Jailbreaken iPhone 4S en iPad 2 op iOS 5

Door: paul-pols | 21 maart 2012 15:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Het jailbreaken van een iPhone of iPad houdt in dat u applicaties en tweaks kunt installeren die via de alternatieve applicatiewinkel Cydia beschikbaar zijn. Het grootste verschil tussen de App Store en Cydia is dat er in Cydia geen beperkingen worden gesteld aan de functionaliteit van de software die kan worden aangeboden. Dit betekent dat u in Cydia vooral tweaks vindt waarmee u allerlei elementen van iOS aan uw eigen smaak kunt aanpassen. De toegevoegde waarde van een jailbreak is dan ook voor iedereen anders en hangt af van uw persoonlijke smaak. Vele miljoenen gebruikers gingen u voor waaronder zelfs Apples mede-oprichter Steve Wozniak.

Er bestaan veel misverstanden over jailbreaken. Jailbreaken is niet hetzelfde als unlocken, waarbij een simlock van een toestel verwijderd wordt zodat het mogelijk is om met de provider van uw keuze te bellen. Het jailbreaken en unlocken van een iPhone is legaal in onder andere Nederland en de Verenigde Staten. In Nederland is het daarnaast bepaald dat een product moet voldoen aan wat u daarvan mag verwachten op het moment van de koop, wat ook wel de 'wettelijke garantie' wordt genoemd. Ook na een jailbreak hebt u dus gewoon recht op garantie, tenzij een verkoper kan bewijzen dat een defect aan een iPhone of iPad veroorzaakt wordt door een jailbreak. Als dat het geval zou zijn is er een eenvoudige oplossing: het is altijd mogelijk om een iPhone of iPad naar de fabrieksinstellingen te herstellen via iTunes en daarmee de jailbreak ongedaan te maken.

Via Cydia, de alternatieve 'App Store' voor gejailbreakte toestellen, zijn apps en tweaks soms gratis, maar soms ook tegen betaling beschikbaar. Betaalde apps en tweaks in Cydia kun u installeren na uzelf te hebben geïdentificeerd met een Google- of Facebook-account en betalingen zijn mogelijk via Amazon of PayPal. Hoewel het mogelijk is om een jailbreak te misbruiken om software uit de App Store of de Cydia Store zonder te betalen te downloaden door bepaalde zogenoemde repositories (bronnen) van derden toe te voegen, is dat in strijd met de Auteurswet.

Cydia is de applicatiewinkel voor gejailbreakte iPhones.

Voorbereiding op het jailbreaken

Controleer voordat u een jailbreak uitvoert altijd of u een geschikte firmwareversie hebt. U kunt dit doen door op uw iPhone naar het menu Instellingen te gaan, gevolgd door Algemeen en Info. Achter Versie kunt u vinden welke firmwareversie er op dit moment op uw iPhone, iPod touch of iPad staat. Elke iPhone, iPod touch en iPad op iOS 5.0.1 is te jailbreaken. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u een jailbreak kunt uitvoeren met Greenpois0n Absinthe op een iPhone 4S op iOS 5.0 of 5.0.1 of een iPad 2 op iOS 5.0.1. Greenpois0n Absinthe van het Chronic Dev Team is beschikbaar voor Linux, Mac OS X en Windows.

De iPhone 3GS, iPhone 4, 3e en 4e generatie iPod touch en de originele iPad op iOS 5.0.1 zijn ook te jailbreaken, maar dan met de jailbreaktool redsn0w van het iPhone Dev Team. Op iOS 4.3 tot en met 4.3.3 kunt u op deze toestellen bijzonder eenvoudig een jailbreak uitvoeren door op het toestel zelf naar de website jailbreakme.com te surfen en daar op Free gevolgd door Install te drukken. Als u een jailbreak uit wilt voeren op een 2e generatie Apple TV op iOS 4.4.4 (vergelijkbaar met iOS 5.0.1) kunt u dat doen met de jailbreaktool Seas0nPass van FireCore. Meer informatie over jailbreaktools voor nieuwere firmwareversies kunt u online vinden.

Het is aan te raden om voordat u een jailbreak uitvoert eerst een back-up te maken van de belangrijkste gegevens, zodat deze nooit verloren kunnen gaan mocht er iets mis gaan in het jailbreakproces. Van uw belangrijkste gegevens zoals uw contactpersonen, bladwijzers en notities kunt u een back-up maken met behulp van het tabblad Info in iTunes. Na aan te hebben gevinkt van welke gegevens u een back-up wilt maken drukt u op Sync om deze gegevens te synchroniseren. Vergeet ook niet om een back-up te maken van uw foto's en video's. In Windows kunt u dit doen met de optie Import foto's en videos van het AutoPlay-menu dat verschijnt als u de iPhone of iPad met de computer verbindt. Op Mac OS X kunt u een back-up maken van uw foto's en video's met iPhoto of Finder.

iOS 5.1 nog niet te jailbreaken

Onlangs is versie 5.1 van iOS uitgekomen, waarin Apple het gat dat gebruikt werd om het toestel te jailbreaken heeft dichtgetimmerd. Hierdoor is het helaas nog niet mogelijk om uw iPhone of iPad met iOS 5.1 te jailbreaken. Zorg er dus voor dat u niet updatet naar iOS 5.1 als u van plan bent te uw toestel te jailbreaken, want er is geen weg terug van iOS 5.1 naar 5.01.

Wanneer er een jailbreak beschikbaar komt voor iOS 5.1 of hoger, houden we u op de hoogte.

0 Reactie(s) op: Jailbreaken iPhone 4S en iPad 2 op iOS 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.