Laat Windows en Mac vloeiend samenwerken

© PXimport

Laat Windows en Mac vloeiend samenwerken

Geplaatst: 21 mei 2014 - 04:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Edmond Varwijk

Apple is bezig aan een opmars, vooral in de vorm van de iPhone en de iPad. Maar ook MacBooks en iMacs duiken steeds vaker op in het Windows-netwerk van routers, pc's, laptops en printers. Hoe laat je ook die Apple-apparaten optimaal met het netwerk en de Windows-apparaten praten en samenwerken?

Tip 01: Wifi-toegang

Veel Apple-apparaten zijn vooral geschikt voor mobiel gebruik, denk aan de iPad en iPhone. Maar ook de MacBook, iMac en Mac mini kunnen draadloos met het thuisnetwerk verbonden worden. Om dit te doen, log je eerst in op de router. Kijk bij het onderdeel Draadloos en controleer of de functie Mac-filtering aan of uit staat.

Voor nu moet hij uit staan. Start daarna de Mac of MacBook in kwestie en klik op het Apple-logo linksboven in beeld en kies Systeemvoorkeuren. Open het onderdeel Netwerk en klik op Wi-Fi. Is de wifi-functie uitgeschakeld, klik dan op Schakel Wi-Fi in. Nu is de draadloze netwerkadapter actief, maar moet er nog verbinding gemaakt worden met het netwerk. Achter Netwerknaam staat nu nog Geen netwerk geselecteerd. Klik daarop en kies Verbind met ander netwerk. Ken je de naam van het netwerk, dan kun je die intypen, maar je kunt ook klikken op Toon netwerken.

Wacht tot de lijst met draadloze netwerken is gevuld en klik op het netwerk waarmee je de Mac wilt verbinden. Klik dan op Verbind en voer bij Wachtwoord de versleutelingscode van het netwerk in, dat is de WPA- of WPA2-code die je op de router voor dat netwerk hebt geconfigureerd. De Mac is nu online.

 

© PXimport

Tip 01 De Mac verbinden met het draadloze netwerk begint met het inschakelen van wifi.

Tip 02: MAC-filtering

MAC-filtering is een manier om de toegang tot een draadloos netwerk te beperken tot alleen bekende apparaten. Hiervoor wordt van al die bekende apparaten het zogeheten MAC-adres (dat is het unieke adres van iedere netwerkkaart) opgenomen in de router. MAC-filtering heeft dus niets met de Apple Mac te maken, maar met het MAC-adres van iedere netwerkkaart.

Nu de Mac of MacBook een verbinding heeft met het draadloze netwerk, is het zaak die MAC-filtering op de router weer in te schakelen. Hiervoor heb je het MAC-adres van de Mac nodig. In het onderdeel Netwerk van de Systeemvoorkeuren klik je op Wi-Fi / Geavanceerd. Onderin dit scherm lees je het Wi-Fi-adres van de Mac, en in Macs en MacBooks is dat hetzelfde als het MAC-adres van de netwerkkaart. Noteer dit adres of typ het direct over in de router, en zet de MAC-filtering weer aan.

 

© PXimport

Tip 02 Het MAC-adres heet bij Apple het Wi-Fi-adres.

Tip 03: IP-configuratie

Er zijn veel verschillen tussen OS X- en Windows-systemen, behalve als het gaat om het netwerkprotocol. Zowel Windows als OS X gebruiken de absolute standaard, namelijk TCP/IP. Internettoegang wordt voor de meeste apparaten automatisch geregeld via DHCP. Om de netwerkconfiguratie te controleren en bijvoorbeeld het IP-adres van de Mac te weten, klik je in het onderdeel Netwerk op de netwerkverbinding.

Bij Wi-Fi zie je onder Verbonden de naam van het netwerk waarmee de Mac verbonden is en het IP-adres. Via Geavanceerd kun je nog meer configuratiegegevens te weten komen. Gebruikt de Mac een vaste verbinding via een netwerkkabel, klik dan op Ethernet en je ziet daar de netwerkconfiguratie bestaande uit het IP-adres, Subnetmasker en de Router. De laatste heet bij Windows de Standaard Gateway.

 

© PXimport

Tip 03 Zoek je het IP-adres van de Mac? Deze staat in kleine lettertjes onder de tekst 'Status: Verbonden'.

