Je OS X Dock als menubalk

Door: Martin Gijzemijter | 08 september 2014 11:30

How To

Hij is natuurlijk verdraaid handig, die Dock in OS X, maar tegelijkertijd neemt hij ook best veel ruimte in. En dat terwijl er bovenin het scherm een menubalk is die bijna leeg is. Je kunt de twee makkelijk combineren, met StatusDuck.

De kans is aanwezig dat je de Dock niet vaak genoeg gebruikt om z'n prominente aanwezigheid in het scherm te willen tolereren. Dan kun je de Dock natuurlijk zo instellen dat deze verdwijnt en tevoorschijn komt aan de hand van muisbewegingen, maar ook dat kan heel irritant zijn. StatusDuck kan dan een handige tussenoplossing zijn. De app vervangt de Dock niet, maar zorgt ervoor dat de pictogrammen die op je Dock staan, worden geplaatst in de menubalk bovenin. Je installeert StatusDuck door het programma hier te downloaden en er vervolgens op te dubbelklikken. Het programma is gratis te proberen, maar kost na 30 dagen €11,65 om aan te schaffen. Tijdens de installatie word je gevraagd om het programma toestemming te geven je computer te besturen. Dat is noodzakelijk voor het programma om z'n werk te kunnen doen, dus die toestemming dien je te geven.

Geef het programma toestemming om je computer te besturen.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd en toestemming hebt gegeven, verschijnen de pictogrammen van de programma's die je regelmatig gebruikt bovenin de menubalk. Net als in de Dock, kun je erop klikken om de programma's te starten. Wil je een pictogram verwijderen, beweeg je muis dan over het kleine kruisje erboven en klik daarop om de snelkoppeling te verwijderen. Wil je een pictogram toevoegen, sleep het dan eenvoudigweg naar de menubalk om het toe te voegen. Een vooruitgang is dit nog niet, want nu heb je uiteraard twee Docks, bovenin en onderin. Klik daarom op het appeltje en vervolgens op Dock / Dock-voorkeuren, om de Dock zo in te stellen dat deze automatisch verdwijnt wanneer de muis er niet in de buurt is.

Er wordt nu automatisch een extra (klein) Dock toegevoegd, bovenin het scherm.

2 Reactie(s) op: Je OS X Dock als menubalk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 september 2014 14:16 Anoniem
  serghtr r
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 september 2014 10:19 Anoniem
  Waarom? Je laat je dock gewoon wegzakken en wanneer je met je cursor aan de onderkant van je scherm komt popt ie gewoon weer op. Zonde van je €11,65 .
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.