Maak van je oude telefoon of tablet een handig pc-hulpje

Door: jared-newman | 01 mei 2014 11:45

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Stel een kleine bestandsserver in met een reservebatterij

Op het gebied van ruwe opslag kan een oude telefoon of tablet het niet opnemen tegen een genetwerkte harde schijf. Maar het is goed genoeg voor documenten of een klein aantal mediabestanden - vooral als je een microSD-kaart kunt toevoegen voor extra capaciteit. Bovendien kunnen mobiele apparaten dagenlang blijven draaien op alleen de batterij, dus je kunt nog gewoon bij je bestanden als iemand je computer uitschakelt. Zie het als doe-het-zelf cloudopslag, zonder de cloud.

Om bestanden naar je telefoon of tablet over te zetten kun je het apparaat in je pc pluggen en de bestanden ernaartoe slepen. Of je kunt de geautomatiseerde route kiezen: Installeer BitTorrent Sync op je pc en je telefoon, en gebruik de sync folders optie om mappen naar keuze te back-uppen.

De eenvoudigste manier om Android bestanden van op afstand te benaderen is AirDroid. Installeer de app op je telefoon, maak een login aan (of log in met je Google account), en ga naar web.airdroid.com via een willekeurige browser. Nadat je hebt ingelogd, kun je alle bestanden op je telefoon benaderen en alles wat je nodig hebt kopiëren. (Zorg wel dat je eerst power saving mode uitschakelt in de instellingen van AirDroid.)

Maak een desktop rekenmachine of documentscanner

Het invoeren van getallen gaat veel gemakkelijker met een aanraakscherm dan met de muis in de Calculator app van je PC. (PCalc voor iOS en Real Calc voor Android zijn allebei gratis voor elementaire berekeningen, en je kunt upgraden naar een betaalde versie mocht je meer functies nodig hebben.)

Je kunt je telefoon ook gebruiken als documentscanner. CamScanner, verkrijgbaar voor iOS en Android, zit boordevol functies en je kunt het gratis uitproberen. De betaalde versie kost 5 dollar per maand op beide platforms.

Gebruik het voor oproepen en videochats

Als je op een kleine laptop of een oudere pc werkt met weinig rekenkracht, wil je misschien Skype oproepen, Google Hangouts of andere videochat applicaties op een losse telefoon of tablet uitvoeren. Op die manier kun je de bronnen van je pc vrijmaken - en het scherm - om notities te maken of referentiebestanden te bekijken. Dit is eenvoudig: Je hebt alleen maar een telefoon of tablet nodig met een naar voren gerichte camera en een goedkope standaard of monitorbevestiging. (Je zou ook voor vrijwel niets je eigen telefoonstandaard of monitorbevestiging in elkaar kunnen knutselen.)

Creëer een minimalistisch schrijf/schetsstation

Het gebrek aan een venstersysteem op iOS en Android kan vervelend zijn voor serieus werk, maar soms kan een onderbreking van multitasking je helpen focussen. Koop een goedkoop bluetooth toetsenbord als je dat wilt, en wijd een plek in je kantoor toe aan schrijven zonder afleidingen. Een goede notitie app die online synchroniseert, zoals Evernote of Google Keep (alleen voor Android), is uiterst nuttig, aangezien alles wat je opschrijft klaarstaat als je terug naar je computer gaat.

Natuurlijk is een tekstverwerker niet de enige tool die je ter beschikking zou kunnen hebben. Je kunt ook een diagram app installeren, zoals Lucidchart of Idea Sketch, of een drukgevoelige stylus om vrij mee te schetsen.

Het voordeel van het hergebruiken van een ouder apparaat is dat je het volledig aan de taak kunt toewijden. Maar niets weerhoudt je ervan om een gloednieuwe telefoon of tablet hiervoor te gebruiken.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

3 Reactie(s) op: Maak van je oude telefoon of tablet een handig pc-hulpje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 mei 2014 14:09 darknessblade
  er zijn ook nog apps die een keyboard/muis emuleren op de tablet voor een pc/laptop
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 mei 2014 19:44 Anoniem
  ik heb ook nexus 7 van 2012 en heb gratis android file transfer gedownload op mijn computer en het werkt ook
  https://support.google.com/nexus/answer/2840804?hl=nl
  http://www.android.com/filetransfer/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2014 19:03 Anoniem
  jammer genoeg geen tips voor windows 8 mobile…. terwijl dat juist zo mooi aansluit bij windows 8.1 op je pc…. ;-(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.