Tip 04: Vast IP-adres

Niet alle Apple-apparaten zijn bedoeld om met je mee te dragen. De iMac en Mac mini bijvoorbeeld zijn pc's die op een vaste plaats staan. Voor dergelijke apparaten geldt net als voor een Windows-pc dat het handiger is ze een vast IP-adres te geven, in plaats van een wisselend (en daardoor onzeker) IP-adres via DHCP.

Open op de Mac weer het onderdeel Systeemvoorkeuren en klik op Netwerk. Is de Mac met een kabel met het netwerk verbonden, selecteer dan de Ethernet-verbinding met de status Verbonden. Verander bij Configureer IPv4 de instelling van Via DHCP naar Handmatig en voer dan de juiste gegevens in bij IP-adres, Subnetmasker en Router in. Klik dan op Geavanceerd / DNS en voeg via een klik op het plusteken één of enkele DNS-servers toe.

Gebruikt de Mac het draadloze netwerk, klik dan op Wi-Fi / Geavanceerd / TCP/IP. Hier vind je dezelfde opties als voor de bekabelde ethernetverbinding. Bevestig eerst via OK en klik dan op Pas toe.

 

© PXimport

Tip 04 Geef Macs die op een vaste plek staan ook een vast IP-adres.

Van wifi naar netwerkkabel

Apple-computers zoals de Mac mini en iMac kunnen zowel draadloos als bedraad met het thuisnetwerk verbonden worden. Draadloos is tegenwoordig de standaard, maar een aansluiting met een netwerkkabel is sneller en stabieler, en maakt bovendien bandbreedte op het draadloze netwerk vrij voor de apparaten die uitsluitend draadloos verbonden kunnen worden.

Om over te schakelen van draadloos naar bedraad verbindt je de netwerkpoort op de Mac met een switchpoort van de router. Open dan via het Apple-logo het menu-item Systeemvoorkeuren / Netwerk. Klik op Wi-Fi Ingeschakeld en kies bij Status: Ingeschakeld voor Schakel Wi-Fi uit. Ga naar Ethernet Verbonden en geef de Mac een vast IP-adres zoals in tip 4 beschreven.

 

© PXimport

Zet niet-mobiele Mac-computers van draadloos over op het bedrade netwerk.

Tip 05: Gedeelde NAS-map

Voor centrale opslag is in menig netwerk inmiddels een NAS aanwezig, vaak van Synology, QNAP of Netgear. Om op de NAS bestanden te kunnen opslaan, moet een verbinding met de NAS worden gemaakt. Die verbinding gebruikt daarvoor een protocol. Op elke NAS is dat standaard het SMB-protocol, een Microsoft-protocol voor bestandsuitwisseling via het netwerk. SMB staat ook wel bekend als CIFS. Elke NAS kan overweg met SMB en ook Apple-computers kunnen dat.

Start de Finder en klik bovenin op het menu Ga / Verbind met server. Typ in de regel bij Serveradres het commando smb:// gevolgd door het IP-adres van de NAS, dan weer een schuine streep en dan de naam van de gedeelde map (bijvoorbeeld smb://192.168.1.13/kopij). Daarna klik je op Verbind om de koppeling te maken. Even later opent de Finder de map op de NAS in een venster, en kun je bestanden uitwisselen door ze er gewoon heen te slepen.

 

© PXimport

Tip 05 Open via SMB een gedeelde map voor bestandsuitwisseling in het netwerk.

Tip 06: Windows-map delen

Om een map op een Windows-pc te delen met Apple-gebruikers, open je op Windows de Windows Verkenner. Ga naar de map die je wilt delen en klik erop met de rechtermuisknop. Kies Delen met / Specifieke personen. Je eigen account zal al in het onderste deel van het scherm staan. Om nog meer personen toe te voegen, moet elk daarvan een account op de Windows-pc hebben.

Selecteer die gebruikers één voor één in het uitklapmenu en klik op Toevoegen. Pas eventueel het Machtigingsniveau aan en klik op Delen. Krijg je een foutmelding dat delen niet mogelijk is, open dan via het menu Start het Configuratiescherm en zoek op Delen. Open Instellingen voor geavanceerd delen beheren en controleer of de opties Netwerkdetectie inschakelen en Bestands- en printerdeling inschakelen beide zijn ingeschakeld.

 

© PXimport

Tip 06 Een Windows-map delen met andere computers en gebruikers.

Tip 07: Gedeelde map openen

Zodra de map op de Windows-pc is gedeeld, kun je die vanaf de Mac-computer openen. Daarvoor moet je het IP-adres van de pc weten plus de gebruikersnaam waarmee je op Windows bent ingelogd en het bijbehorende wachtwoord. Start op de Mac de Finder en klik bovenin het menu op Ga / Verbind met server.

Typ in de regel bij Serveradres het commando smb:// gevolgd door het IP-adres van de Windows-computer. Daarna klik je op Verbind om de koppeling te maken. Omdat het delen via een gebruikersnaam gaat, typ je bij Naam vervolgens de gebruikersnaam waarmee je op Windows inlogt en bij Wachtwoord het bijbehorende wachtwoord (spreekt voor zich). Klik dan op Verbind. Selecteer dan de gedeelde map in de lijst en klik op OK.

 

© PXimport

Tip 07 Een gedeelde map op een Windows-pc openen vanaf de Mac-computer.

Tip 08: Sleutelhanger

Elke keer dat je inlogt op de Mac moet je de verbinding met de gedeelde map, opnieuw aanmaken. Dat is niet handig. Met een kleine ingreep kun je net als bij een netwerkverbinding onder Windows, deze ook op OS X telkens automatisch laten aanmaken. Maak eerst weer de netwerkverbinding vanaf de Mac met de gedeelde map op de Windows-pc. Klik dan op het Apple-logo, kies het menu-item Systeemvoorkeuren / Gebruikers en groepen.

Selecteer het account waarmee je inlogt op de Mac. Open het tabblad Inloggen en klik daar op het plusteken onderin het scherm. Blader naar de gedeelde map op de Windows-pc, selecteer die en klik op Voeg toe. Terug in het venster Gebruikers en groepen staat de gedeelde Windows-map bij de standaard te openen onderdelen. Sluit eventueel het hangslot en sluit het onderdeel. Zodra je volgende keren OS X start en inlogt met dit gebruikersaccount, zal ook de netwerkverbinding met de gedeelde map op de Windows-pc gestart worden.

De eerste keer krijg je mogelijk nog wel een inlogscherm, voer dan gebruikersnaam en wachtwoord in en zet een vinkje bij Bewaar wachtwoord in mijn sleutelhanger.

 

© PXimport

Tip 08 Voeg de gedeelde map toe aan de lijst met programma's waarop OS X automatische inlogt.

Tip 09: OS X-map delen

Behalve een verbinding van Mac naar Windows, wil je mogelijk ook een verbinding in de omgekeerde richting hebben. Je deelt dan een map op de Mac en maakt vanaf Windows de verbinding. Eerst moet je het delen van bestanden inschakelen op de Mac. Klik op het Apple-logo, ga naar het menu-item Systeemvoorkeuren / Delen.

Zet een vinkje voor Bestandsdeling. In het scherm staat een groen stoplichtje voor de melding Bestandsdeling: Ingeschakeld, en in het tekstje eronder staan de manieren waarop vanaf een andere computer verbinding kan worden gemaakt. Dit is een live-voorbeeld met het echte IP-adres van de Mac, handig om even te noteren. Om vanaf een Windows-pc verbinding te maken moet op de Mac moet mogelijk de functie SMB (het Windows-protocol voor bestandsdelen) worden ingeschakeld. In elk geval moet het wachtwoord nog worden opgeslagen.

Klik op de knop Opties en controleer dat er een vinkje staat bij Deel bestanden en mappen via SMB. Zet vervolgens in het onderste deel van het scherm een vinkje bij de gebruikersnaam die je wilt gebruiken om de gedeelde map te openen. OS X opent een venster waarin je het wachtwoord van dat account moet typen. Klik daarna op OK en Gereed.

 

© PXimport

Tip 09 In een paar stappen stel je het delen van bestanden en mappen onder OS X in voor Windows-gebruikers.

Tip 10: OS X-map openen

Om een gedeelde OS X-map te openen vanaf een Windows-pc, start je Windows Verkenner. Typ in de adresbalk twee schuine strepen direct gevolgd door het IP-adres van de Mac, bijvoorbeeld \\192.168.1.141 als dat het IP-adres van de Mac is. Druk op Enter en wacht op het inlogscherm.

