KORT: 'Oracle, Dell, Symantec omzeilen Britse belasting'

Door: chris-koenis | 09 januari 2013 11:44

Nieuws

In het kort: Meer techbedrijven beschuldigd van belastingontwijking, Twitter kan niet zonder menselijke beoordelingen en een staatsbezoek van Apple.

'Oracle, Dell, Symantec omzeilen Britse belasting'

Een Brits parlementslid beschuldigt meer techbedrijven van het omzeilen van belasting. Dit terwijl zij wel profiteren van overheidscontracten. Volgens Charlie Elphicke betalen Oracle, Xerox, Dell, CSC en Symantec geen vennootschapsbelasting terwijl zij in de Britse publieke sector gezamenlijk voor een bedrag van 500 miljoen pond aan contracten hebben, zo schrijft The Channel.

In Groot-Brittannië ligt het percentage van vennootschapsbelasting sinds 2012 op 24 procent, maar organisaties kunnen legale mazen in de wet vinden om deze te omzeilen. Zo betaalt Apple door een omstreden belastingconstructie via onder meer Amsterdam (de 'Double Irish with a Dutch Sandwich') slechts 1,9 procent belasting in Amerika, terwijl ook Microsoft, Google, HP en Facebook soortgelijke constructies gebruiken.

Twitter heeft mensen nodig

Microblog Twitter verzamelt mensen om live data te analyseren, die gebruikt wordt om populaire zoekopdrachten te categoriseren en daar advertenties aan te koppelen. Zodra een term trending topic wordt, moeten zij een aantal vragen beantwoorden voor het beoordelen van onderwerpen. In een post op zijn ontwikkelaarsblog geeft Twitter een kijkje in de keuken, waaruit blijkt dat algoritmes niet afdoende zijn bij data-analyse.

Zo kunnen veel dubbelzinnige termen enkel door mensen op de juiste manier worden geïnterpreteerd. Deze werknemers categoriseren fulltime de populaire zoektermen die in eerste instantie worden verzameld door Storm, een systeem dat real-time berekeningen doet en verkeer doorstuurt naar tools zoals Hadoop. De evaluatoren van Twitter werken over de hele wereld de klok rond, onder meer via Amazons platform Mechanical Turk.

Cook in China

Tim Cook is terug in China voor een staatsbezoek, meldt The Wall Street Journal op zijn blog. De CEO van Apple praat onder meer met Miao Wei, het hoofd van het Ministerie van Industrie en IT, over de ontwikkelingen in China op dat gebied. Het is publiek geheim dat Apple China als belangrijke groeimarkt ziet voor het slijten van zijn producten.

Daarnaast worden natuurlijk bijna alle iDevices in elkaar gezet in China. Het is het tweede bezoek van Cook aan het land sinds hij in 2011 het stokje overnam van wijlen Steve Jobs. Over de precieze insteek van de ontmoeting zijn nog geen details bekend gemaakt.

0 Reactie(s) op: KORT: 'Oracle, Dell, Symantec omzeilen Britse belasting'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.