Kopiëren tussen je Mac en je iPhone met Handoff

Door: Ronald Smit | 14 maart 2018 10:39

Kopieer razendsnel gegevens tussen Apple-apparaten via Handsoff
How To

Wil je bestanden delen tussen je Mac en je iPhone? Kopieer en plak heel eenvoudig gegevens tussen macOS en iOS-apparaten. Het toverwoord hier is Continuity, of nog preciezer: Handoff. Dit is hoe het werkt.

Ben je in het bezit van een of meer Macs, en toevallig ook nog een iPhone of iPad, dan is er goed nieuws. Je kunt dan namelijk heel eenvoudig gegevens op het ene apparaat kopiëren en op het andere plakken. Deze truc is bekend onder de naam Handoff, onderdeel van Continuity. Om het allemaal te laten werken is het in ieder geval noodzakelijk om op al je apparaten de laatste versie van het bijbehorende besturingssysteem geïnstalleerd te hebben staan. Is dat in orde, dan dien je vervolgens op alle apparaten waar je gegevens tussen wilt uitwisselen bluetooth in te schakelen. Daarna is het een eitje. Selecteer bijvoorbeeld op de Mac een stukje tekst en klik daar met de rechter muisknop op, gevolgd door een klik op Kopiëren in het geopende contextmenu. Of druk op de sneltoets Command-C, net wat je wilt. Open vervolgens op de iPad of iPhone (of desnoods een andere Mac in de buurt) een app die tekst kan verwerken, zoals bijvoorbeeld Notities. Tik daarin ergens in een geopend document en vervolgens op Plak. Je ziet nu de op de Mac gekopieerde tekst verschijnen.

Plak en eerder op de Mac gekopieerde tekst in een iOS-app

Meer dan tekst

Het is op dezelfde manier mogelijk om niet alleen tekst tussen apparaten over te hevelen, maar ook andere content als afbeeldingen. De mate van succes is daarbij wel enigszins afhankelijk van hoe het 'ontvangende' programma omgaat met geplakte afbeeldingen. In de app Word zien we bijvoorbeeld alleen en stukje tekst geplakt met daarin de locatiegegevens van het oorspronkelijke bestand. Wat natuurlijk weinig zinvol is. Het is dus allemaal een beetje uitproberen wat wel werkt en vooral hoe. Bedenk verder ook dat je de afstand tussen de apparaten waartussen je gegevens uitwisselt niet te groot maakt. Het standaardbereik van Bluetooth is niet zo heel groot. De kans dat een op zolder gekopieerd onderdeel niet in de huiskamer op de begane grond geplakt kan worden is dus behoorlijk groot.

Uitschakelen

Wil je liever geen gegevens (meer) uitwisselen tussen apparaten onderling via kopiëren en plakken, dan is dat mogelijk. Een snelle oplossing is simpelweg Bluetooth op de apparaten die je wilt uitsluiten uitschakelen. Echt helemaal uitzetten kan ook. Op het mobiele apparaat draaiend op iOS start je dan de app Instellingen. Klik daarin onder Algemeen op Handoff en zet de schakelaar bij dit onderdeel op uit. Op de Mac klik je in de menubalk op het appeltje en dan op Systeemvoorkeuren. Klik op Algemeen en schakel het selectievakje voor de optie Sta Handoff tussen deze Mac en je iCloud-apparaten toe uit.

0 Reactie(s) op: Kopiëren tussen je Mac en je iPhone met Handoff

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.