Leer kosteloos een buitenlandse taal met deze programma's

© PXimport

Leer kosteloos een buitenlandse taal met deze programma's

Geplaatst: 11 september 2014 - 09:45

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Een taalstudie loopt al snel in de honderden euro's. Je koopt leerboeken, oefenboeken of betaalt docenten om je een taal te leren. Studeren in het buitenland is ook niet voor iedereen weggelegd. Wij hebben daarom een paar handige sites en apps voor je verzameld, zodat je gratis een taal kunt leren.

BBC Languages

De British Broadcast Corporation heeft op haar website een specifieke pagina voor taalcursussen. Van de veertig beschikbare talen zijn er 33 die een paar woordjes geven, maar zeven die veel dieper worden uitgelicht. Het gaat om de talen Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Grieks, Chinees en Portugees. Als je Engel zeer goed is, dan is dit een goede locatie om meer Europese talen te leren. De BBC geeft per taal namelijk verschillende cursussen in woord, geluid en beeld. Ook is het mogelijk om toetsen te maken om je progressie te meten. Verwacht van de overige 33 talen niet veel, Nederlands valt er ook onder en er worden van onze taal maar twaalf zinnen geboden.

 

© PXimport

De BBC biedt zeven talen uitgebreid aan, waaronder het Italiaans.

Byki

Met Byki leer je ook een andere taal vanuit het Engels. Je kunt gratis een cursus aanvragen om je favoriete taal te leren. De mogelijkheden zijn daarbij oneindig groot, want je kunt kiezen uit tientallen talen om te studeren. Russisch en Chinees zijn enkele voorbeelden, maar Zulu en Arabisch vallen ook onder de mogelijkheden. Je hebt ook extra toevoegingen om de taal sneller op te pakken, waarbij het woord van de dag het leukste voorbeeld is. Je krijgt elke dag een nieuw woord via de mail opgestuurd, zodat je elke dag een nieuw woord leert zonder echt een cursus bezig te zijn. Ook kun je met medestudenten communiceren op de aanwezige blogs die Byki biedt.

 

© PXimport

Byki biedt onder andere deze talen aan.

Duolingo

De meest toegankelijke taalstudie-app op dit moment is Duolingo. Je kunt namelijk vanuit het Nederlands de Engelse taal leren op zowel Android-toestellen als Apple-apparaten. Je kunt in de app aangeven op welk niveau je ongeveer zit, zodat je direct verder kunt leren. Het leuke hieraan is dat de app eerst je kennis test, voordat je bepaalde stappen overslaat. Zie het als een test, waaruit wel of niet blijkt of je kennisniveau goed genoeg is om door te gaan. Met Duolingo kun je dus heel doelgericht je taalvaardigheid opkrikken. Vanuit het Nederlands kun je helaas alleen Engels leren. Andere talen zoals Spaans, Frans, Portugees en Duits gaan via het Engels.

 

© PXimport

Test je kennis van het Engels en leer bij.

Bravolol

De apps van Bravolol zijn een zeer handig platform als je een nieuwe taal wilt leren. Je kunt naast de gebruikelijke talen ook Japans of Italiaans leren, allemaal direct vanuit het Nederlands. De apps bieden geen complete cursus, maar geven vooral toegang tot veelgebruikte zinnen. Wat je in de app leert kun je vooral gebruiken als je op vakantie gaat naar een dergelijk land. Je leert hoe je eten moet bestellen, of iemand een restaurant kan aanbevelen en je leert anderen begroeten en jezelf voorstellen. Een bijkomend voordeel is dat je kunt aflezen hoe je de zin moet schrijven en uitspreken, alsook dat je je de zin kan laten vertellen om aan te horen hoe de uitspraak is.

 

© PXimport

Leer de basis van de Japanse taal of een meer toegankelijke Europese taal.

Google Translate

Met Google Translate kun je natuurlijk ook oefenen. Daarbij moet worden gezegd dat dit programma niet vlekkeloos werkt en dat sommige vertalingen niet kloppen. Dat neemt niet weg dat je met standaardzinnen - om de weg te vragen of eten te bestellen - kunt laten vertalen. Deze algemene zinnen worden vaak wel goed vertaald. Handig om als je op vakantie gaat of als je snel een basiscursus wilt volgen in een andere taal. Je leert die taal dan sowieso schrijven, in sommige gevallen zoals het Duits of Frans kun je het ook laten uitspreken.

 

© PXimport

Voor de basis is Translate van Google een goede tool om bij te leren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten