Livetekst in iOS 15 helpt teksten uit foto's om te zetten

Door: dirk-schoofs | 25 april 2022 11:09

vertaal apps
How To

Met een iPhone is het mogelijk om teksten in foto’s in te lezen. Als je dan een foto maakt van een telefoonnummer, een tekst of adresgegevens, dan zal de functie Livetekst die gemakkelijk herkennen als tekst. Die kun je vervolgens kopiëren en plakken in een mail, document of notitie.

De functie Livetekst maakt deel uit van het besturingssysteem iOS 15 en werkt op recente iPhones. We bedoelen dan een iPhone 11, 12, SE (tweede generatie), XS of XR. Heb je zo’n toestel, dan moet je Livetekst nog wel aanzetten, want standaard is deze functie niet actief.

Open de app Instellingen en tik op Algemeen. Daarna ga je naar Taal en regio en zet je de schakelaar Livetekst op groen. Daar lees je dat Livetekst beschikbaar is voor Chinees, Duits, Engels, Frans, Kantonees, Portugees en Spaans. Laat je hierdoor niet afschrikken, want het resultaat is ook in het Nederlands meer dan behoorlijk.

Tekst selecteren

Bij Livetekst begin je altijd met een foto. Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding met tekst erop openen in je fotobibliotheek. Of je neemt rechtstreeks een foto van een boek of bord waar tekst op staat. Of je begint met een schermafbeelding.

Houd je je vinger op een tekstregel, dan verschijnen de grijppunten. Hiermee duid je het tekstfragment aan dat je wilt laten herkennen. De geselecteerde tekst wordt blauw. Houd de vinger op de blauwe tekst totdat het menu Kopieer verschijnt. Tik op Kopieer.

Livetekst herkent de tekst, zodat je deze kunt kopiëren.

Plakken of opzoeken

Nadat je de tekst hebt gekopieerd, kun je deze in een andere app plakken of met iemand delen via mail of WhatsApp. Als het zou gaan om een tekst die in een van de ondersteunde talen is geschreven, dan kun je die via het menu ook rechtstreeks laten vertalen naar een andere ondersteunde taal. 

In plaats van de opdracht Kopieer kun je bijvoorbeeld ook de opdracht Zoek op selecteren. Voor Nederlandse woorden gebruikt iOS het online verklarende Prisma-woordenboek. Ook voor andere talen spreekt iOS online woordenboeken aan. Bovendien toont iOS websitesuggesties, nieuwsitems en films die passen bij dit zoekwoord.

0 Reactie(s) op: Livetekst in iOS 15 helpt teksten uit foto's om te zetten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.