Zo controleer je de accu van je Mac-muis en toetsenbord

© PXimport

Zo controleer je de accu van je Mac-muis en toetsenbord

Geplaatst: 18 februari 2019 - 10:30

Aangepast: 14 december 2022 - 11:22

Ronald Smit

Apple hardware oogt dankzij een minimalistisch en strak design erg mooi. Maar tegelijkertijd zal je vergeefs zoeken naar een simpele indicator op bijvoorbeeld je draadloze muis of toetsenbord van je Mac...

Standaard worden met de iMac een draadloze muis en toetsenbord meegeleverd. De ingebouwde accu's daarvan leveren energie voor maanden in volgeladen toestand. En in principe waarschuwt macOS je wanneer het tijd is om een of beide apparaten op te laden. Alleen zal je dan altijd zien dat dit gebeurt op een moment dat je écht geen tijd hebt. Nu is dat met het toetsenbord geen probleem, dat kan je tijdens het opladen gewoon gebruiken. Heel anders is dat bij de Magic Mouse 2. Daarvan zit de Lightning-aansluiting - bedoeld voor opladen van de muis - aan de onderkant. Kortom: wil je dat ding laden, dan is het apparaat niet bruikbaar. Je wilt een (nagenoeg) lege muisbatterij dus liever voorkomen. Alleen zit er op de muis geen LED die - al was het maar heel even - de ladingstoestand aangeeft. Gelukkig is de resterende batterijlading wel handmatig te checken. In het geval van de muis doe je dat door in de menubalk op het appeltje te klikken. Klik vervolgens op Systeemvoorkeuren en dan op Muis. In het nu voor je staande venster zie je links onderin de tekst Batterijniveau gevolgd door de een percentage. In ons voorbeeld is de batterij net geladen en kan dus weer een flinke tijd mee. het is zaak om zo af en toe - al is het maar eens per maand - met name de accu van de muis te checken. Daarmee voorkom je dat een essentieel bedieningsonderdeel er op een kritiek moment mee stopt.

Deze Apple muis is net volgetankt en kan weer een tijd mee

© PXimport

Toetsenbord

De resterende batterijlading van je toetsenbord check je door in Systeemvoorkeuren op Toetsenbord te klikken. Ook daar zie je nu linksonder in het venster de resterende batterijcapaciteit. An zich kun je zoals gezegd in geval van het toetsenbord wachten op een systeemmelding betreffende het feit dat opladen nodig is. Via de meegeleverde Lightning-kabel kun je dat doen en tegelijkertijd het toetsenbord nog gewoon gebruiken.

Andere muizen

Mocht je onverhoopt toch eens geconfronteerd worden met een platte accu in de muis, dan is het goed om te weten dat het overgrote deel van de standaard USB-muizen met de Mac en macOS samenwerken. Drivers installeren is meestal niet nodig, tenzij je een muis hebt met speciale extraatjes waarvoor een Mac-driver beschikbaar is. Maar ook dan zal gelden dat de basisfuncties ook zonder drivers prima werken. Op zich is het dus geen heel slecht idee om ergens in een schoenendoos een bekabelde standaard USB-muis achter de hand te hebben. Hetzelfde geldt overigens ook voor toetsenborden. In geval van nood werkt zelfs een standaard Windows-toetsenbord. Alleen moet je dan wel even uitvissen welke knoppen als Command, Option en Control fungeren. Kwestie van proberen, meestal zijn het Ctrl, Windows en Alt die deze taken waarnemen. Niet ideaal in ieder geval, maar als de nood hoog is, blijkt de redding gelukkig nabij. Dat aloude snoertje blijkt soms zo gek nog niet!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten