Laat Windows en Mac vloeiend samenwerken

Door: Edmond Varwijk | 21 mei 2014 08:30

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tip 05: Gedeelde NAS-map

Voor centrale opslag is in menig netwerk inmiddels een NAS aanwezig, vaak van Synology, QNAP of Netgear. Om op de NAS bestanden te kunnen opslaan, moet een verbinding met de NAS worden gemaakt. Die verbinding gebruikt daarvoor een protocol. Op elke NAS is dat standaard het SMB-protocol, een Microsoft-protocol voor bestandsuitwisseling via het netwerk. SMB staat ook wel bekend als CIFS. Elke NAS kan overweg met SMB en ook Apple-computers kunnen dat.

Start de Finder en klik bovenin op het menu Ga / Verbind met server. Typ in de regel bij Serveradres het commando smb:// gevolgd door het IP-adres van de NAS, dan weer een schuine streep en dan de naam van de gedeelde map (bijvoorbeeld smb://192.168.1.13/kopij). Daarna klik je op Verbind om de koppeling te maken. Even later opent de Finder de map op de NAS in een venster, en kun je bestanden uitwisselen door ze er gewoon heen te slepen.

Tip 05 Open via SMB een gedeelde map voor bestandsuitwisseling in het netwerk.

Tip 06: Windows-map delen

Om een map op een Windows-pc te delen met Apple-gebruikers, open je op Windows de Windows Verkenner. Ga naar de map die je wilt delen en klik erop met de rechtermuisknop. Kies Delen met / Specifieke personen. Je eigen account zal al in het onderste deel van het scherm staan. Om nog meer personen toe te voegen, moet elk daarvan een account op de Windows-pc hebben.

Selecteer die gebruikers één voor één in het uitklapmenu en klik op Toevoegen. Pas eventueel het Machtigingsniveau aan en klik op Delen. Krijg je een foutmelding dat delen niet mogelijk is, open dan via het menu Start het Configuratiescherm en zoek op Delen. Open Instellingen voor geavanceerd delen beheren en controleer of de opties Netwerkdetectie inschakelen en Bestands- en printerdeling inschakelen beide zijn ingeschakeld.

Tip 06 Een Windows-map delen met andere computers en gebruikers.

Tip 07: Gedeelde map openen

Zodra de map op de Windows-pc is gedeeld, kun je die vanaf de Mac-computer openen. Daarvoor moet je het IP-adres van de pc weten plus de gebruikersnaam waarmee je op Windows bent ingelogd en het bijbehorende wachtwoord. Start op de Mac de Finder en klik bovenin het menu op Ga / Verbind met server.

Typ in de regel bij Serveradres het commando smb:// gevolgd door het IP-adres van de Windows-computer. Daarna klik je op Verbind om de koppeling te maken. Omdat het delen via een gebruikersnaam gaat, typ je bij Naam vervolgens de gebruikersnaam waarmee je op Windows inlogt en bij Wachtwoord het bijbehorende wachtwoord (spreekt voor zich). Klik dan op Verbind. Selecteer dan de gedeelde map in de lijst en klik op OK.

Tip 07 Een gedeelde map op een Windows-pc openen vanaf de Mac-computer.

Tip 08: Sleutelhanger

Elke keer dat je inlogt op de Mac moet je de verbinding met de gedeelde map, opnieuw aanmaken. Dat is niet handig. Met een kleine ingreep kun je net als bij een netwerkverbinding onder Windows, deze ook op OS X telkens automatisch laten aanmaken. Maak eerst weer de netwerkverbinding vanaf de Mac met de gedeelde map op de Windows-pc. Klik dan op het Apple-logo, kies het menu-item Systeemvoorkeuren / Gebruikers en groepen.

Selecteer het account waarmee je inlogt op de Mac. Open het tabblad Inloggen en klik daar op het plusteken onderin het scherm. Blader naar de gedeelde map op de Windows-pc, selecteer die en klik op Voeg toe. Terug in het venster Gebruikers en groepen staat de gedeelde Windows-map bij de standaard te openen onderdelen. Sluit eventueel het hangslot en sluit het onderdeel. Zodra je volgende keren OS X start en inlogt met dit gebruikersaccount, zal ook de netwerkverbinding met de gedeelde map op de Windows-pc gestart worden.

De eerste keer krijg je mogelijk nog wel een inlogscherm, voer dan gebruikersnaam en wachtwoord in en zet een vinkje bij Bewaar wachtwoord in mijn sleutelhanger.

Tip 08 Voeg de gedeelde map toe aan de lijst met programma's waarop OS X automatische inlogt.

0 Reactie(s) op: Laat Windows en Mac vloeiend samenwerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.