Zo deel je je locatie in iOS 8 (zonder dat het eng wordt)

Door: | 27 april 2015 09:04

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Ik beschouw mezelf niet als iemand die bijzonder veel waarde hecht aan privacy, maar ik voel me erg onprettig bij het delen van mijn locatie met andere mensen. Ik wil het zeker niet altijd doen, maar ik vind het geweldig als ik kan kiezen wanneer, waar, en met wie ik mijn locatie deel.

iOS 8 biedt verschillende manieren waarop je je locatie met anderen kunt delen, waarvan een aantal voor de eerste keer voorkomt in deze release. Elke methode om je locatie te delen heeft een optie om het tijdelijk uit te schakelen, het geheel te stoppen of een tijdslimiet. Lees ook: Apple ontkent dat iPhone locaties logt.

Deze bedieningen compenseren mijn twijfels over privacy. Apple heeft op dit soort zorgen en gevoelens van ongemak gereageerd door fijnkorrelige opties beschikbaar te stellen. In dit artikel bespreken we de vier manieren waarop je in iOS je locatie kunt delen, waaronder methodes die je misschien niet kent.

Wanneer de standaard iOS-optie Share My Location (Settings > Privacy > Location Services > Share My Location, of Settings > iCloud > Share My Location) is ingeschakeld, kan iedereen met wie je je gegevens deelt zien waar je bent. De weergave zal Friends of Family of beide laten zien, afhankelijk van wie je hebt toegevoegd.

In het Share My Location-gedeelte in Settings kun je ook mensen weghalen, op welke manier je ze ook volgt, door op een naam te drukken en op Stop Sharing My Location te drukken. Ze blijven je locatie echter "volgen", als ze dat eerder ook al deden.

Je kunt ook je "aanwezigheid" kiezen. Dat wil zeggen, je kunt kiezen welk apparaat uit je set apparaten die op dezelfde iCloud-account zijn ingelogd je locatie aankondigt. Je kunt dit selecteren door in Share My Location > From een apparaat uit de lijst te kiezen, of in Find My Friends, zoals hieronder aangegeven. Dit is handig als je bijvoorbeeld een iPad en iPhone bij je hebt, en je de iPhone uitzet omdat de batterij bijna leeg is, of als je één van de apparaten achterlaat en je je locatie wilt aankondigen vanaf het apparaat dat je wel op zak hebt.

Find My Friends

Waar het goed voor is: het delen van je huidige locatie met optische 'geofencing'-notificaties met maximaal 50 goede, persoonlijke vrienden.

De Find My Friends-app (weergegeven als Find Friends op het thuisscherm van iOS) werd eind 2011 geïntroduceerd, en het is de oudste manier om je locatie te delen. Het heeft me voor het eerst een lift opgeleverd in januari 2012 toen ik zag dat mijn vrienden in de buurt van het vliegveld van San Francisco aan het rondrijden waren.

Het idee is dat je mensen die je kent toevoegt en verwijdert om je locatie op binaire wijze mee te delen - aan of uit. De app is asymmetrisch, wat betekent dat je maximaal 50 mensen kunt kiezen om je locatie mee te delen, terwijl je ook de locaties van maximaal 50 mensen kunt bekijken, maar dit hoeven niet dezelfde personen te zijn. Je kunt vrienden uitnodigen en zij kunnen jou uitnodigen. (Je kunt binnenkomende verzoeken uitschakelen door op het Me-item in de lijst Friends te drukken en Allow Friend Requests uit te schakelen.)

Druk op Add, en er verschijnt een lijst met potentiële partijen met wie je kunt delen. Dit is niet je volledige lijst met contactpersonen, maar het lijkt erop dat het gefilterd is op mensen die een e-mailadres hebben dat ook een Apple ID is. Selecteer één of meer mensen en druk op Invite, en ze krijgen een melding met de optie om jou wel of niet te volgen.

Met Find My Friends kon je vroeger een semipermanente groep aanmaken van waaruit je mensen kon toevoegen en weghalen, evenals tijdgebonden evenementen. Tijdelijke groepen zijn nu verplaatst naar de Berichten-app, die we verderop zullen bespreken.

Geofencing is een interessante optie van Find My Friends

Ik begin me echt een beetje ongemakkelijk te voelen bij de geofencing-opties. Geofencing is een handige functie waarmee je een actie kunt koppelen aan het binnengaan of verlaten van een bepaald geografisch gebied. Natuurlijk moet je hier voor kiezen: niemand krijgt een melding over je bewegingen zonder dat je dit expliciet instelt.

Druk op de Me-knop en vervolgens op Notifications om een lijst aan te maken met mensen die meldingen mogen ontvangen. Right Now geeft je huidige plek weer, terwijl When I Leave en When I Arrive een melding geven wanneer je staat verandert. Dit kan eenmalig zijn, of terugkerend door op Repeat Every Time te drukken. Om een serie notificaties te voorkomen, kun je de geofence, weergegeven als een oranje cirkel, verder weg slepen om meer variatie in de locatie toe te staan, zoals een hele campus of een groot gebouw, tot aan steden of provincies. De limiet is een straal van 1500 mijl.

Je kunt instellen dan je een melding krijgt als een van je vrienden zich verplaatst.

Als je kinderen (of misschien oudere familieleden, met hun toestemming) een mobiel iOS-apparaat hebben, kan het een goede manier zijn om jezelf gemoedsrust te geven als je kunt zien wanneer ze op school aankomen, thuis weggaan enzovoorts - zonder dat jij of de andere persoon hoeft te bellen of te sms´en.

Iedereen die zijn of haar locatie met je deelt kan gevolgd worden. Druk op een contactpersoon in de Friends-lijst en druk op Notify Me. Je kunt dan aangeven dat je een melding wilt ontvangen als hij of zij op de huidige locatie, of een locatie die jij aangeeft, arriveert of vertrekt.

Je kunt het apparaat dat gebruikt wordt voor je "aanwezigheid" veranderen, net als in de Settings-app, door op het Me-item te drukken en een apparaat te kiezen in het gedeelte Share My Location From bovenaan.