Maak een iTunes afspeellijst op je iPhone op iPad

Door: Ronald Smit | 09 november 2018 08:47

Maak een afspeellijst in iOS iTunes
How To

Als je ooit begonnen bent met het aanschaffen van muziek in de iTunes store, dan heb je mogelijk in de loop der jaren heel wat tracks verzameld. Je kunt daar (al dan niet thematische) iTunes afspeellijsten in iOS van maken.

Als je een lange auto- of OV-rit voor de boeg hebt is het handig om alvast wat muziek klaar te zetten. 'Vroegâh' deden we dat door een cassettebandje vol te zetten met prettig in het gehoor liggende tracks, tegenwoordig pak je daarvoor je iPhone of desnoods iPad. Als we eens uitgaan van een flink gevulde muziekbibliotheek ontstaat al snel een probleem: je bent mogelijk niet voor alle tracks op een album in de stemming. In dat geval kan je een afspeellijst maken, zeg maar de vervanger van de oude cassette (die trouwens aan een heuse revival begonnen is) in iTunes. Met - behalve de geluidskwaliteit - een groot voordeel ten opzichte van de tape: er past veel meer in aan afspeeltijd. Om een afspeellijst te maken start je iTunes en tik je daarin linksboven op Bibliotheek en daarna op Afspeellijsten. Tik vervolgens rechtsboven op Nieuw. Tik op Naam lijst en voer een logische naam in, gevolgd door een tik op Voeg muziek toe. Je kunt het zoekvenster gebruiken om gericht naar tracks of artiesten te zoeken. Of maak gebruik van de diverse beschikbare categorieën. Met name Genres kan praktisch zijn als je bijvoorbeeld een stevig lijstje aan 'road rock' voor onderweg wilt samenstellen. Of ga voor Albums en zet simpelweg je favoriete tracks achter elkaar, net wat je wilt.

Duik in je albums en maak een mooie afspeellijst in iOS iTunes

Volgorde

Om een track toe te voegen van (bijvoorbeeld) een album, tik je eerst op het album en daarna op het plusje achter de gewenste track. Tik op Gereed en herhaal dit trucje net zo vaak als je wilt voor tracks van (nog steeds bijvoorbeeld) andere albums. Heb je eenmaal je lijst gemaakt, dan is de volgorde van de tracks nog aan te passen. Kwestie van een nummer bij het grijze knopje bestaande uit drie horizontale streepjes beetpakken en naar een andere plek slepen. klaar? Klik dan op Gereed. Je vindt de lijst voortaan linksboven, via Bibliotheek. Tik op je afspeellijst en daarna op het eerste nummer in deze lijst en de prest begint. Mocht je de lijst iets te vaak gehoord hebben waardoor het verrassingseffect een beetje weg is, dan heb je ook de beschikking over de knop Shuffle (nog weer zo'n voordeeltje ten opzichte van de cassette...). Een lijst achteraf aanpassen is simpel: open de lijst en tik rechtsboven op Wijzig.

0 Reactie(s) op: Maak een iTunes afspeellijst op je iPhone op iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.