Je iPad als extern opslagapparaat

© PXimport

Je iPad als extern opslagapparaat

Geplaatst: 24 maart 2014 - 10:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:36

Martin Gijzemijter

Afhankelijk van welke iPad je koopt, heb je een tablet met een fijne hoeveelheid opslagcapaciteit. Die opslagcapaciteit is bedoeld voor apps, games, muziek, enzovoort. Maar wat als je de iPad ook graag wilt gebruiken voor het bewaren van andere bestanden? Daar zijn manieren voor!

Apple heeft de iPad niet bedoeld als apparaat voor het opslaan van allerlei bestanden. Immers, het bedrijf heeft liever dat je alles online opslaat, bijvoorbeeld via iCloud. Maar lang niet iedereen heeft een iPad met 3G en als je je iPad als opslagapparaat gebruikt, wil je natuurlijk wel altijd bij je bestanden kunnen. We laten je zien hoe dit kan.

Dropbox

We beginnen direct met een schijnbaar onlogische suggestie. Immers, Dropbox is een app die je gebruikt om bestanden in de cloud op te slaan, zodat je ze altijd en overal kunt benaderen, zolang je maar een internetverbinding hebt. In dit geval willen we echter dat onze bestanden beschikbaar zijn wanneer we géén internetverbinding hebben. Het is niet algemeen bekend, maar ook daar kan Dropbox van pas komen.

Daar is echter wel wat voorbereiding voor nodig op het moment dat je nog wél een internetverbinding hebt. Download de gratis Dropbox-app voor je iPad en log in met je Dropbox-account. Je krijgt nu, net als op de website, een lijst te zien met alle bestanden die in Dropbox staan. Je kunt deze bestanden alleen openen wanneer je een internetverbinding hebt. Echter, je kunt ook aangeven dat bepaalde (of alle) bestanden beschikbaar moeten zijn wanneer Dropbox geen verbinding heeft. Je doet dat door op een bestand te drukken en dan rechtsboven te kiezen voor het pictogram met de ster. Daarmee maak je het document favoriet, en zal het offline beschikbaar blijven.

Wanneer je linksboven op het Dropbox-pictogram drukt en vervolgens linksonder op het pictogram met de ster, dan zie je een overzicht van alle favoriete bestanden. Let op: wanneer je bestanden offline bewerkt, worden ze niet gesynchroniseerd met je online account, maar dat is in dit geval ook niet ons doel.

 

© PXimport

Door Dropbox offline te gebruiken, kun je bestanden op je iPad opslaan.

In-app uploads

Er wordt nog vaak gedacht dat synchroniseren met iTunes de enige manier is om bestanden op je iPad te krijgen. In werkelijkheid is het al een tijd mogelijk om gegevens rechtstreeks te uploaden naar de iPad. Het zou natuurlijk ideaal zijn als je alles gewoon naar een map op de iPad zou kunnen slepen via Finder of Verkenner.

Dit staat Apple niet toe, de iPad is immers nooit bedoeld als centraal opslagmedium (de apps vormen de basis van het besturingssysteem, niet de content). Als het gaat om het verplaatsen van bestanden naar je iPad moet je ook op die manier denken: je uploadt geen informatie naar een map, maar naar een app. Word-documenten bewaar je in een app die Word-documenten ondersteunt, video's bewaar je in een app die video's ondersteunt enzovoort.

 

© PXimport

De iPad heeft geen centraal bestandssysteem (zoals Windows Verkenner) maar je kunt wel bestanden opslaan binnen apps.

Deze manier van werken heeft een groot nadeel: alleen de app waarnaar je het document hebt geüpload, kan gebruikmaken van het document. Heb je dus een Word-document naar Pages geüpload, dan kun je dit document niet vanuit een andere geïnstalleerde tekstverwerkings-app openen. Ideaal is het niet, maar in-app-uploads zorgen er in ieder geval dat voor dat je content op de iPad kunt opslaan, hetgeen oorspronkelijk niet mogelijk was.

Om bestanden te uploaden naar je iPad, dien je de iPad te verbinden met je computer en iTunes te starten. Klik vervolgens rechtsboven op je iPad en daarna op het tabblad Apps. Zoek naar het kopje Bestandsdeling. Afhankelijk van de apps die je geïnstalleerd hebt, zie je nu een lijst met apps waarnaar je bestanden kunt uploaden. Klik op een app en vervolgens rechtsonder op Toevoegen om een bestand te uploaden naar je iPad. Er is geen delete-knop, maar als je een bestand op je iPad aanklikt en drukt op de Delete-toets op je toetsenbord, verwijder je het bestand.

Interessant om te weten: in principe kun je alle soorten bestanden naar alle soorten apps uploaden op deze manier. Hoewel een video-app geen Word-documenten kan openen, kun je wel Word-documenten naar een dergelijke app uploaden om ze later weer te downloaden via iTunes (de knop Opslaan als bij Bestand

sdeling). Zo 'misbruik' je dit systeem om van je iPad een opslagapparaat te maken.

 

© PXimport

Het uploaden van bestanden naar apps gebeurt via het kopje Bestandsdeling in iTunes.

FileApp Pro

De methode via het uploaden naar je iPad is wel handig, maar het liefst gaan we natuurlijk voor een methode waar helemaal geen kabeltje aan te pas komt. Een app die je daarbij kan helpen is FileApp Pro. FileApp Pro is om verschillende redenen heel handig. Allereerst kun je verbinding maken met je iPad via je browser (met behulp van gratis software die je op je computer dient te installeren).

Je kunt ook verbinding maken via ftp en op die manier bestanden uitwisselen tussen de app en je computer, zonder dat daar een kabel aan te pas komt dus. Daarnaast is het handig dat de app je in staat stelt om een mappenstructuur aan te maken voor de bestanden die je importeert op je iPad, zodat het geen rommeltje wordt. Druk je op een bestand, dan kun je dat vervolgens openen in de app van je keuze, zodat je in dit geval dus echt één centrale app hebt waarin je al je bestanden kunt opslaan, en tegelijkertijd de mogelijkheid hebt om die bestanden in een andere app te openen.

FileApp Pro kost 4,49 euro.

 

© PXimport

FileApp Pro is een krachtige app om bestanden uit te wisselen tussen je computer en je iPad.

File Hub

De app File Hub is in veel opzichten vergelijkbaar met File App Pro, maar werkt net iets anders. De app ondersteunt geen ftp, maar wel overdracht van bestanden via de browser op je computer, zonder dat je daar software voor hoeft te installeren. Het is iets minder uitgebreid, maar uiteraard ook iets laagdrempeliger.

Je kunt ook via bluetooth bestanden uitwisselen met andere iOS-apparaten waarop File Hub is geïnstalleerd. Het fijnst is wellicht het onderscheid tussen Cloud Files en Local Files. Oftewel, je kunt verbinden met diverse cloud-diensten, zoals iCloud, Google Drive, Dropbox etc. om bestanden te downloaden wanneer je internet hebt, en die bestanden vervolgens opslaan in Local Files, zodat je ze kunt benaderen op het moment dat je geen internet hebt. Het beste van twee werelden, voor een bedrag van 1,79 euro.

 

© PXimport

File Hub lijkt op FileApp Pro maar ondersteunt daarnaast cloud-diensten.

iZip

Het is fijn dat het nu via omwegen mogelijk is om bestanden op te slaan op je iPad, maar zelfs als je de iPad koopt met de meeste opslagcapaciteit, is dat nog steeds 'slechts' 128 GB. Dat is niet per definitie weinig, maar je wilt waarschijnlijk ook andere zaken op je apparaat installeren, zoals apps, muziek, video, enzovoort. Je hebt dus geen 128 megabyte beschikbaar om bestanden op te slaan.

Bestanden comprimeren is dan een nuttige manier om wat ruimte te besparen, maar de iPad ondersteunt geen gecomprimeerde bestanden. Althans, niet standaard. De app iZip (gratis + in-app-aankopen) zorgt ervoor dat je bestanden in gecomprimeerde staat kunt opslaan op je iPad, om ze vervolgens uit te pakken wanneer je ze nodig hebt. Zo kun je dus meer bestanden op je iPad kwijt.

 

© PXimport

Met iZip kun je bestanden gecomprimeerd opslaan op je iPad, om ruimte te besparen.

iZip ondersteunt net als File Hub het downloaden van bestanden vanuit de cloud, al is die ondersteuning in de gratis versie vooralsnog beperkt tot Dropbox. Je maakt verbinding met Dropbox, downloadt de bestanden die je lokaal wilt bewaren, waarna je die zonder internetverbinding kunt gebruiken. Handig aan het programma is dat het niet alleen in staat is om gecomprimeerde bestanden te openen en op de iPad uit te pakken, maar ook om zelf op de iPad bestanden te comprimeren.

Oftewel, je kunt een grote hoeveelheid bestanden downloaden vanuit Dropbox, ze op je iPad comprimeren en ze gecomprimeerd laten staan totdat je ze nodig hebt. Een ideale oplossing waar je dus geen computer meer voor nodig hebt. Overigens kan iZip overweg met zip-bestanden, maar ook met bijvoorbeeld rar- en 7z-bestanden.

Net als FileApp Pro heeft iZip de mogelijkheid om bestanden te openen in andere apps op de iPad, waardoor het dus daadwerkelijk een nuttige centrale opslagplaats is. Interessant daarbij is de mogelijkheid om een reeks bestanden te selecteren en die te openen in een andere app, waarna ze eerst gecomprimeerd zullen worden. Stel dat je dus een andere app hebt geïnstalleerd die ook gecomprimeerde bestanden ondersteunt, is dit een razendsnelle manier om tientallen, zo niet honderden bestanden over te zetten tussen apps.

 

© PXimport

De app kan ook zelf bestanden comprimeren, zodat je ze eenvoudig kunt overzetten naar andere apps.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten