kleuren verkrijgbaar was. Of deze modellen écht dit uiterlijk zullen krijgen is natuurlijk nog even afwachten, de afbeeldingen verschenen vanuit het niets op Slashleaks, maar dit gerucht achten we zeer plausibel.

Hoe gaat ie heten?

Ironisch genoeg is de naamgeving van de iPhone ieder jaar lastiger te raden dan wat zich aan de binnenkant van het toestel bevindt. Vorig jaar heeft Apple de boel behoorlijk in de war geschopt, door zowel een iPhone 8 (en 8 Plus) uit te brengen, als een iPhone X (spreek uit, iPhone 10). Dit jaar lijkt Apple er nog een schepje bovenop te doen, want we zien steeds meer bewijzen verschijnen dat het model dit jaar de iPhone Xs zal gaan heten. Dat is op zich niet heel vreemd, aangezien we in een S-jaar leven op de Apple-tijdlijn, maar Xs doet toch vooral denken aan extra klein. Om de verwarring nog wat groter te maken zou Apple naar verluidt het grootste model de naam iPhone Xs Plus mee willen geven, of iPhone Xs Max. Daarnaast is er nog sprake van een instapmodel onder de naam iPhone Xc, zo blijkt uit deze gelekte foto van een interne presentatie van de nieuwe telefoons. Dit model zou als enige geen dualsim ondersteunen.

Wat gaat 'ie kosten?

Over de prijs van de nieuwe iPhones is natuurlijk nog minder bekend dan over de specs, maar er gloort wel zeer positief nieuws aan de horizon. In het afgelopen jaar zag Apple de omzet van de iPhone namelijk wel stijgen, maar dat kwam door de prijs van de iPhone X, niet door de hoeveelheid verkochte modellen. Sterker nog, Apple werd dit jaar keihard voorbijgestreefd door Chinese smartphonemakers zoals Huawei. Dit zou er dit jaar toe leiden dat Apple de prijs van de nieuwe toestellen verlaagt, om zo de groei van andere fabrikanten bij te kunnen benen. Zo zou het 'budgetmodel' (Xc) van 6,1 inch tussen de 699 en 740 dollar gaan kosten volgens marktanalysebureau TrendForce. Daarnaast zou de opvolger van de iPhone X (Xs) ook minder gaan kosten dan het huidige model, tussen de 899 en 949 dollar. Wil je de Plus-variant van de opvolger van de iPhone X, dan zou je 999 dollar moeten neertellen, en dat is dan weer gelijk aan wat de iPhone X nu kost. Of dat geldt voor het 256 GB-model, of het nieuwe, naar verluidt 512 GB-model is nog niet bekend, maar daarover weten we op 12 september meer.

1 Reactie(s) op: Apple iPhone Xs: volg hier vanavond de Keynote

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 augustus 2018 15:55 jan82
    Het is wel interessant te zien dat Apple ook een iPhone versie met LCD schermen gaat aanbieden. Persoonleijk zou ik wel voor de OLED versie gaan, maar tja het is wel een grap van 300 euro extra tov de "gewone" LCD.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.