Log in met de gebruikersnaam en wachtwoord van de OS X-machine, dat is het wachtwoord dat je bij de opties voor het delen in OS X apart bevestigd hebt (tip 9). Druk op Enter en even later wordt op de Windows-pc de gedeelde map van de Mac geopend. Je kunt bestanden maken op de OS X-map, maar ze ook uitwisselen tussen de pc en de Mac door ze te verslepen.

 

© PXimport

Tip 10 Vanuit Windows een gedeelde map op de Mac-machine openen.

NAS als vriendelijk alternatief

Het delen en uitwisselen van bestanden tussen Windows en OS X is mogelijk, maar soms ook foutgevoelig. Bovendien maken de beveiligingssoftware en firewall op de Windows-pc het nog moeilijker. Een NAS is dan een gebruiksvriendelijk alternatief. Bovendien heeft een NAS als voordeel dat het vaak zowel SMB (de Windows-taal voor bestandsuitwisseling) én AFP (de Apple-taal voor bestandsuitwisseling) kan spreken.

Log in op de NAS en maak een nieuwe gedeelde map aan. Geef de gebruikers rechten om bestanden te lezen en schrijven, of geef iedereen gewoon alle rechten. Schakel voor het delen zowel het SMB- als het AFP-protocol in. Maak vervolgens vanaf alle Windows- en Mac-systemen een koppeling met die gedeelde map op de NAS. Je zult merken dat dit veel minder problemen geeft dan bestandsuitwisseling tussen een Windows-pc en een Mac.

 

© PXimport

Een gedeelde map op een NAS is gebruikersvriendelijker dan directe bestandsuitwisseling tussen Apple en Windows.

Tip 11: Pc overnemen

Met zowel OS X als Windows in het netwerk, kan het handig zijn even snel van de een in te loggen op de ander. Windows biedt hiervoor het Remote Desktop Protocol, maar dat ondersteunt Apple weer niet. Gelukkig biedt Microsoft een programma voor OS X om dit op te lossen. Schakel eerst externe toegang op de Windows-pc in. Klik met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen.

Klik op Instellingen voor externe verbindingen. Zet bij Extern bureaublad een vinkje bij Externe verbindingen met deze computer toestaan. Ga naar de Mac. Open de App Store en zoek op Remote Desktop. Installeer de app Microsoft Remote Desktop. Open na de installatie de Launchpad en klik op Microsoft Remote Desktop. Klik op New en typ achtereenvolgens de naam van de Windows-pc, het IP-adres, en de gebruikersnaam en het wachtwoord van de Windows-pc. Desgewenst kun je nog vinkjes plaatsen of juist weghalen bij Start session in full screen, Scale content en Use all monitors. Sluit dit venster.

Terug in het hoofdvenster selecteer je de verbinding en klik je op Start.

 

© PXimport

Tip 11 Vanaf de Mac laat de Windows-pc zich prima overnemen via het Extern bureaublad.

Tip 12: Mac overnemen

Omgekeerd kan het ook handig zijn een Mac over te nemen vanaf een Windows-pc. Een veelgebruikte methode is met het programma TeamViewer, maar het kan mooier. OS X heeft namelijk net als Windows een eigen protocol voor beheer op afstand. Ga via het Apple-logo naar het menu Systeemvoorkeuren / Delen en zet een vinkje bij Extern Beheer. Controleer of er een vinkje staat bij Alle gebruikers. Klik dan op Computerinstellingen en voer een wachtwoord in bij VNC-viewers kunnen het scherm beheren met het volgende wachtwoord.

Bevestig via OK. Start op de Windows-pc de browser en ga naar www.realvnc.com. Klik op Download en kies voor de VNC-viewer (de gratis versie). Download deze en start de installatie. Kies voor alleen de installatie van de VNC-viewer, schakel de optie VNC-server uit. Start de VNC Viewer en typ het adres in van de Mac en even later het VNC-wachtwoord. Daarna kun je de Mac vanaf de Windows-pc gebruiken.

 

© PXimport

Tip 12 VNC Viewer is de ideale remote-desktopclient om een Mac op afstand over te nemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten