Gebruik je iPad als afstandsbediening

Door: Richard Veenstra | 19 juni 2014 11:00

Apple

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Je iPad is een vast onderdeel van je huishouden geworden en ligt waarschijnlijk voor het grijpen op de bank of de salontafel. Door de vele draadloze communicatietechnieken in de tablet kun je de iPad op nog veel meer manieren inzetten.

De iPad is uitermate geschikt als centraal aansturingspunt voor verschillende apparaten in je huis. Niet in de laatste plaats omdat de tablet over een aantal protocollen beschikt om met andere apparaten te communiceren. De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om je entertainment-apparaten zoals de televisie, de versterker en de blu-ray-speler te bedienen met je iPad. Lees ook: Startersgids - Aan de slag met de iPad.

Maar ook het bedienen van allerlei domotica-producten is al goed mogelijk. Bovendien lees je hoe je speelgoed, drones en software op je computer aanstuurt door middel van veegbewegingen op de iPad.

Je kunt bijna alles in je huis op afstand besturen met je iPad.

Universele afstandsbediening

Naast een televisie heb je waarschijnlijk een settopbox van je televisie-aanbieder, een dvd- of blu-ray-speler en een home cinema-systeem. Je kunt natuurlijk een universele afstandsbediening voor een aantal tientjes kopen, maar het nadeel is dat deze afstandsbedieningen vaak erg onoverzichtelijk zijn doordat ze volgestopt zijn met knopjes die je nooit gebruikt. Een elegantere oplossing is de Harmony-afstandsbediening van Logitech, maar deze kost al 80 euro voor het goedkoopste model en dan heb je nog maar een klein schermpje tot je beschikking.

De Logitech Harmony is handig, maar kost ook aardig wat.

Om je iPad als afstandsbediening in te zetten, heb je een speciaal stukje hardware nodig, de meeste apparaten worden namelijk via infrarood bestuurd en de iPad heeft geen infrarood-zender aan boord. In de meeste gevallen koop je een speciaal kastje dat een wifi-signaal omzet naar een infrarood-signaal. De Tablet Remote van One For All kost zo'n 69 euro, voor die prijs krijg je een klein zwart kastje en kun je de gratis Nevo-app van het bedrijf downloaden. Configureer al je apparaten vanuit de app en bestuur in de toekomst je apparaten met het grote scherm van je iPad.

De Tablet remote is een kastje dat het wifi-signaal van je iPad omzet in een infrarood-signaal.

Draadloze protocollen van de iPad

Je iPad heeft een aantal draadloze protocollen aan boord waarmee de tablet kan communiceren met andere apparaten. Het bekendste is ongetwijfeld wifi, de techniek waarmee je je iPad met je thuisnetwerk verbindt. Wifi is snel en zeer geschikt voor dagelijks gebruik. De nieuwste iPad Air is eveneens uitgerust met een bluetooth4.0-module. Dit betekent dat je ook via bluetooth apparaten kunt besturen.

De iPad Air met simkaart heeft bovendien een 3G/LTE-module, zodat je middels een simkaart en data-abonnement onderweg verbinding kunt maken met het internet. Ook heeft deze iPad-versie een gps-module om je locatie ook zonder wifi-netwerk te kunnen bepalen.

De iPad Air kent verschillende draadloze communicatie-protocollen.

2 Reactie(s) op: Gebruik je iPad als afstandsbediening

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2014 21:36 piet41
  Nu nog een iPad aanschaffen, toch even wachten op het nieuwste type welke dit najaar uitkomt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2014 07:12 Anoniem
  Elke ipad heeft bluetooth daar heb je geen nieuwe voor nodig..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.