KORT: Piraterijboete gaat niet naar muzikanten

Door: redactie-computertotaal | 30 juli 2012 16:58

Nieuws

In het kort: De Pirate Bay-schadevergoeding gaat niet naar de muziekindustrie, maar naar piraterijbestrijding. Ook wordt Apple aangeklaagd om Siri en beklaagt een Gnome-ontwikkelaar zich over Gnome.

Piraterijvergoeding gaat niet naar muzikanten

De schadevergoeding voor muzikanten die de Pirate Bay-beheerders moesten betalen, gaat niet naar de slachtoffers van internetpiraten. De Zweedse rechtbank veroordeelde de site-uitbaters van de beruchte torrentsite tot het betalen aan 2,7 miljoen euro aan verschillende auteursrechtenbezitters. De 550.000 euro die naar platenmaatschappijen is gegaan, wordt nu ingezet om piraterij te bestrijden, zo meldt TorrentFreak.com.

Muziekfirma's als EMI, Universal en Sony zouden de hoop hebben opgegeven daadwerkelijk iets van dit geld te zien te krijgen. Het geld zou verdwenen zijn in de zak van de internationale auteursrechtenorganisatie IFPI om piraterij verder te bestrijden. Deze brancheorganisatie was een van de eisende partijen in de zaak tegen de Zweedse torrentsite.

Gnome-maker beklaagt zich over Gnome

Gnome-ontwikkelaar Benjamin Otte beschrijft de langzame dood van Gnome in een blogpost. Volgens de programmeur is Gnome richtingloos sinds de originele doelstelling om een open en gratis desktopomgeving te creëren werd gehaald. “Sindsdien heeft niemand nieuwe doelen opgesteld voor het project", schrijft Otte. “Sterker nog, tegenwoordig omschrijft Gnome zichzelf als 'een community die goede software maakt', wat zo algemeen is als het maar kan worden als het gaat om softwareontwikkeling."

Otte beschrijft een aantal problemen die de ondergang van de interface versnellen. Zo laten distributies Gnome op grote schaal vallen voor alternatieven, zoals Ubuntu op Unity inzet. Ook stappen grote applicaties als Gimp en Libre Office maar niet over op Gnome 3 en de ontwikkelaar heeft vernomen dat ze dat ook niet van plan zijn. Grote partners als Nokia en Suse trekken zich ook langzaam terug. En als laatste doodsteek stappen gebruikers massaal over op mobiele apparaten, waar Gnome niet voor beschikbaar is. Gnome 4 staat gepland voor release in 2014.

Apple aangeklaagd om Siri

Een Taiwanese universiteit heeft in de VS Apple aangeklaagd om het gebruik van Siri. De universiteit heeft namelijk twee patenten op stemherkenningstechnologie en vindt dat Apple daar inbreuk op maakt. De klagende partij wil een schadevergoeding van Apple en eist een verbod op het gebruik van Siri in iPhones en iPads.

Volgens de universiteit is de klacht een reactie op soortgelijke patentklachten van buitenlandse bedrijven op Taiwanese technologieën, bijvoorbeeld Apple's strijd tegen de Taiwanese smartphonefabrikant HTC. Patentkwesties liggen steeds gevoeliger in het Aziatische land. Zo waarschuwt de Taiwanese overheid pc-makers dat ze moeten oppassen met ultrabooks, omdat Apple patent heeft op de wigvorm van de MacBook Air.

0 Reactie(s) op: KORT: Piraterijboete gaat niet naar muzikanten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.