Jailbreaken: wat is dat precies?

Door: wouter-hoeffnagel | 05 februari 2013 14:53

Nieuws

Het jailbreaken van de iPhone, iPad en iPod touch is een veelbesproken onderwerp. Hackers werken maandenlang aan een jailbreak, die vervolgens door Apple in de eerste de beste software-update weer onmogelijk wordt gemaakt. Wat is jailbreaken eigenlijk precies en waarom is het zo populair? In dit artikel leggen we je uit wat jailbreaken precies is.

Apps voor de iPhone, iPad en iPod touch zijn alleen in Apple's App Store te downloaden. De App Store is opgezet vanuit het 'walled garden'-principe, wat betekent dat Apple met de App Store een plek wil bieden waar gebruikers veilig en zonder zorgen apps kunnen downloaden. Om dit mogelijk te maken test Apple iedere app die bij de App Store wordt ingediend en controleert of deze aan zijn richtlijnen voldoet voordat de app in de App Store wordt aangeboden.

Voor- en nadelen

Deze werkwijze heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat de App Store door het walled garden-principe een omgeving is waar gebruikers veilig apps kunnen downloaden zonder zich zorgen te hoeven maken over malware, virussen en andere kwaadaardige software. Tegelijkertijd betekent dit echter ook dat alle apps die jij op je iPhone, iPad of iPod touch kunt downloaden voldoen aan Apple’s eisen. Sommige soorten apps vallen hierdoor buiten de boot en zijn simpelweg niet beschikbaar in de appwinkel. Dit is dan ook een nadeel van Apple's strenge goedkeuringsbeleid.

Het gaat hierbij vooral om technische apps die beheerdersrechten nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Denk hierbij aan apps waarmee je instellingen van je iPhone kunt wijzigen die je normaal niet kunt veranderen of een file explorer waarmee je alle bestanden op je iPad kunt bekijken. Door je iPhone, iPad of iPod touch te jailbreaken krijg je beheerdersrechten op je apparaat, waardoor het wel mogelijk is dit soort apps te installeren. Wil jij zelf dus volledig de controle over je iPhone, iPad of iPod touch en wil je niet gebonden zijn aan de regels van Apple? Dan is jailbreaken wellicht iets voor jou.

Cydia

Dergelijke apps worden aangeboden in Cydia, een alternatief uit de jailbreak-wereld voor Apple’s App Store. Gebruikers kunnen in Cydia net als in de App Store zowel gratis als betaalde apps vinden. Cydia hanteert echter niet het strenge goedkeuringsbeleid waar apps in de App Store wel aan moeten voldoen. Apps die niet worden goedgekeurd voor de App Store kunnen dus zonder problemen worden aangeboden in Cydia.

Cydia is de appwinkel van de jailbreak-wereld

Niet iedereen die apps aanbiedt in Cydia heeft echter het nobele doel gebruikers te voorzien van apps die simpelweg niet in de App Store worden toegelaten. Cydia wordt ook gebruikt om betaalde apps en games uit de App Store gratis aan te bieden. Het gratis aanbieden van betaalde apps heeft voor de ontwikkelaars van deze apps echter grote nadelen. De ontwikkelaars lopen inkomsten mis, waardoor zij minder kunnen investeren in de ontwikkeling van nieuwe apps. Gun ontwikkelaars daarom hun inkomsten en download geen gekraakte apps uit Cydia!

Werken met Cydia

Cydia bevat een aantal tabbladen waarmee je eenvoudig door de appwinkel kunt bladeren. Via het tabblad Categorieën krijg je een overzicht te zien van de verschillende soorten apps en tweaks, zoals wijzigingen aan je iPhone, iPad of iPod touch worden genoemd, in Cydia te vinden zijn. Met behulp van Zoeken kan je daarnaast gericht naar apps en tweaks zoeken.

Niet alle apps zijn echter standaard beschikbaar. Cydia werkt namelijk met bronnen, ook wel repositories genoemd. Deze bronnen kan je toevoegen door via het tabblad Wijzigingen naar de optie Bronnen te navigeren. Door meer repositories toe te voegen krijg je toegang tot meer apps en tweaks.

Risico’s

Een jailbreak wordt ontwikkeld door een team van hackers en wordt uitvoerig getest voordat deze beschikbaar wordt gesteld aan het grote publiek. Net als bij alle andere software blijft echter altijd de kans bestaan dat er tijdens de installatie iets fout gaat. Maak daarom altijd een reservekopie van je iPhone, iPad of iPod touch voordat je een deze voorziet van een jailbreak en zorg dat je data niet verloren kan gaan.

Hou er daarnaast rekening mee dat je in Cydia niet beschermd wordt door Apple's strenge richtlijnen en goedkeuringsbeleid. De kans dat je kwaadaardige software binnenhaalt via Cydia is dus aanzienlijk groter dan via de App Store. Het installeren van apps via Cydia is dan ook geheel op eigen risico.

Jailbreak verwijderen

Heb je een jailbreak geïnstalleerd en wil je deze weer van je apparaat verwijderen? Dan kan je je iPhone, iPad of iPod touch simpelweg via iTunes herstellen naar een originele variant van het besturingssysteem iOS. Denk ook hierbij aan het maken van een reservekopie voordat je je apparaat herstelt om te voorkomen dat gegevens verloren kunnen gaan.

SHSH-blobs

Een jailbreak is niet op iedere versie van iOS mogelijk. Het is daarom goed mogelijk dat er geen jailbreak beschikbaar is voor de nieuwste versie van iOS. Een oudere versie van iOS installeren is echter niet zo maar mogelijk. Apple geeft namelijk een handtekening af voor iedere iOS-versie die gecontroleerd moet worden voordat het besturingssysteem geïnstalleerd kan worden. Deze handtekening is uniek voor ieder apparaat en wordt alleen voor de laatste versie van iOS afgegeven.

Met een beetje voorbereiding is het echter toch mogelijk een verouderde versie van iOS te installeren, waardoor je ook als er geen jailbreak beschikbaar is voor de nieuwste versie van iOS je apparaat kunt jailbreaken. Het is hiervoor noodzakelijk dat je de unieke handtekening voor iOS, ook wel een SHSH-blob genoemd, opslaat met behulp van bijvoorbeeld TinyUmbrella. Aangezien Apple alleen handtekening afgeeft voor de meest actuele versie van iOS kan je alleen je SHSH-blob van deze iOS-versie opslaan.

Sla je SHSH-blobs op in TinyUmbrella om naar verouderde iOS-versies te kunnen herstellen

evasi0n-jailbreak

De meest actuele versie van iOS is op het moment van schrijven iOS 6.1. Voor dit besturingssysteem is de evasi0n-jailbreak van de jailbreakgroup evad3rs beschikbaar. Sla daarom nu je SHSH-blob voor iOS 6.1 op via TinyUmbrella om ook in de toekomst gebruik te kunnen maken van de evasi0n-jailbreak.

0 Reactie(s) op: Jailbreaken: wat is dat precies?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.