Leveranciers kampen met lock-in verslaving

© CIDimport

Leveranciers kampen met lock-in verslaving

Geplaatst: 12 februari 2013 - 07:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Wat hebben Apple's iOS, Microsofts Windows 8 en Google's Android gemeen? Alle drie de besturingssystemen werken niet zo goed zonder internet. Deze trend werd jaren geleden ingezet en versnelt zich de laatste tijd.

Begrijp me niet verkeerd. Ik houd van internet en ik houd van besturingssystemen en begrijp dat systemen als Chrome OS internet absoluut nodig hebben. Maar ik houd eigenlijk nog meer van werkelijk vrije platformkeuze.

Ik liep ten tijde van de pc-revolutie in de jaren 70 en 80 al in het wereldje rond en weet hoe sterk de pc de wens van de IT-afdeling om iedere bit en byte te controleren ondermijnde. Ik wil niet terug naar de dagen dat gebruikers geen controle kunnen uitoefenen, maar ik ben bang dat dit wel hetgeen is nu gebeurt.

Vandaag de dag zijn het de grote leveranciers die de touwtjes in handen nemen. Gebruik van een iPhone of iPad sluit je op in het ecosysteem van Apple. Wil je Flash gebruiken? Steve Jobs besloot dat dit niet mogelijk kon zijn. Punt.

Het verschilt weinig met andere technologische keuzes. Op sommige momenten lijkt het alsof iedere partij moeite doet om in de pas te blijven lopen. Zo heeft Google zijn Maps app geschikt gemaakt voor iOS en verkreeg het daarvoor gratie van de bazen van de Apple App Store.

Maar tegelijkertijd trok Google het tafelkleed onder het servies van Microsoft vandaan. Zo kondigde het aan dat het geen apps voor Windows 8 en Windows Phone 8 zal uitbrengen. Daarna verkondigde het dat het niet langer kosteloos Exchange ActiveSync zal ondersteunen. Het resultaat is dat e-mail en kalenderapplicaties voor zowel Windows als OS X/iOS minder aantrekkelijk zijn voor gebruikers die vastzitten aan Google voor gebruik van back-end groupwarediensten.

Microsoft speelt dit spelletje al sinds de oprichting van het bedrijf. Om een recent voorbeeld te noemen: als je voor het eerst een apparaat met Windows 8 of Windows RT opstart, wordt je uitgenodigd om te registreren met een Microsoft account. Dat klinkt niet verkeerd want "Als je inlogt met een Microsoft account", vertelt Microsoft, "is je pc verbonden met de cloud en kunnen instellingen, voorkeuren en apps verbonden met je account je tussen verschillende pc's volgen."

Stel dat je dit doet. Wat gebeurt er dan als je ergens met je Windows 8 laptop probeert in te loggen waar geen internetverbinding beschikbaar is? Je kunt niet inloggen. Voelt dit niet als een stoot onder de gordel? Je moet een lokaal account instellen en alles zelf terug zetten naar de instelling waarmee jij wilt werken.

Door zulke recente ontwikkelingen zie ik de wereld terugkeren naar platform lock-in. De keuze zal beperkt worden tussen Apple, Microsoft, Google en misschien Amazon. Ieder probeert je in te sluiten niet alleen met applicaties en apparaten, maar ook met internetdiensten die op andere platforms niet beschikbaar zijn of een beperkte functionaliteit kennen.

Natuurlijk is vendor lock-in niets nieuws onder de zon en heb deze trend in het verleden al vaker geduid. Vergeet niet dat 'pc' voor personal computer staat. Als een een kleine club leveranciers bepaalt welke internetdiensten je wel en niet kunt draaien, verdwijnt het persoonlijke aspect van personal computing. En daarmee verliezen we iets enorm belangrijks.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten