Je iTunes-bibliotheek opschonen

Door: robbin-ooijevaar | 24 januari 2014 15:22

How To

Als iTunes je favoriete afspeelsoftware is, loop je vroeg of laat tegen het probleem aan: de muziekbibliotheek is vervuild. iTunes Cleanlist automatiseert het opschoonproces van je bibliotheek, voegt nieuwe media toe en verwijdert media die niet meer aanwezig is op je harde schijf.

1. iTunes-bibliotheek

iTunes Cleanlist maakt het eenvoudig om je iTunes-muziekbibliotheek snel op te schonen. Je kunt mappen opgeven met muziek en iTunes Cleanlist zal deze toevoegen aan iTunes. Dit is vergelijkbaar met het slepen van mp3's (of mappen met mp3's) naar het iTunes-venster, maar dan vele malen sneller! Zo kun je bijvoorbeeld de inhoud van de map C:\Downloads toevoegen aan de iTunes-bibliotheek.

Voordat je met iTunes Cleanlist aan de slag gaat, is het goed om je iTunes-bibliotheek te back-uppen. Sluit iTunes en open in Windows Verkenner de map Mijn muziek / iTunes. Kopieer de bestanden iTunes Music Library.xml en iTunes Library.itl naar een andere map.

Maak een back-up van je iTunes-bibliotheekbestanden voordat je aan de slag gaat met iTunes Cleanlist.

2. iTunes Cleanlist

iTunes Cleanlist richt zich ook op verwijderde mp3's. Dit zijn liedjes die in je iTunes-bibliotheek voorkomen, maar niet meer op je harde schijf staan. Je merkt pas dat er iets 'fout is' als je het liedje probeert af te spelen in iTunes.

iTunes Cleanlist controleert alle liedjes in je bibliotheek of deze nog wel 'bestaan' op je harde schijf. Als dit niet het geval is, wordt het liedje automatisch verwijderd uit je bibliotheek en afspeellijsten.

Download en installeer iTunes Cleanlist en start het programma.

Mp3-bestand gewist of verplaatst? Dat merk je pas als je het probeert af te spelen met iTunes.

3. Opschonen

Klik op Add en geef aan waar je muziekbestanden (en andere media) te vinden zijn, bijvoorbeeld de map Mijn Muziek, C:\Mp3 en C:\Downloads. Plaats een vinkje bij Remove entries that no longer exist. Klik op Save settings en bewaar de zojuist gemaakte instellingen. Deze kun je de volgende keer openen en iTunes Cleanlist nog sneller gebruiken. Klik op Start om iTunes Cleanlist aan het werk te zetten en je iTunes-bibliotheek op te schonen.

Mocht er iets fout gaan tijdens het opschonen van je bibliotheek, dan kun je altijd terug naar je vorige situatie. Kopieer de bestanden die je hebt geback-upt bij de eerste stap terug naar de map Mijn muziek / iTunes en overschrijf hier de doelbestanden.

Geef aan waar je bestanden te vinden zijn en iTunes Cleanlist doet de rest!

1 Reactie(s) op: Je iTunes-bibliotheek opschonen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 juni 2015 04:21 Anoniem
    Handig programmaatje! :-)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.