Kodak verkoopt patentportfolio aan Apple en Google

Door: wouter-hoeffnagel | 20 december 2012 19:11

Nieuws

Kodak maakt bekend zijn patentportfolio voor 525 miljoen dollar, zo’n 395 miljoen euro, te hebben verkocht aan twee bedrijven: Intellectual Ventures en RPX Corporation. Deze namen zeggen je misschien niet direct iets, maar de bedrijven blijken uit naam van onder andere Apple en Google te handelen.

Wired schrijft dat Intellectual Ventures en RPX een samenwerkingsverband van twaalf technologiebedrijven hebben opgezet. Onder andere Apple, Google, Samsung, Facebook, Adobe, Amazon, Fujifilm, HTC, Huawei, Microsoft, RIM en Shutterfly zouden deelnemen aan het consortium. Eerder deze week werd al bekend dat de bedrijven een bod hadden uitgebracht op de patenten. De bedrijven verdelen de aanschafprijs van het patentenpakket, dat bestaat uit ongeveer 1.100 patenten op het gebied van digitale fotografie en fotoverwerking.

Wie is de eigenaar?

Aangezien de patenten door het consortium zijn aangeschaft is niet duidelijk wie welke patenten uiteindelijk in handen krijgt. Brian Love, een professor aan de Universiteit van Santa Clara, zegt tegen Wired dat de patenten waarschijnlijk in handen blijven van Intellectual Ventures en RPX. Love vermoedt dat Apple, Google en de tien andere bedrijven vooral aan het consortium deel hebben genomen om te voorkomen dat Intellectual Ventures en RPX hen kunnen aanklagen voor het gebruik van de in de patenten beschreven technologieën.

De waarde van de patentportfolio is vooraf aan de verkoop geschat op maar liefst 2,5 miljard dollar, zo'n 1,9 miljard euro. Kodak moet echter genoegen nemen met een aanzienlijk lager bedrag. Het bedrijf ontvangt in totaal 395 miljoen euro voor de patenten. Kodak kan dit geld goed gebruiken, aangezien het bedrijf al langere tijd in financiële moeilijkheden verkeerd.

0 Reactie(s) op: Kodak verkoopt patentportfolio aan Apple en Google

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.