Kunnen we af zonder patenten?

Door: kristian-van-tuil | 27 september 2012 14:25

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Apple klaagt Kodak aan, terwijl Kodak Samsung aanklaagt en Samsung op zijn beurt weer een claim bij Apple neerlegt. Binnen de tech-industrie lijkt iedereen elkaar aan te vallen en spelen patenten een steeds dominantere rol. Zijn die patenten eigenlijk wel goed voor de industrie?

Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder dat er berichten opduiken over rechtszaken tussen grote IT-leveranciers. Het maakt daarbij niet uit in welke branche ze verkeren: smartphones, datacenters, netwerken – op alle vlakken wordt er gedreigd en geprocedeerd om tegenstanders met vergelijkbare technologie het leven zuur te maken. Uiteindelijk lijkt de oorlog enkel verliezers te kennen; enkel advocatenkantoren spinnen garen bij de miljarden verslindende confrontaties.

Karsten Gerloff windt er geen doekjes om, de president van de Free Software Foundation Europe vindt dat patenten zo snel mogelijk uitgebannen dienen te worden. Tijdens een paneldisussie op het IFIP World Computing Congress 2012, deze week gehouden in de Amsterdamse RAI, zet hij uiteen op welke manier patenten de industrie schade toebrengen. “Het gaat in mobility niet langer over apparaten, maar over rechtszaken. Het is werkelijk gekkenwerk. Patentkwesties houden de industrie in een houdgreep, waardoor alleen de grootste partijen zullen overblijven.”

’Patenten maken het midden- en kleinbedrijf het leven zuur’

Volgens Gerloff zijn patenten ouderwets, omdat ze het tempo van softwareontwikkeling niet kunnen bijbenen. Anderzijds werpt het hindernissen voor innovatie op. “Het gaat niet langer over bescherming van eigen innovatie, maar over het blokkeren van andermans innovatie. In sommige gevallen worden patenten toegekend die veel te breed zijn”, zegt hij. Programmeurs worden er doodziek van. “Ze moeten als ze het goed willen doen telkens naar het patentkantoor. Bij het opzetten van een gemiddelde webshop maak je inbreuk op 11.000 patenten. Je kunt toch niet met al die patenteigenaren onderhandelen? En ik wil al helemaal niet weten hoeveel royalties je dan moet gaan betalen.”

De voorvechter van open-source ontwikkeling zegt het goed te kunnen begrijpen dat bedrijven bewust de andere kant op kijken als ze mogelijk inbreuk op een patent maken. Meestal blijft het dan onopgemerkt en zo niet, dan kunnen de verantwoordelijke managers nog zeggen dat ze geen weet hadden van het gebruik van een beschermd octrooi. “En dat is niet zo gek, want je kunt zeker als kleiner bedrijf niet overal toestemming voor vragen. Als groot bedrijf met eigen patenten is het makkelijker, dan doe je gewoon aan cross-licensing.”

’Geld rechtszaken had gebruikt kunnen worden voor development’

Gerloff vindt het allemaal zonde van het geld. “Zaken als die van Google met Motorola-patenten tegen de Nortel-patenten van Apple en Microsoft kosten miljarden dollars. Wie weet wat er allemaal gemaakt had kunnen worden als dat geld in ontwikkeling was gestoken? Patenten kunnen naar mijn mening nooit goed zijn. En als ze ergens goed voor zijn, dan zijn de voordelen op zijn best onduidelijk.”

0 Reactie(s) op: Kunnen we af zonder patenten?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.