iRadio: Alle informatie op een rij

Door: wouter-hoeffnagel | 04 juni 2013 15:52

Nieuws

Apple kondigt volgende week mogelijk zijn nieuwe streaming muziekdienst aan. Wat weten we inmiddels over de de dienst die volgens sommige bronnen iRadio gaat heten? In dit artikel wordt je volledig op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen rondom en geruchten over Apple's streaming muziekdienst iRadio.

iRadio wordt mogelijk op 10 juni al aangekondigd tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC in San Francisco. Dit zeggen anonieme bronnen althans tegen Bloomberg. De dienst is naar verwachting voorlopig echter nog niet beschikbaar. De bronnen stellen dat Apple de dienst later dit jaar gelijktijdig met iOS 7 wil lanceren. We zullen voorlopig dus nog even geduld moeten hebben.

Muziek op basis van jouw eigen voorkeuren

Geruchten over een streaming muziekdienst van Apple doken voor het eerst op in september 2012. Anonieme bronnen zeiden tegen zowel The Wall Street Journal als de New York Times dat Apple met een eigen radiodienst de concurrentie aan wil gaan met Pandora Internet Radio. Pandora is een muziekdienst die de muziek selecteert op basis van de voorkeuren van de luisteraar. Hierbij neemt Pandora het nummer dat een gebruiker zelf aanzet als uitgangspunt en zoekt automatisch andere muziek in dezelfde stijl.

Ook Apple's iRadio zou gebruikers muziek aanbieden op basis van hun voorkeuren. Dit gaat volgens geruchten echter anders in zijn werk dan bij Pandora. iRadio zou gebruikers tijdens het beluisteren van muziek vragen muzieknummers te beoordelen. Op basis van deze beoordeling krijgt Apple's radiodienst een steeds beter beeld van jouw muziekvoorkeuren.

Deals met platenmaatschappijen

De radiodienst draait natuurlijk volledig om muziek. Om deze muziek aan te kunnen bieden probeert Apple contracten te sluiten met platenmaatschappijen. Vorige maand doken geruchten op dat Apple op het punt stond een deal te sluiten met de platenmaatschappijen Universal Music Group en Warner Music. Apple zou akkoord willen gaan met tarieven die vergelijkbaar zijn met de tarieven die Pandora Internet Radio betaalt. The New York Times schreef gisteren op basis van anonieme bronnen dat Apple platenmaatschappijen onder druk zet om de deals snel af te ronden. Het bedrijf zou inmiddels al een aantal deals hebben gesloten.

Integratie in iTunes

Naar verwachting wordt de radiodienst nauw geïntegreerd in iTunes. Zo zou Apple luisteraars de mogelijkheid willen bieden leuke muzieknummers die zij voorbij horen komen direct aan te schaffen in de iTunes Store. Richard Greenfield van BTIG Research voorspelde in maart dat Apple een samenwerking aangaat met de ticketverkopers Live Nation en Ticketmaster. Luisteraars kunnen dus mogelijk ook direct vanuit iRadio tickets aanschaffen voor optredens van artiesten waar zij naar luisteren. Dit zijn dan ook twee manieren waarmee Apple aan iRadio geld kan verdienen.

Reclamespots

Apple zou echter ook andere methodes in gedachte hebben. Het bedrijf wil aan iRadio geld willen door adverteerders reclame uit te laten zenden. Dit stellen althans anonieme bronnen tegenover Bloomberg. Apple zou de reclamespotjes willen verkopen via zijn iAd-programma, waar bedrijven al langer advertenties kunnen aanschaffen die in apps op de iPhone, iPad en iPod touch worden vertoond.

Apple zou op dit moment al druk in overleg zijn met verschillende marketingbureau's om klanten binnen te halen. De iPhone-fabrikant zou in ieder geval in gesprek zijn met Omnicom Group, een Amerikaanse bedrijf dat reclamebureau's over de hele wereld in handen heeft. Marketingbureau's verzorgen de marketing voor allerlei grote bedrijven, die Apple door deze gesprekken hoopt te overtuigen op iRadio te adverteren. Het is niet duidelijk op welke specifieke grote bedrijven Apple zijn pijlen heeft gezet.

Betalen om iRadio te kunnen gebruiken?

Een andere mogelijkheid die Apple heeft om geld te verdienen aan zijn radiodienst is gebruikers laten betalen voor toegang tot muziek. Het is onduidelijk of Apple deze plannen heeft en gebruikers dus de portemonnee zullen moeten trekken om iRadio te kunnen gebruiken. Mogelijk krijgen we hier aanstaande maandag op de WWDC meer over te horen.

0 Reactie(s) op: iRadio: Alle informatie op een rij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.