iTV: de laatste stand van zaken!

Door: wouter-hoeffnagel | 20 maart 2013 15:26

Nieuws

Apple werkt volgens geruchten al lange tijd aan een eigen HDTV, door sommige ook wel de iTV genoemd. Wat kan je eigenlijk van de iTV verwachten en wanneer verschijnt het apparaat op de markt? Dit artikel stelt je volledig op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom de iTV.

Wat is de iTV

De iTV is een HD televisie die door Apple wordt ontwikkeld. Het is al langer duidelijk dat het bedrijf interesse heeft in in de televisiemarkt. Steve Jobs maakte in zijn geautoriseerde biografie 'Steve Jobs', geschreven door Walter Isaacson, bekend dat hij al enige tijd werkt aan een televisie. Ook Tim Cook, de opvolger van Jobs en huidige CEO van Apple, liet in een interview met NBC's Rock Center weten de markt voor televisies erg interessant te vinden.

Cook stelde daarnaast dat de ontwikkeling van televisies achterblijft bij andere apparaten. Met de ontwikkeling van een eigen HDTV wil Apple dan ook inspelen op de langzamere ontwikkeling bij televisiefabrikanten. Het bedrijf zou al enkele jaren testen uitvoeren met televisietoestellen, maar inmiddels een serieus prototype van de iTV in zijn testlaboratorium hebben staan. Dit apparaat wordt al enkele maanden getest.

De HDTV moet een televisie worden waarop gebruikers met behulp van een menukaart zelf een keuze kunnen maken uit een breed aanbod van content. Consumenten krijgen hierdoor meer vrijheid en bepalen zelf welke content zij wel of juist niet willen bekijken. Dit zou dan ook het punt zijn waarop de iTV zich onderscheidt van andere Smart TV's.

Apple probeert deals te sluiten met verschillenden mediabedrijven om content op het apparaat aan te kunnen bieden. Het in handen krijgen van de juiste rechten kan echter tot problemen leiden voor een internationale lancering, aangezien het bedrijf in veel landen andere rechten moet zien te bemachtigen. Analisten Giles Cottle van Informa en Veronica Thayer van IHS verwachten dan ook dat de iTV in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten beschikbaar is.

Specificaties

Apple wil de iTV volgens geruchten aan gaan bieden in verschillende formaten. Het formaat van de schermen zou variëren tussen de 46 en 55 inch. Het is goed mogelijk dat Apple in de schermen de OLED-technologie wil verwerken. Apple heeft onlangs LG Display-onderzoeker Jueng-jil Lee in dienst genomen. Lee is voor zijn tijd bij LG werkzaam geweest bij Cambridge Display Technologie, dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van OLED-schermen op basis van polymeer.

De iTV draait vermoedelijk op iOS, het besturingssysteem dat ook de iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV is geïnstalleerd. Apple gebruikt op de Apple TV een aangepaste variant van iOS. Het is niet duidelijk of dit bij de iTV ook het geval zal zijn of dat het apparaat dezelfde iOS-versie krijgt als de iPhone, iPod touch en iPad. In mei 2012 dook het gerucht op dat Apple een op de iTV aangepaste variant van iOS zou lanceren tijdens de WWDC. Dit besturingssysteem is tot nu toe echter niet gelanceerd.

Ook stellen geruchten dat de iTV is uitgerust met een iSight-camera, die het mogelijk maakt FaceTime-gesprekken te voeren op de televisie. Het apparaat zou bestuurd kunnen worden met behulp van de spraakherkenningstechnologie Siri. Siri ondersteunt op dit moment echter helaas nog steeds geen Nederlands.

Release datum

Eerdere geruchten stelden nog dat Apple's televisie dit jaar in de winkels zou liggen. De laatste geruchten stellen echter dat Apple de iTV op dit moment nog steeds aan het testen is, een proces wat al maanden aan de gang is. De ontwikkeling van het apparaat zou zich dan ook nog in een vroeg stadium bevinden. Het lijkt er dan ook op dat Apple's HDTV niet op korte termijn in de winkels ligt. Een concrete lanceerdatum is nog niet bekend.

Voor welk bedrag de iTV te koop zal zijn is nog niet bekend, al is wel duidelijk dat het apparaat niet goedkoop zal worden. Analisten noemen prijzen tussen de 1.000 en 2.000 euro. Een gemiddelde prijs van 1.250 dollar, zo'n 1.000 euro wordt het vaakst genoemd.

0 Reactie(s) op: iTV: de laatste stand van zaken!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.