Een bètaversie van iOS installeren: verstandig of niet?

Door: Martin Gijzemijter | 26 februari 2016 10:22

Blog

Apple heeft besloten om bij de ontwikkeling van iOS 9 de bètaversies al beschikbaar te maken. Voorheen deed het bedrijf dat al voor z'n ontwikkelaars, maar sinds kort is het beschikbaar voor iedereen. Leuk als je niet kunt wachten, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Onstabiel

Wanneer je overweegt om een bètaversie van iOS te installeren, dan is het vooral belangrijk dat je in je achterhoofd houdt wat bèta eigenlijk precies betekent. In de software-industrie staat bèta voor een pre-release. Oftewel de versie van software die verschijnt wanneer de software eigenlijk nog niet klaar is. Vooral dat laatste - 'nog niet klaar' - is heel belangrijk. Het betekent namelijk dat de software nog niet helemaal stabiel is, dat nog niet alle foutjes en kinderziekten verholpen zijn en dus dat zowel iOS als de apps die erop draaien met regelmaat kunnen crashen. Lees ook: 12 briljante tips voor iOS 9.

Opmerkelijk is dat je in de App Store veel negatieve recensies ziet van mensen die een app hebben gekocht, en die foeteren dat het in iOS 9 niet goed werkt. Daar kan zo'n ontwikkelaar natuurlijk helemaal niets aan doen, de app draait immers op een bètaversie van iOS en dat werkt gewoon niet soepel. Daarbij komt dat een bètaversie doorgaans vol zit met allerlei extra code (voor het opsporen van fouten) waardoor het extra traag werkt.

Helaas werkt de software zelden perfect, en dat wordt vaak onterecht de app-ontwikkelaars verweten.

Onveilig

Naast het feit dat een bètaversie van iOS niet stabiel is, is het ook nog eens onveiliger om mee te werken. Daarmee bedoelen we niet dat je nu ineens bang moet zijn dat je gehackt wordt, maar er is wel een reële kans dat je je gegevens kwijtraakt. Bijvoorbeeld omdat een app een uitzondering veroorzaakt waardoor je gegevens kwijtraakt. Of erger nog, omdat er iets misgaat waardoor je in één klap al je foto's kwijtraakt. Gebeurt zoiets in de officiële versie van iOS, dan heb je alle recht om boos te zijn en bij Apple aan te kloppen. Draai je echter een bètaversie, dan mag je er niets van zeggen, want dat is het risico dat je neemt.

Het enige voordeel is dat je kunt genieten van nieuwe iOS-functies nog ver voor de reguliere release.

De hamvraag is natuurlijk, wáárom zou je met dit alles in je achterhoofd een bètaversie van iOS installeren? Goede vraag. Voor de meeste mensen is het zeer onwenselijk. Alleen als je écht niet kunt wachten of een andere reden hebt om de nieuwe functies alvast te bekijken (bijvoorbeeld omdat je er een artikel over schrijft), is het installeren van een bètaversie van iOS een goede reden. Je downloadt de bètaversies van Apple hier.

3 Reactie(s) op: Een bètaversie van iOS installeren: verstandig of niet?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 februari 2016 11:18 Anoniem
  Alleen als je tester bent, anders blijf je er met je fikken af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2016 17:26 Oscar
  beschouw je jezelf als gevorderde gebruiker die alle ins- en outs kent dan kan je de nieuwe iOS gebruiken, zo niet, blijf dan bij je huidige iOS, daarmee kan je nog op eventuele service rekenen. Bij de Beta versie is het gebruik ervan geheel voor eigen risico, de beta versie is leuk om er als hobby tester mee te experimenteren, maar (nog) ongeschikt om er meteen al je kostbare bestanden enz, aan toe te vertrouwen, advies zorg tenminste als je met de beta versie werkt, dat je (regelmatig) een goede back-up maakt, van je bestanden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2016 18:55 Anoniem
  Als je de mogelijkheid hebt dan alleen op een apparaat die je gebruikt om te testen. Zo niet en toch bèta's willen proberen, zorg dan vooraf voor een goede backup en verdiep jezelf vooraf in het herstelproces om terug te gaan naar een vorige productie versie. Goede uitleg te vinden op internet hoe dat moet…….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.