Laat Windows en Mac vloeiend samenwerken

Door: Edmond Varwijk | 21 mei 2014 08:30

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tip 09: OS X-map delen

Behalve een verbinding van Mac naar Windows, wil je mogelijk ook een verbinding in de omgekeerde richting hebben. Je deelt dan een map op de Mac en maakt vanaf Windows de verbinding. Eerst moet je het delen van bestanden inschakelen op de Mac. Klik op het Apple-logo, ga naar het menu-item Systeemvoorkeuren / Delen.

Zet een vinkje voor Bestandsdeling. In het scherm staat een groen stoplichtje voor de melding Bestandsdeling: Ingeschakeld, en in het tekstje eronder staan de manieren waarop vanaf een andere computer verbinding kan worden gemaakt. Dit is een live-voorbeeld met het echte IP-adres van de Mac, handig om even te noteren. Om vanaf een Windows-pc verbinding te maken moet op de Mac moet mogelijk de functie SMB (het Windows-protocol voor bestandsdelen) worden ingeschakeld. In elk geval moet het wachtwoord nog worden opgeslagen.

Klik op de knop Opties en controleer dat er een vinkje staat bij Deel bestanden en mappen via SMB. Zet vervolgens in het onderste deel van het scherm een vinkje bij de gebruikersnaam die je wilt gebruiken om de gedeelde map te openen. OS X opent een venster waarin je het wachtwoord van dat account moet typen. Klik daarna op OK en Gereed.

Tip 09 In een paar stappen stel je het delen van bestanden en mappen onder OS X in voor Windows-gebruikers.

Tip 10: OS X-map openen

Om een gedeelde OS X-map te openen vanaf een Windows-pc, start je Windows Verkenner. Typ in de adresbalk twee schuine strepen direct gevolgd door het IP-adres van de Mac, bijvoorbeeld \\192.168.1.141 als dat het IP-adres van de Mac is. Druk op Enter en wacht op het inlogscherm.

Log in met de gebruikersnaam en wachtwoord van de OS X-machine, dat is het wachtwoord dat je bij de opties voor het delen in OS X apart bevestigd hebt (tip 9). Druk op Enter en even later wordt op de Windows-pc de gedeelde map van de Mac geopend. Je kunt bestanden maken op de OS X-map, maar ze ook uitwisselen tussen de pc en de Mac door ze te verslepen.

Tip 10 Vanuit Windows een gedeelde map op de Mac-machine openen.

NAS als vriendelijk alternatief

Het delen en uitwisselen van bestanden tussen Windows en OS X is mogelijk, maar soms ook foutgevoelig. Bovendien maken de beveiligingssoftware en firewall op de Windows-pc het nog moeilijker. Een NAS is dan een gebruiksvriendelijk alternatief. Bovendien heeft een NAS als voordeel dat het vaak zowel SMB (de Windows-taal voor bestandsuitwisseling) én AFP (de Apple-taal voor bestandsuitwisseling) kan spreken.

Log in op de NAS en maak een nieuwe gedeelde map aan. Geef de gebruikers rechten om bestanden te lezen en schrijven, of geef iedereen gewoon alle rechten. Schakel voor het delen zowel het SMB- als het AFP-protocol in. Maak vervolgens vanaf alle Windows- en Mac-systemen een koppeling met die gedeelde map op de NAS. Je zult merken dat dit veel minder problemen geeft dan bestandsuitwisseling tussen een Windows-pc en een Mac.

Een gedeelde map op een NAS is gebruikersvriendelijker dan directe bestandsuitwisseling tussen Apple en Windows.

Tip 11: Pc overnemen

Met zowel OS X als Windows in het netwerk, kan het handig zijn even snel van de een in te loggen op de ander. Windows biedt hiervoor het Remote Desktop Protocol, maar dat ondersteunt Apple weer niet. Gelukkig biedt Microsoft een programma voor OS X om dit op te lossen. Schakel eerst externe toegang op de Windows-pc in. Klik met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen.

Klik op Instellingen voor externe verbindingen. Zet bij Extern bureaublad een vinkje bij Externe verbindingen met deze computer toestaan. Ga naar de Mac. Open de App Store en zoek op Remote Desktop. Installeer de app Microsoft Remote Desktop. Open na de installatie de Launchpad en klik op Microsoft Remote Desktop. Klik op New en typ achtereenvolgens de naam van de Windows-pc, het IP-adres, en de gebruikersnaam en het wachtwoord van de Windows-pc. Desgewenst kun je nog vinkjes plaatsen of juist weghalen bij Start session in full screen, Scale content en Use all monitors. Sluit dit venster.

Terug in het hoofdvenster selecteer je de verbinding en klik je op Start.

Tip 11 Vanaf de Mac laat de Windows-pc zich prima overnemen via het Extern bureaublad.

Tip 12: Mac overnemen

Omgekeerd kan het ook handig zijn een Mac over te nemen vanaf een Windows-pc. Een veelgebruikte methode is met het programma TeamViewer, maar het kan mooier. OS X heeft namelijk net als Windows een eigen protocol voor beheer op afstand. Ga via het Apple-logo naar het menu Systeemvoorkeuren / Delen en zet een vinkje bij Extern Beheer. Controleer of er een vinkje staat bij Alle gebruikers. Klik dan op Computerinstellingen en voer een wachtwoord in bij VNC-viewers kunnen het scherm beheren met het volgende wachtwoord.

Bevestig via OK. Start op de Windows-pc de browser en ga naar www.realvnc.com. Klik op Download en kies voor de VNC-viewer (de gratis versie). Download deze en start de installatie. Kies voor alleen de installatie van de VNC-viewer, schakel de optie VNC-server uit. Start de VNC Viewer en typ het adres in van de Mac en even later het VNC-wachtwoord. Daarna kun je de Mac vanaf de Windows-pc gebruiken.

Tip 12 VNC Viewer is de ideale remote-desktopclient om een Mac op afstand over te nemen.

0 Reactie(s) op: Laat Windows en Mac vloeiend samenwerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.