Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Kodak verkoopt berg octrooien aan patenttrollen

Door: henk-jan-buist | 19 december 2012 16:01

Apple

Kodak heeft eindelijk een koper gevonden voor zijn patentportfolio en wel aan 2 patenttrollen. Het beruchte Intellectual Ventures werkt met Apple en Microsoft en patentverzamelaar RPX met Google.

Kodak zoekt al bijna een jaar naar een koper voor patenten op digitale fotografie. Patentbureau's Intellectual Ventures en RPX hebben de portfolio van de voormalige fotogigant gekocht voor 525 miljoen dollar. Intellectual Ventures is berucht omdat het diverse licentieovereenkomsten sluit met fabrikanten onder dreiging van rechtszaken. Het bedrijf knoopte de strijd aan met onder meer McAfee, Symantec en Motorola.

Patentportfolio minder waard

Zelf was Kodak ook verwikkeld in een juridisch conflict met Apple, maar met de patentovereenkomst wordt die strijdbijl begraven met de deelnemers van het consortium van trollen en fabrikanten. De deal “vermijdt aanvullende juridische kosten en zorgt dat het management en de resources van het bedrijf zich kunnen richten op het ontwikkelen van de toekomstige bedrijfsvoering", stelt Kodak in een persbericht.

Intellectual Ventures werkt volgens Kodak voor 12 licentiepartners die van de patenten gebruik zullen maken. Onder meer Apple en Microsoft werken samen met de beruchte patenttrol en Google en LG met RPX. Kodak had in totaal 1100 octrooien in de aanbieding, maar de echte interesse ging uit naar specifieke gevallen die betrekking hebben op smartphones en tablets. Die bestaat uit twee delen: een pakket met octrooien voor de beeldverwerking op mobiele apparaten en een collectie over de analyse en verwerking van digitale foto's.

Slepende patentveiling

Een eerdere veiling die deze zomer werd gehouden leverde voor Kodak te weinig op, ondanks interesse van diverse smartphonefabrikanten. Apple, Microsoft en Google zouden wel oren hebben naar de patenten die kunnen worden ingezet als wapen.Het fotobedrijf raamde de totale portfolio eerder op 2,6 miljard dollar, maar door het uitblijven van voldoende interesse was al duidelijk dat dit bedrag flink lager zou uitvallen.

Kodak probeert zich uit een diep dal te redden door een flinke hoop patenten op beeldtechnologieën te verkopen. Met de opbrengst wil de voormalige fotogigant zich voor bankroet behoeden en daarom organiseerde het bedrijf eerder dit jaar een veiling.

0 Reacties op: Kodak verkoopt berg octrooien aan patenttrollen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.